Euroopan unionin jäsenmaat yrittävät saada Turkin pysäyttämään pakolais- ja siirtolaisvirran Eurooppaan. Pääministerit sopivat, että EU jatkaa keskustelua Turkin kanssa, jotta Turkki vartioisi rajojaan, ja sillä olisi varaa huolehtia maassa jo olevista pakolaisista.
Vastineeksi Turkki toivoo muun muassa viisumivapautta. EU-johtajat ovat valmiita keskustelemaan asiasta, jos Turkki saa pysäytettyä pakolaisvirran. Ehtona on myös, että Turkin pitäisi ottaa takaisin mahdollisesti Eurooppaan pyrkivät ihmiset, jotka hakevat mutta eivät saa turvapaikkaa.
– Te autatte meitä, ja me autamme teitä. Niin yksinkertaista se on, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kokouksen jälkeen.
– Tämä on ehkä nyt tärkein toimi jota ollaan saamassa liikkeelle ennaltaehkäisten sitä mahdollista 2,2 miljoonan pakolaisen virtaa joka on Turkissa jo sisällä, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
Turkki toivoo Euroopalta kolmea miljardia, jonka se käyttäisi järjestelykeskusten rakentamiseen. Eurooppa on varautunut tukemaan Turkkia, mutta kolmen miljardin lahjoittamista pidetään epärealistisena.
– Sitä rahaa ei ole. Ainoa mitä on yhteisesti sovittu on EU:n budjetissa oleva 500 miljoonaa, Sipilä sanoi.
Kokous sopi myös parantavansa rajojen vartiointia. Maat päättivät alkaa suunnitella yhteistä rajavalvontaa, joka voisi käyttää nopeasti liikuteltavia yhteisiä joukkoja. Käytöstä sovittaisiin sen maan kanssa, jonka rajalle joukkoja tuotaisiin.
Rajavalvontavirasto Frontex saa lisää valtuuksia, jotta se voi esimerkiksi hoitaa turvapaikanhakijoiden palautuksia lähtömaihin.
Eurooppa ei vieläkään ole saanut Italian ja Kreikan järjestelykeskuksia toimimaan. Maat lupasivat jälleen lähettää pyydetyt 800 rajavartijaa tai muuta työntekijää keskuksiin.
Vaikein keskustelunaihe kokouksessa oli Dublin-sopimuksen muuttaminen ja pysyvät kiintiöt, joilla turvapaikanhakijoita jaettaisiin jäsenmaiden kesken. Dublin-sopimus ei ole toiminut, sillä Italia ja Kreikka eivät ole pystyneet rekisteröimään ja käsittelemään kaikkia turvapaikanhakijoita.
Sipilän mukaan kokouksessa ei puhuttu niinkään pysyvistä kiintiöistä vaan enemmän siitä, miten toimitaan jatkossa jos nyt sovitut 160 000 turvapaikanhakijan siirrot eivät riitä. Sipilä korosti, että turvapaikanhakijoiden järjestelykeskukset on saatava toimimaan siten, että tulijoita ei päästetä jatkamaan matkaansa.
– Meidän Pohjois-Euroopan näkökulmasta kauhuskenaario on, että siellä otetaan vain sormenjäljet, ja kaikki lähtevät vaeltamaan ympäriinsä kuten tähänkin asti, Sipilä sanoi
Komissio tekee esityksensä Dublin-sopimuksen muuttamisesta loppuvuodesta. Pysyvistä kiintiöistä yritetään päättää, jos nykyiset 160 000 henkilön kiintiöt saadaan toimimaan.