Tuulikki Sepänmaa esittelee kuvaa islanninhevosestaan Kisasta. Jaloissa pyörii kaksi innokkaasti vierasta tutkivaa lyhytkarvaista mäyräkoiraa, Iirikka ja Kinuski. Aamu on valjennut mökillä valoisana ja ikkunan takaa näkyy Aihonen-järvi.
– Omaa vanhuutta on vaikea kuvitella. Ei ainakaan tällä hetkellä tunnu, että olisi vanha. Vaikka numeroina on ikää, mieleltäni en ole vanha, hymyilee Sepänmaa. Hän on ollut eläkkeellä kaksi vuotta.
Vanhuus pohdituttaa, vaikka liikkuminen on tällä hetkellä helppoa. Sepänmaa miettii, miten kauan pystyy nousemaan ratsaille omin voimin. Hevoseen ja kahteen koiraan liittyy myös se pohdinta, asuako tulevaisuudessa mökillä Mikkelissä vai kerrostaloasunnossa Espoossa.
Kyllä sitä miettii, miten täällä maalla pärjäisi, jos tulisi joku loukkaantuminen tai sairaus.
Ykköskoti on kolmannessa kerroksessa, eikä talossa ole hissiä. Virallisessa kodissa tulee tällä hetkellä vietettyä suhteellisen vähän aikaa, ja siksi maalle muutto pyörii mielessä aina vain enemmän.
Kunto mietityttää
– Kyllä sitä miettii, miten täällä maalla pärjäisi, jos tulisi joku loukkaantuminen tai sairaus. Kunto ratkaisee aika paljon. Täällä olisi kuitenkin paljon mukavampi olla, sanoo Sepänmaa.
Talvella ei tarvitse huolehtia aurausasioista, sillä mökin lähistöllä on vakituistakin asutusta, ja tiet aurataan jo varhain aamulla. Sepänmaa ei vielä ole perehtynyt paljonkaan siihen, millä ehdoilla mökki voisi muuttua vakituiseen asumiseen sopivaksi.
– Meillä oli tuon saunan rakentaminen tänä kesänä, niin tuntui, että siinäkin oli riittävästi byrokratiaa. Välillä tuntui, että voi heittää hanskat tiskiin.
Yksi vaihtoehto on hankkia uusi ykköskoti Mikkelistä ja pitää mökki mökkinä. Asuntoesittelyissä on jo kierretty, mutta päätöksiä ei vielä ole syntynyt.
Solmu-hanke houkuttelee muuttajia Mikkelin seudulle
Tuulikki Sepänmaa ei ole yksin muuttohaaveidensa kanssa. Mikkelissä käynnissä olevan Solmu-hankkeen asiakkaana on tällä hetkellä noin 300 seudulle muuttamista harkitsevaa perhettä.
Erikoisin pyyntö oli, kun perhe halusi tietää erään järven humuspitoisuudesta.
Solmu on pian kolme vuotta toiminut palvelu, jonka tehtävänä on hakea vastaukset muuttajan kannalta tärkeisiin kysymyksiin. Solmun myötä seudulle on muuttanut jo noin 200 perhettä.
– Pääasiassa autamme arkisissa asioissa. Selvitämme lastenhoitopaikkaa, kouluasioita, harrastuksia, vuokra-asuntoja, tonttia, asunnon ostoa. Erikoisin pyyntö oli, kun perhe halusi tietää erään järven humuspitoisuudesta, kertoo projektipäällikkö Helena Skopa Solmu-hankkeesta.
Kun lapsiperhe etsii uutta asuinpaikkaa, haaveena on usein rauhallinen asuinympäristö. Muuton edellytys on yleensä myös työpaikan tai työpaikkojen löytyminen. Vaikka tietoa Mikkelin seudun kunnista löytyy netistäkin, moni kokee ihmisen kanssa puhelimessa asioimisen mielekkäämmäksi ja nopeammaksi.
Innokkaiden muuttajien joukosta löytyy niin 9-henkisiä lapsiperheitä kuin yksin asuvia. Muuton harkitseminen osuu usein elämän taitekohtaan, esimerkiksi siihen hetkeen, kun perheen lapset aloittavat koulun.
– Arviolta 80 prosenttia tulijoista on paluumuuttajia, jotka haluavat pääkaupunkiseudun ruuhkista kiireettömämpään elämään, sanoo Skopa.
Skopa kertoo, että myös muut kunnat ovat kiinnostuneet tuloksellisesta mikkeliläishankkeesta.
– Tämähän on kopioitavissa myös muualle.