Yliopistojen pääsykokeissa huijaamisesta kiinni jääneet kiinalaisnuoret voidaan vastedes tuomita jopa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Kova pelote on linjassa hallituksen viimevuotisen päätöksen kanssa. Se koskee virkamiestutkinnossa huijanneita.
Kiina yrittää rikoslain muutoksella lopettaa sitkeän ongelman pääsykokeissa, joissa nuoret käyvät kovaa kilpailua tulevaisuudestaan. Tänä vuonna kokeisiin arvioidaan osallistuvan 9,4 miljoonaa nuorta.
Opetusministeriö ja poliisi ovat toistuvasti patistaneet paikallishallintoja puuttumaan huijaamiseen, jota jotkut tekevät salakuljettamalla kokeeseen puhelimia tai tabletteja, toiset lähettämällä kokeeseen sijaisen.
Tänä vuonna ongelmasta tuli erityisen akuutti, kun koko maassa ovat käytössä samat kokeet, kertoo englanninkielinen People's Daily -lehti. Sen mukaan myös henkilöllisyyden todistamiseen on tänä vuonna kiinnitetty erityistä huomiota.
Enemmistö huijaa, harva jää kiinni
The Wall Street Journal -lehti kertoi viikonloppuna, että kiinalaisnuoret huijaavat myös Yhdysvaltain yliopistoissa. Lehti tutki toissa ja viime vuoden ilmi tulleet huijaukset ja havaitsi, että sataa ulkomaalaista opiskelijaa kohden tapauksi oli 5,1. Yhdysvaltalaisopiskelijoiden vastaava luku oli 1.
Kaikki lehden lähestymät 50 yliopistoa eivät kyenneet tai halunneet antaa tietoja huijareista, sillä tilastointitavat eivät ole yhteneväisiä.
Kiinni jääminen on tietysti eri asia kuin huijaaminen: 60 prosenttia Yhdysvaltain korkeakoulujen kaikista opiskelijoista myöntää huijanneensa ainakin kerran, kertoo International Center for Academic Integrity -järjestön tutkimus.
Yliopisto ei halua erottaa hyvää maksajaa
The Wall Street Journalin haastatteleman yliopistoväen mukaan osa ulkomaalaisista opiskelijoista ei joko ymmärrä tai hyväksy sitä, ettei huijaaminen ole keino menestyä siinä missä pänttääminenkin.
Kiinalaisten osuus painottui selvästi kaikissa haastatteluissa. Monet haastatelluista sanoivat myös, että heikko kielitaito tuntuu tekevän huijareita.
Kiinni jäänyt selviää joissakin paikoissa tentin hylkäämisellä, jossakin joutuu joksin aikaa jäähylle, mutta pahimmillaan opiskelija voidaan erottaa pysyvästi. Siihen kuitenkin tunnutaan turvautuvan harvoin. Opinahjot eivät ole erottamisesta innostuneita, koska ulkomaalainen on hyvä rahan lähde. Moni maksaa opinnoistaan kaksi- tai kolminkertaisesti yhdysvaltalaiseen opiskelijaan verrattuna.
Juuri päättyvänä lukuvuonna Yhdysvaltain korkeakouluissa on opiskellut lähes 590 000 ulkomaalaista. Heistä eniten eli runsaat 165 000 on Kiinasta. Seuraavaksi eniten opiskelijoita tuli Etelä-Koreasta ja Saudi-Arabiasta, kummastakin lähes 50 000.