Euroopan pakolaiskriisi luo otollisen kasvualustan myös ihmiskaupalle. Paperittomien ihmisten määrä lisääntynee Suomessa tänä keväänä, kun osa turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen oleskelulupahakemukseensa.
Ihmiskaupassa uhrit alistetaan tavallisesti joko pakkotyöhön tai seksiorjuuteen. Lumeavioliitot ovat nousseet ihmiskaupparaportoija Kirsi Pimiän mukaan uudeksi ihmiskaupan muodoksi.
– Niin muiden Euroopan maiden kansalaisia kuin Euroopan ulkopuoleltakin tulevia kaupataan ja pakkonaitetaan. Voi olla seksuaalista hyväksikäyttöä, kotiorjuutta tai muunlaista hyväksikäyttöä.
Ihmiskauppa on rikollisille hyvä bisnes
Kansainvälisten arvioiden mukaan ihmiskauppa on huume- ja asekaupan jälkeen kolmanneksi tuottoisin rikoslaji.
Pimiän mukaan turvapaikanhakijat ovat ihmiskauppiaille otollinen kohde.
– Juuri tässä tilanteessa, jolloin muitakin ongelmia on paljon, on entistä vaikeampaa tunnistaa ihmiskauppaa ja sitä varmasti tapahtuu täällä.
Suomessa nousee Pimiän mukaan esille vuosittain joitakin satoja tapauksia.
– Se on jäävuoren huippu. Uskon, että ihmiskauppaa tapahtuu Suomessakin paljon enemmän. Tämä on monien naisten todellisuutta tämänkin päivän Euroopassa.
Ihmiskauppa ei ole vain aikuisten todellisuutta. Turvapaikahakijatilanteessa Joutsenon vastaanottokeskuksen ylitarkastaja Katri Lyijystä mietityttää myös lapset.
– Frontexin* antamat arviot kadonneiden lapsien määrästä ovat erittäin huolestuttavia. Se mietityttää missä nämä lapset ovat ja mikä heidän kohtalonsa on.
Suomessa autetaan tällä hetkellä sataa uhria
Suomessa ihmiskaupan uhreja on autettu järjestelmällisesti vuosikymmenen ajan. Tampereella juhlaseminaarissa paljon kiitosta kerännyt järjestelmä on kymmenen vuoden aikana auttanut uuteen arkeen 360 uhria.
Tällä hetkellä autettavia uhreja on lähes sata. Suurin osa heistä on naisia ja useimmat ulkomaalaisia. Uhrien joukossa on myös suomalaisia. Erityisen haavoittuvaisia ovat Katri Lyijysen mukaan nuoret naiset.
– Esiintulleet ja ehkä ajateltavissa olevat tapaukset ovat usein seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia, joissa nuori nainen tai alaikäinen tyttö on joutunut hyväksikäytön kohteeksi.
*Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto