Tervolan kylänraitilla tulee lounasaikaan vastaan enimmäkseen ruokatauolla olevia työntekijöitä, vanhuksia ja turvapaikanhakijoita. Lounasajan ulkopuolella vastaan tulee lähinnä vain kahta jälkimmäistä.
Itse asiassa vaikuttaa siltä kuin turvapaikanhakijat olisivat olleet täällä jo kauan, vaikka ensimmäiset tulivat vasta syyskuussa. Monet puhuvat suomea yllättävän hyvin.
Eniten huomiota kuitenkin herättää se, että paikalliset ja turvapaikanhakijat eivät teeskentele, että toisia ei olisikaan. Molempien näkee tervehtivän toisiaan. Ja miksipä ei: noin 3000 asukkaan kunnassahan kaikki tuntevat toisensa.
– Ihmiset aamulla "terve", "hei", kertoo Afganistanista tullut Ali Hosseini suomeksi.
Hänen vaimonsa Mariam Musavi sanoo, että ihmiset ovat hyviä.
– Minä rakastan ihmisiä Tervolassa.
Musavi kehuu vuolaasti pikkukuntaa.
– Tervola on mukava, minä rakastan Tervolaa. Tervola on kaunis, Tervola on hiljainen.
Hyttyset kiinnittivät huomion
Kylän raitilla pyöräilevä lapsi ihmettelee tv-kameraa ja kysyy toimittajalta, miksi tänä vuonna on huono kesä. Ulkona on parikymmentä astetta lämmintä, suomalaisen mielestä harvinaisen kaunis kesäpäivä. Lapsi sanoo myös, että Tervolassa on paljon "bzzz".
Yksi asia Tervolassa on kiinnittänyt monen muunkin huomion: hyttyset. Ne mainitsee myös Tervolasta pitävä afganistanilainen Tamara Muhammadi.
– Tervola on paljon vehreä. Tervola on paljon bzzzz. Tervola on hyvä.
Sana "vehreä" on varmaan opetettu juuri suomen kurssilla, sillä monen muunkin kuin Tamara Muhammadin mielestä Tervolassa hyvää on juuri se.
Suomalaisia ystäviä on löytynyt
Irakilainen Haider Aljahr kertoo, että hän haluaisi mieluummin asua Helsingissä. Maanmies Jehad Altemme kertoo, että hän voi soitella kaverilleen pääkaupunkiin, mutta hän itse jäisi mieluiten pohjoiseen.
– Tervola erittäin hyvä. Hyvät ihmiset, pieni kylä, rauhallinen, ihanat ihmiset, Altemme sanoo.
Kaikki haastatellut turvapaikanhakijat kertovat, että heillä on suomalaisia ystäviä. Altemme kertoo muun muassa pelaavansa jalkapalloa suomalaisten kanssa.
– Minä kaikki Tervolassa tunnen. Kaikki Tervolassa ystävä, Altemme sanoo.
Pariskuntia muodostunut
Monella tässä kunnassa on myös jo suomalainen tyttöystävä. Pariskuntia on useita, ja kaikki tuntuvat tietävän heitä. Joidenkuiden mukaan pariskuntia on muutama, joidenkin mukaan jo kymmeniä.
Osa paikallisista ainakin kertoo, että ensimmäiset parit herättivät vähän huomiota, mutta nykyään kukaan ei ihmettele tilannetta – tai erityisen paljoa.
Tervolalainen Kauko Juopperi juttelee turvapaikanhakijalapsille kaupan pihassa. Hän kertoo olleensa paljon tekemisissä turvapaikanhakijoiden kanssa ja pitää heitä mukavina ihmisinä. Hänkin tietää, että monet paikalliset ovat löytäneet kumppanin uusista tulijoista.
– Oikein hyvä minusta, Juopperi sanoo.
Tuskin kaikki pitävät tilanteesta
Tervolan kehumista on vaikea täysin selittää. Kunta on pieni, ja ehkä turvapaikanhakijat toivat piristysruiskeen muuttotappiokuntaan. Tai kenties turvapaikanhakijoiden hajasijoittaminen toimi. Tai ehkä syy oli se, että paikallisille ja turvapaikanhakijoille järjestettiin kohtaamismahdollisuuksia heti alussa.
Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Olli Snellman ei ole kuullut mitään erityistä Tervolasta, mutta sanoo, että turvapaikanhakijoiden sopeutumiseen yleensä vaikuttaa vastaanottokeskuksen henkilökunta, tulijoiden oma asenne ja paikallisten suhtautuminen.
– Ei välttämättä edesauta, jos pihalla käydään heittelemässä polttopulloja. On hyvä, jos paikallinen yhteisö ottaa mukaan.
Toisaalta tuskin täälläkään kaikki uusista tulijoista pitävät, saati siitä, että he ovat löytäneet suomalaisia naisia tyttöystävikseen.
Keskus loppuu kesällä
Kesä saattaa olla huono muutenkin kuin hyttysten ja sään puolesta. Vaikka pieni lappilaispaikkakunta miellyttäisi, kaikki turvapaikanhakijat tuskin saavat jäädä tänne.
Tervolan vastaanottokeskus on sulkemassa kesäkuun jälkeen, kun Maahanmuuttovirasto vähentää vastaanottokeskuspaikkoja.
– Minä surullinen kun Tervola loppuu, sanoo Mariam Musavi.
Lähimmät vastaanottokeskukset jäävät muun muassa Rovaniemelle, Kemiin ja Tornioon.
– Minä en halua kaupunkiin, minä haluan asua pieni kylä, Jehad Altemme sanoo.