Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 87495

SPR kielsi työntekijöiden ja turvapaikanhakijoiden Facebook-kaveruudet useissa vastaanottokeskuksissa – tutkija: Laitonta

$
0
0

SPR:n Kaakkois-Suomen piiri on on kieltänyt vastaanottokeskustensa työntekijöitä olemasta Facebook-kavereita keskuksessa asuvien turvapaikanhakijoiden kanssa.

Käyttökieltoa perustellaan tasapuolisuudella.

– Niille asukkaille, jotka eivät ole työntekijöiden Facebook-kavereita, tulee paha mieli. Pohditaan, tietääkö toinen jotain enemmän kuin minä, saako hän ystävyyden kautta jotain erityisoikeuksia, sanoo SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio.

Toiminnanjohtajan mukaan kaveruudesta sosiaalisessa mediassa on koitunut ongelmia. Minkälaisia ongelmia, sitä Vainio ei lähde tarkemmin erittelemään.

SPR: Ketään ei saa suosia

Uudesta käytännöstä on sovittu Kaakkois-Suomen SPR:n viiden vastaanottokeskusjohtajan kesken Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.

Vainion mukaan muissakin piireissä on otettu käyttöön vastaavanlaisia rajauksia.

SPR:n viestinnästä kerrotaan, että SPR:llä ei ole valtakunnallista ohjetta Facebook-kaveruuksista työntekijöiden ja turvapaikanhakijoiden välillä. Ketään ei saa kuitenkaan suosia.

– Korostamme sitä, että keskuksen työntekijän pitää kohdella asiakkaita tasapuolisesti.  Kuten aina, monet asiat voidaan tulkita suosimiseksi tai eriarvoistavaksi, myös some-kaveruus, toteaa SPR:n tiedotuspäällikkö Outi Pärnänen.

Yksityisyydensuoja on perusoikeus

Työoikeuden professori Seppo Koskinen pitää totaalikieltoa ongelmallisena. Jokaisella on yksityisyydensuojan puitteissa vapaus päättää viesteistään ja Facebook-profiilistaan itse.

– Niiden rajoittamiselle pitää aina olla hyväksyttävä syy. Lisäksi pitää miettiä, kuinka pitkälle toimintaa sosiaalisessa mediassa voidaan rajoittaa, Koskinen toteaa.

Työlaista ja henkilötietolaista ei Koskisen mukaan löydy perusteluja Facebook-kaveruuden kieltämiselle. Yksityisyydensuoja on myös perusoikeus, ja siksi kynnys totaalikiellolle on korkea.

– Pitäisi etsiä ensin suppeampia keinoja ja mennä eteenpäin vasta sitten, jos ne eivät toimi. Totaalikiellolla ei missään tapauksessa saisi aloittaa ja suinpäin syöksyä voimakkaimpaan keinoon.

Professori suosittelee, että vastaanottokeskuksissa noudatettaisiin normaaleja työelämän sääntöjä. Työntekijöitä voitaisiin ohjeistaa niin, ettei työasioita ja asiakkaiden asioita puhuta sosiaalisessa mediassa.

– Ei ole mitenkään tavatonta, että asiakkaat ovat ystäviäkin. Kun mukana on erilainen kulttuuritausta, toimitaan varovaisemmin. Ei kuitenkaan ole syytä lähteä toiseen ääripäähän. Tasavertainen kohtelu ei vaadi totaalikieltoa.

Some-ohjeet tulossa

Maahanmuuttovirasto laatii parhaillaan vastaanottokeskuksille some-ohjeita. Kimmoke ohjeille lähti kuvaamiseen liittyvistä ongelmista.

– Toistaiseksi uuteen ohjeistukseen on kirjattu vain se, että jokainen saa itse päättää kenen kanssa on kaveri sosiaalisessa mediassa, sanoo Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari.

Vastaanottokeskukset käyttävät sosiaalista mediaa omaan viestintäänsä omilla some-tileillään.

– Emme kiellä, mutta emme myöskään suosittele sosiaalisen median yhteydenpitoa asiakkaiden kanssa kuten ei suositella muillakaan sosiaalialan työpaikoilla.

Ohjeissa muistutetaan ennen kaikkea työntekijöiden salassapitovelvollisuudesta. Nimiä ei saa ilman asianomaisten lupaa mainita eikä muiden ihmisten asioita tule omalla henkilökohtaisella tilillä käsitellä.

– Annetaan esimerkiksi asukkaiden itse kertoa perheenlisäyksestään, tai työkaverin siitä, jos on mahdollisesti vaihtamassa työpaikkaa.

Facebook-kiellosta uutisoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 87495

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>