Professori Michael Kosterlitz on yksi kolmesta fysiikan Nobel-palkinnon tämänvuotisista voittajista. Yle tavoitti hänet Aalto-yliopiston käytävältä Espoon Otaniemessä. Mies on vieraillut Suomessa säännöllisesti opetus- ja tutkimustyössä 90-luvulta lähtien.
Palkinto tuli kiinteän materiaalin käytöksen tutkimuksesta. Professorin mukaan hänen työnsä pitää sisällään paljon muun muassa epäonnistumisia.
– Enimmäkseen vain istun, ja tuijotan papereita. Ja yritän selvittää, onko missään mitään järkeä. Yleensä ei ole. Fysiikka on loppujen lopuksi 99 prosenttia epäonnistumista, ja prosentin verran onnistumista, Michael Kosterlitz sanoo.
Puhelu vei ulottuvuuteen, missä todellisuus siirtyi vapaalle
Uutinen yhdestä maailman arvostetuimmasta tiedepalkinnosta jysähti uunituoreen nobelistin tietoisuuteen aamupäivällä matkalla lounaalle.
– Itse asiassa sain puhelun vaimoltani, joka pyysi, että soittaisin kiireellisessä asiassa Ruotsiin. Yritin sitten soittaa, mutta en saanut ketään kiinni. Useiden yritysten jälkeen uutinen sitten lopulti tavoitti. Tällä välin kollegani ehti jo vitsailla, että varmaan kyse on Nobelista, johon sanoin, että äläpä hupsuttele, Kosterlitz kuvailee.

Sen jälkeen tunnelma oli kuulema kuin toiseen ulottuvuuteen siirtyneellä.
– Kyllä, ulottuvuuteen, missä todellisuus päätti pitää vapaapäivän.
Nobel-voitto "pöljän tuuria"
Aalto-yliopiston fysiikan laitoksen professori Tapio Ala-Nissilä ei voi pidätellä innostustaan, kun arvostettu palkinto napsahti lähelle. Mainetta saattaa sataa myös Aalto-yliopistolle.
– Yhteistyötä on tehty jo 25 vuotta, ja onhan se ollut hyvin antoisaa. Onhan selvästi kyse maailman huippuluokan fyysikosta. Ei näitä turhan usein Suomeen saada, toteaa Tapio Ala-Nissilä muikeana.
Vaatimattoman oloinen huippufyysikko pitää voittoaan vain onnekkaan sattuman tuloksena.
– Pöljän tuuria. Maailmassa on satojatuhansia fyysikkoja, mutta harva tulee palkituksi. Joten onnella täytyy olla melkoinen merkitys, hän saa vaivoin pyöriteltyä vastauksen kysymykseen, mikä hänelle lopulta toi palkinnon, Kosterlitz sanoo.
Voittoa kuitenkin juhlitaan syömällä hyvin. Vajaan miljoonan euron Nobel-palkinnollekin on jo osoite mietittynä.
– Siitä lähtien, kun muutin Yhdysvaltoihin, ainoa, mitä on tullut lisää, on velka. Ainakin tämä voitto antaa mahdollisuuden maksaa velkoja pois, Kosterlitz hekottaa.
Miksikään viiden euron yleisviisaaksi Nobel-voittaja ei halua ryhtyä.
– En halua tehdään mitään ennustuksia esimerkiksi siitä, mikä pelastaisi tai nostaisi Suomen, koska näemmekö sellaisten toteutuvan. Emme kovin usein. On ylipäätään vaikea ennustaa yhtään mitään. Esimerkiksi matkapuhelinpelissä Nokia menestyi, koska oli alusta saakka mukana. Mutta ajatteliko kukaan, että matkapuhelin olisi se seuraava suuri juttu. Enpä usko.
Michael Kosterlitz palaa Yhdysvaltoihin lokakuun lopulla, ja matkaa sieltä seuraavaksi Koreaan. Nobel-palkintojen jakoseremonia on luvassa joulukuussa.