Kolarin vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan sijainen Jari Sillantie erotettiin päivä ennen koeajan loppumista. Lapin vastaanottokeskusten johtaja Pirkko Rytkönen ja Kemin vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Virpi Pakisjärvi soittivat hänelle ja kertoivat haluavansa purkaa työsuhteen.
Virallinen syy erottamiseen oli, että Sillantie on sopimaton tehtävään. Sillantien mukaan Rytkönen ja Pakisjärvi toivat esiin tapauksia, jotka heidän mielestään todistivat hänen tehtävään sopimattomuutensa.
– Lakimieheni totesi, että asiallista perustetta työsuhteen purkamiseen koeaikana ei ole. Hänellä tuli sellainen olo, että asian taustalla on jotain muuta.
Sillantien mukaan Rytkönen kohteli henkilökuntaa huonosti.
– Henkilökuntaa kohdellaan epäinhimillisesti. Heitä uhkaillaan, syyllistetään, haukutaan ja uhkaillaan potkuilla, hän kertoo.
Sillantien mukaan haukut tulevat kun työntekijä on tehnyt asian, muttei parhaalla mahdollisella tavalla.
– Kun joku asia on tapahtunut niin on sanottu, että "tämä on sinun syysi". Kun asia ei mene kunnolla eteenpäin niin sanotaan, että "mun pitää vaihtaa teidät kaikki, ette te osaa mitään täällä".
"Tuli olo, että astuin jonkun varpaille"
Rytkönen antoi palautetta Kolarin vastaanottokeskuksessa henkilökunnalle maahanmuuttajien kuullen ja Sillantielle alaisten kuullen.
– On sanottu, että me ollaan tehty väärin asioita ja valehdeltu asiakkaille. Vaikka oltaisiinkin tehty jotain väärin, niin sitä ei saa sanoa asiakkaiden eikä alaisten edessä, koska se vie kaiken uskottavuuden meiltä, Sillantie sanoo.
Hän arvelee erottamisen johtuvan siitä, että hän on puolustanut henkilökuntaa. Sillantien mukaan hän sanoi Rytköselle erottamista edeltäneenä maanantaina, että tämän täytyisi muuttaa käyttäytymistään henkilökuntaa kohtaan. Keskiviikkona Sillantie sai soiton, että hänen tulevaisuudestaan aiotaan keskustella ja torstaina hänet irtisanottiin.
– Tuli olo, että astuin jonkun varpaille.
Sillantien mukaan Kolarin vastaanottokeskuksen henkilökunta on väsynyttä eivätkä he tule mielellään töihin.
– Ilmapiiri on muuttunut hyvin raskaaksi, koska johdolta ei tule tukea ja kannustusta vaan haukkuja.
Sillantie on lähettänyt SPR:lle sovintoehdotuksen sähköpostilla.
SPR: Keskuksen johtaminen on apulaisjohtajan vastuulla
Lapin vastaanottokeskusten johtaja Pirkko Rytkönen ei kommentoi yksittäiseen työntekijään kohdistuvia asioita, mutta toteaa, että Punaisen Ristin organisaatiossa keskuksessa paikalla oleva apulaisjohtaja vastaa toiminnasta, ei keskusten päällikkö.
– Arjen pyörittäminen keskuksissa on apulaisjohtajan vastuulla, Rytkönen sanoo.
Pirkko Rytkönen kertoo, että Lapissa vastaanottokeskuksien perustaminen tapahtui nopealla aikataululla kun turvapaikanhakijoita alkoi tulla syksyllä 2015. Valtio ja kunnat ovat jäykkiä organisaatioita ja SPR:llä oli poikeustilanteiden varalta valtion kanssa sopimus valmiina auttamiseen, jos apua tarvitaan.
Ja sitä tarvittiin. Lappiin perustettiin hyvin lyhyessä ajassa 6 vastaanottokeskusta, joista yksi on lopettanut toimintansa. Nyt Lapissa toimii yhteensä seitsemän vastaanottokeskusta.
Perehdytystä työn ohella
Rytkösen mukaan keskusten vastapalkattu henkilöstö joutui perehtymään työhönsä samaan aikaan turvapaikanhakijoiden tulon kanssa. Muun muassa Kolarissa kukaan ei ollut tehnyt vastaanottotyötä aikaisemmin.
Pikavauhtia palkattu henkilöstö aloitti innolla ja hyvällä yhteishengellä mutta jossain vaiheessa tuli notkahdus, etenkin asiakkailta saadun negatiivisen palautteen jälkeen.
Rytkönen kertoo, että Kolarin vastaanottokeskuksessa on ollut turvapaikanhakijoiden kanssa myös ongelmia. Ne ovat johtaneet muun muassa mielenosoitukseen vastaanottokeskuksen pihalla. Rytkösen mukaan taustalla on usein tiedonpuute, erilaiset väärinkäsitykset ja -odotukset sekä kulttuurierot.
– Monella on ollut vääriä odotuksia ja toiveita, Rytkönen summaa. Mutta aina keskustelujen jälkeen on erottu yhteisymmärryksessä.
Negatiivinen palaute on kohdistunut muun muassa ruokaan. Kolarin vastaanottokeskus on perustettu entiseen hotelliin, jossa on vain yksi ravintolakeittiö. Tästä johtuen kaiken ruuan teki alkuvaiheessa vastaanottokeskuksen keittiöhenkilöstö.
Keskustelujen jälkeen keskuksen asukkaat ovat saaneet kahtena päivänä viikossa päättää ruuasta ja muina päivinä avustaa ruuan valmistuksessa.
– Kuten mainoksessa sanotaan, parempi ruoka - parempi mieli.
Keskuksen asukkailla on myös ollut väärää tietoa sekä lasten päivähoito-oikeudesta että oikeudesta työhön. Vastaanottolain mukaiset turvapaikanhakijan velvollisuudet opiskella suomenkieltä ja kulttuuria, tuli myös monelle uutena asiana.
– Kulttuurien törmäys on todennäköisesti ollut myös taustalla, etenkin alkuvaiheissa. Irakin arabit olivat vaativia, mutta keskustelujen jälkeen päästiin aina yhteisymmärrykseen, Rytkönen kertoo.
Rytkösen mukaan ongelmia on pyritty ratkaisemaan yhdessä keskustelemalla ja etsimällä yhteisiä ratkaisuja.
Keskusten johtoa uusitaan Lapissa
Lapin vastaanottokeskusten organisaatiota on uudistettu toukokuun alussa. Lapin vastaanottokeskuksien johtajana toiminut Pirkko Rytkönen siirtyy eläkkeelle ja hänen tehtävänsä jaetaan kahdelle johtajalle.
Kemin, Tervolan, Tornion ja Kolarin vastaanottokeskusten johtajana on aloittanut Virpi Pakisjärvi. Rovaniemen, Muurolan ja Kemijärven johtajana on aloittanut Ritva Metsälampi.