Lääkäreiden erikoistumiskoulutukseen kaavaillaan isoja muutoksia. Niillä pyritään oikaisemaan vinoutunutta lääkärirakennetta.
Lääkärikoulutuksen rahoitus on tarkoitus uudistaa vahvemmin koulutusrakennetta ohjaavaksi. Lähivuosina edessä voi olla aloituspaikkojen kiintiöinti eri yliopistojen välillä.
Meillä on aloja, joilla on koulutusta liikaa. Samaan aikaan tietyillä aloilla on pulaa erikoislääkäreistä. Teppo Heikkilä
Lisäksi erikoistumiskoulutukseen hakeutuville kaavaillaan valintakoetta, jotta erikoistumaan hakeutuvien alavalintoihin voidaan vaikuttaa ajoissa eivätkä tietyt erikoisalat pääse ylikuumentumaan. Myös erikoistumiskoulutukseen kuuluvaa, pakollista terveyskeskuspalvelua harkitaan muutettavaksi.
Vahvemmalla ohjauksella pyritään korjaamaan epätasapaino lääkärien määrässä niin eri erikoisalojen kesken kuin alueellisesti.
– Meillä on aloja, joilla on koulutusta liikaa. Samaan aikaan tietyillä aloilla on pulaa erikoislääkäreistä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Teppo Heikkilä.
– Erityisesti psykiatriset alat ovat olleet sellaisia, joilla on pulaa erikoislääkäreistä. Ortopediassa ja silmätaudeilla koulutusta näyttäisi olevan hieman liikaa.
Ylitarjonta uhkaa 2030-luvulla
STM julkistaa lähipäivinä lausuntokierroksella olleen vuoteen 2030 asti ulottuvan lääkärien ja hammaslääkärien koulutustarveraportin. Aikataulutetun toimenpideohjelman lääkärikoulutuksen kehittämiseksi ministeriö julkaisee marraskuussa.
Julkaistava selvitys tulee toimimaan suosituksena, mutta jatkossa selvityksen rooli voisi olla vahvemmin yliopistoja ohjaava.
– Kunhan ensin olemme saaneet kehitettyä valintakoemenettelyä, niin voi olla, että selvitykset tulevat toimimaan pohjana koulutuksen aloituspaikkamäärien määrittelemisessä yliopistoittain, Heikkilä väläyttää.
Selvityksiä on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa säännöllisesti muutaman vuoden välein. Heikkilän mukaan on selvää, että epätasapaino pitää pystyä oikaisemaan erikoislääkärirakennetta muuttamalla.
Lääkäreiden perusopetusta on lisätty 2000-luvulla, mutta lisäykset alkavat näkyä vasta 2020-luvulla. Käynnistymässä olevasta eläköitymisaallosta huolimatta erikoislääkärien määrä uhkaa kasvaa voimakkaasti 2030-luvulla.
– Jos tähän halutaan reagoida, niin siihen tulisi reagoida viimeistään 2020-luvun alkuvuosina ja nimenomaan perusopetuksen sisäänottomääriin vaikuttamalla, Heikkilä sanoo.