Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 86289

Mökkiläiset lähtevät - hiiret hyppivät pöydällä

$
0
0

Seinärakenteista ja välikatosta kuuluu pientä rapinaa ja raapimisen ääniä. Juuri tähän aikaan vuodesta hiiret etsivät laudoituksista reikiä ja onkaloita, joista etsiytyä kesämökkien lämpöön. Sisään päästyään ne jättävät jälkeensä papanoita, sotkua ja tuhoa.

Tuholaistorjuntayritys Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala neuvoo mökkiläisiä huolehtimaan aivan ensimmäiseksi talon ympäristöstä.

– Lyhyt kasvusto suojaa rakennusta jyrsijöiltä. Mitä siistimpää ja lyhyempää nurmikko on mökin ympärillä, sitä vähemmän hiiret yrittävät pesiä kiinteistön lähellä.

– Olisi hyvä myös tarkistaa, etteivät puiden oksat ja pensaat osu rakennukseen ja eläin pääse niitä pitkin kattorakenteisiin ja sieltä pujahtamaan taloon sisään.

Mökkipihan roska-astioiden tulisi olla niin tiiviitä, ettei eläimillä ole mahdollisuutta mennä niiden sisälle suojaan tai syömään.

– Myöskään kompostiin ei kannata jättää mitään syötäväksi kelpaavaa houkuttelemaan jyrsijöitä, Jouni Siltala lisää.

Hiiri nakertaa vessapaperitkin

Hiiri ei tarvitse suurta aukkoa edetäkseen reitillään.

– Se pääsee läpi jo seitsemän millimetrin suuruisesta reiästä. Siksi rakoihin kannattaa virittää pienisilmäistä verkkoa sisäänpääsyn esteeksi.

Mökin ruokakomeroista tulisi talveksi siivota pois kaikki ruoka-aineet. Kekseliäs hiiri löytää murutkin uunin vierestä.

– Hiirihän yrittää mökissä kivuta ja kavuta kaappeja pitkin, käydä astioissa ja juoksennella siellä täällä. Se jättää virtsa- ja ulostejälkiä ja levittää sisätiloihin bakteereja ja muita taudinaiheuttajia. Siksi siellä missä hiiri on liikkunut, astiat täytyy puhdistaa hyvin ennen käyttöä.

Jyrsijälle kelpaa myös mökin hyllylle jätetty wc-paperi, kynttilä tai saippuapala. Erityisesti ne aiheuttavat haittaa nykertäessään rikki sähköjohtoja ja kaapeleita.

Hiiri loukussa.
AOP

Loukku on hiiren loppu

Hiiristä voi yrittää päästä eroon hiirenloukkujen ja myrkyn avulla. Jouni Siltala kuitenkin muistuttaa, että jyrsijämyrkkyjen jatkuva käyttäminen on kiellettyä.

– Jyrsijämyrkkyjä ei saa enää nykyisin laittaa ennaltaehkäisevästi, eikä niitä voi jättää kesäasunnolle kuukausiksi. Niiden käyttämiseen vaaditaan havainto jyrsijöistä. Myrkkyä käytetään vain väliaikaisesti ja sitten se pitää poistaa. Muille eläimille ei saa aiheutua haittaa tai ne eivät saa altistua myrkyille.

Siltala vinkkaa laittamaan hiirenloukkuja ulos. Hänen mielestään hiirenloukuista paras on mekaaninen malli, joka tappaa eläimen nopeasti eikä se jää kitumaan.

– Mökin alle voi virittää useita loukkuja. Muut eläimet syövät kuolleen hiiren ja ravintoketju toimii. Raato ei jää haisemaan kuten sisällä.

– Mökin sisälle voi laittaa pari hiirenloukkua. Laittaisin ne matalareunaiseen astiaan, niin on hygieenisempää ja kuolleesta eläimestä ei jää valumia lattialle.

Hiirtä loukusta irrottaessa on syytä käyttää käsineitä ja välttää eläimeen koskemista. Tuholaistorjuntayrityksessä työskentelevä Jouni Siltala neuvoo heittämään loukkuun kuolleen hiiren luontoon tai laittamaan sekajätteisiin.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 86289

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>