Oven avaa kotiinsa kaunis venäläinen, hyvinpukeutuva nainen.
Rahoituskonsulttina työskentelevä pietarilainen Olga Jeremejeva sai hiv-tartunnan menestyvältä rakennusalalla toimineelta heterokumppaniltaan. Tämä salasi hiv-tartunnan vuosia ja aivan loppuun asti. Hän kuoli lopulta aidsiin, jolloin Jeremejeva tajusi mennä testeihin.
– Kun sain tietää omasta tilastani, minusta tuntui…kuin maa olisi pettänyt jalkojen alta. Yksinkertaisesti. Minusta tuntui, että elämä on loppu, Jeremejeva liikuttuu silmin nähden haastattelussa.
Jeremejeva oli tietämättään saanut hiv:n. Kun sairaus oli diagnosoitu, ensijärkytyksen jälkeen hän on ryhtynyt avoimesti puhumaan tilanteesta.
Jeremejeva haluaa antaa esimerkin ja murtaa puhumattomuuden muurin perheissä ja parisuhteissa.
– Aiempina vuosikymmeninä hiv:stä puhuttiin Venäjällä niin, että kyse on ihmisistä, jotka käyttävät huumeita ja jotka viettävät epäsiveellistä elämää. Kuten omalta osaltani kävi ilmi, että täällä ei ole jotain tiettyä sosiaalista kerrosta tai jotain vastaavaa, vaan tämä voi tapahtua jokaiselle Venäjällä tällä hetkellä, Jeremejeva muistuttaa.

Olga Jeremejevan mielestä hiv-valistusta pitäisi antaa jo kouluissa. Tilanne on kuitenkin päinvastainen.
– Valitettavasti tietoa hiv:sta ei anneta kouluissa. Jopa terveydenhoitohenkilöstö tietää tästä erittäin vähän, puhumattakaan siitä puhumisesta. Tosin on totta kai yksittäisiä ihmisiä, jotka suhtautuvat täysin normaalisti tähän, mutta valitettavasti syrjintääkin on. Siitä kuulee usein vertaistukiryhmässä.
Olga Jeremejeva ei ole antanut periksi sairaudelle. Hän on aktiivinen pietarilaisessa hiv-positiivisten naisten tukiryhmässä.
– Yksikään ihminen ei ole hylännyt minua. Töissäkin tiedetään tästä. Eivät tietenkään kaikki tiedä. Monet muut salaavat oman tilansa. Minä olen rauhallinen ja monet ovat auttaneet minua. Se on läheisteni, ystävieni ja sukulaisteni ansiota, Jeremejeva sanoo.
Venäläinen hiv-positiivinen kansalaisaktivisti Maria: ”Venäjän hiv-tilanne ei ole epidemia vaan pandemia”

Pietarilainen Maria Godlevskaja sai hiv-tartunnan heteroseksistä vuonna 1999.
Sairastumisensa jälkeen Maria Godlevskajasta on tullut Venäjällä tunnettu kansalaisaktivisti.
Hän on antanut kasvonsa hiv:n vastaisille kampanjoille sekä esitelmöinyt Venäjän hiv-tilanteesta eri puolilla maata ja ulkomailla terveysalan konferensseissa.
Godlevskajan vapaaehtoinen työ kansalaisjärjestöissä on hiv-positiivisten aseman parantaminen Venäjän terveydenhuollossa ja päätöksenteossa.
Maria Godlevskajan mukaan Venäjän tilanne on tilastoitua reilua miljoonaa hiv-tartuntaa paljon vakavampi.
– Hiv-infektion saaneita on huomattavasti enemmän, monet eivät vain tiedä siitä. Itse asiassa heitä ei ole miljoona. Tunnustetut asiantuntijatkin sanovat, että me voimme kertoa kolmella minkä tahansa tilastoluvun. Minun mielestäni tämä on jo pandemia eikä epidemia, Godlevskaja sanoo.
Tilannetta pahentaa Venäjän maan sisällä ja maahan tapahtuva muuttoliike. Lisäksi Venäjän valtion ja kansalaisjärjestöjen hiv:n vastainen työ eivät kohtaa toisiaan riittävän tehokkaasti suurimmassa osassa Venäjää.
Godlevskajan mukaan Venäjällä on paljon alueita, joissa hiv:n hoito on retuperällä. Hiv-kansalaisaktivisti kehuu kuitenkin kotikaupunkiaan.
– Suurimmassa osassa alueita aids-keskus tarkoittaa kahta huonetta ja sosiaalityö koskee edelleen vain työtä eläkeläisten kanssa kuten aikaisemmin. Pietari on poikkeus säännöstä siinä mielessä, miten aids-keskus on mukana hiv-positiivisten ihmisten elämässä alusta alkaen. Täällä virkamiehet ovat hieman toisenlaisia. He ovat ehkä hieman enemmän kiinnostuneita, ymmärtävät hieman enemmän.

Maria Godlevskaja haluaisi Pietarin mallin leviävän myös muualle Venäjälle, missä kansalaisjärjestöt ja kaupungin sosiaali- ja terveystoimi tekevät yhteistyötä. Pietarin alueella on alkanut muun muassa kaupungin rahoittama koulutushanke ”Zabotlilava Eva” (Huolehtivainen Eva).
– Hanke on ollut käynnissä jo neljä vuotta ja sen rahoittaa sosiaalipolitiikan komitea. Hankkeessa tarjotaan hiv-positiivisille naisille palveluja, konsultointia ja tukea Pietarin kaupungin kustannuksella. Tämä on yksinkertainen esimerkki yhteistyöstä. Taloudellinen tuki on helpointa, mitä valtio voi tehdä, Godlevskaja muistuttaa.
Pavel Kostin, hiv-positiivinen homoseksuaali: ”Pelkään menettäväni terveyteni”

Hiv-positiivisten homoseksuaalien tilanne on Venäjällä huono.
Pavel Kostin työskentelee sosiaalityöntekijänä Pietarin kaupungin päihdesairaalassa. Hän sai hiv-tartunnan parisuhteen erovaiheessa harrastettuaan seksiä ilman ehkäisyä miesten kanssa.
Pavel Kostin tuntee Pietarin homomiesten hiv-tilanteen hyvin.
– Tilanne on erittäin huono. Tällä hetkellä, karkeasti sanottuna, 23–25 prosenttia Pietarin homoista on hiv-positiivisia. Se on suurkaupungin tilasto. Moskovassa tilanne on suurin piirtein sama. Tilastojen mukaan joka neljännellä homolla on hiv-infektio. Heistä parhaassa tapauksessa joka toinen tulee aids-keskukseen rekisteröityäkseen ja saadakseen lääkityksen.
Pavel Kostinin mukaan homomiesten asema Venäjällä heijastuu vakavalla tavalla hiv-tilanteeseen.
– Homot eivät lääkärin vastaanotolla useinkaan kerro, että ovat homoja. He pelkäävät usein mennä lääkärintarkastukseen, koska pelkäävät joutuvansa lääkäreiden syrjimiksi. Se kertoo eräiden lääkäreiden tietämättömyydestä ja ammattitaidottomuudesta, sekä väestön että gay-yhteisön tietämättömyydestä.
Pietarin hiv-positiivisten homoseksuaalien yhteisö pyrkii kampanjoimaan netissä ja välittämään tietoa hiv:sta ja sen hoidosta. Kampanja ei kuitenkaan tavoita kaikkia, joita sen pitäisi nimenomaan tavoittaa, Pavel Kostin kertoo.

Tiedon lisäksi tarvittaisiin uudempia lääkkeitä.
Pavel Kostinin mukaan Pietarissa on kyllä erinomaisia lääkäreitä, joilla on hyvä koulutus ja jotka tietävät hiv:sta kaiken. Taloudellisen tilanteen vuoksi Venäjällä ei ole kuitenkaan käytössä uusimman sukupolven hiv-infektion hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.
– Se on surullista. Pelkään, että infektiotani hoidetaan lääkkeillä, jotka eivät ole tehokkaita. Pelkään, että kolmen, neljän tai viiden vuoden kuluttua tulee muutoksia, jotka johtuvat iästä ja toksisten lääkkeiden vaikutuksesta. Pelkään menettäväni terveyteni, Pavel Kostin sanoo.
Lisää aiheesta illan A-studiossa TV1:ssä klo 21. Käännökset: Liisa Viitanen