Finnwatch tutki työoloja Suomessa myytävän kahvin alkutuotannossa Brasiliassa, Intiassa ja Hondurasissa heinäkuusta 2015 tammikuuhun 2016. Tutkitut kahvitilat tuottavat kahvipapuja Suomen kahvimarkkinoiden keskeisille toimijoille Gustav Pauligille, Meiralle, Arvid Nordquistille ja Löfbergs Lilalle.
Pauligin mukaan kansalaisjärjestö Finnwatchin raportin havainnot otetaan vakavasti.
Ongelmat vaihtelivat maakohtaisesti, mutta yhteistä lähes kaikilla kahvitiloilla oli työntekijöille maksettu alhainen, elämiseen riittämätön palkka. Räikeintä työvoiman hyväksikäyttö oli Hondurasissa, Finwatchin tutkija Anu Kultalahti kertoo.
– Hondurasissa alhaisten palkkojen aiheuttamat ihmisoikeusongelmat olivat kärjistyneet ja johtaneet laajamittaiseen lapsityövoiman hyväksikäyttöön. Alle 13-vuotiaita lapsityöläisiä tavattiin kaikilla tutkituilla, myös vastuullisuussertifioiduilla, tiloilla. Nuorimmat työntekijät olivat vain 5–6-vuotiaita.
Nuorimmat työntekijät olivat vain 5–6-vuotiaita. Anu Kultalahti
Pauligille kahvia tuottaneilla tiloilla Intiassa ongelmana olivat sadonkorjuuajan työntekijöiltä perittävät valtavat rekrytointimaksut.
– Nämä työntekijät olivat saaneet hommansa työnvälittäjältä, joka veloitti kolmasosan työntekijöiden palkasta. Kohtuuttomat välitysmaksut johtavat pahimmillaan velkaorjuuteen, Kultalahti sanoo.
Brasiliassa, maailman suurimassa kahvintuottajamaassa, työolot Finnwatchin tutkimilla kahvitiloilla olivat parhaimmat. Ongelmiakin silti löytyi. Esimerkiksi Meiran alihankkija syrji naisia rekrytoinnissa ja Pauligille ja Meiralle kahvia toimittaneet vientiyritykset ja osuuskunnat on yhdistetty tiloihin, joiden on todettu teettäneen työtä jopa orjuuden kaltaisissa olosuhteissa.
Juhla Mokka ja Kulta Katriina eivät sertifioituja merkkejä
Finnwatchin mukaan monien suomalaisten kahvialan toimijoiden vastuullisuudessa on toivomisen varaa.
Esimerkiksi Suomen myydyimmät kahvibrändit, Gustav Pauligin Juhla Mokka ja Meiran Kulta Katriina eivät ole sertifioituja, eli todistetusti sosiaalisesti kestävällä pohjalla tuotettuja kahvimerkkejä.
Parhaiten vastuullisuusvertailussa pärjäsi Arvid Nordquist, jonka kaikki kahvi on ollut sertifioitua vuodesta 2014.
Seuraavaksi parhaiten kahvialan vastuullisuussertifiointinsa on hoitanut Kesko, jonka kaikki oman merkin kahvit ovat tästä syksystä asti olleet sertifioituja. Esimerkiksi Keskon myymälöissä Juhla Mokan jälkeen myydyin kahvi, Pirkan Costa Rica, on vastuullisesti sertifioitu.
Myös Gustav Paulig, Löfbergs Lila ja SOK ovat asettaneet itselleen Finnwatchin mukaan melko tiukkoja tavoitteita sertifioituun raaka-aineeseen siirtymisestä.
Tuko Logisticsilta vastuullisuustavoitteet puuttuivat täysin ja Lidlin tavoitteet olivat puolivillaisia ja kunnianhimottomia. Anu Kultalahti
Meiralla on vähiten sertifioituja raakakahvihankintoja ja heiltä myös puuttuvat täysin vastuullisuudelle asetetut tavoitteet. Kultalahti jatkaa vähiten vastuullisten kahvintuottajien listaa.
– Tuko Logisticsilta vastuullisuustavoitteet puuttuivat täysin ja Lidlin tavoitteet olivat puolivillaisia ja kunnianhimottomia, Kultalahti sanoo.
Vastuullisuusmerkintä kahvipaketin kyljessä ei aina takaa eettisyyttä
Vaikka Finnwatch suosittelee kahvitoimijoille vastuullisuussertifioidun kahvin käyttöä, se muistuttaa, että sertifioinneissa on vielä paljon parannettavaa.
– Myös tutkimillamme sertifioiduilla tiloilla oli isoja ongelmia. Kahviteollisuuden vastuullisuushankkeet keskittyvät tuottajiin ja ovat sivuuttaneet kahvitilojen palkkatyöntekijöihin liittyviä ongelmia, Kultalahti toteaa.
Pyyhkeitä Finnwatchilta saavat myös trendikkäät pienpaahtimoiden kahvit. Niitä markkinoidaan vastuullisena suorakauppana, mutta järjestön mukaan väitetty vastuullisuus perustuu pelkkään luottamukseen ja heppoisiin oletuksiin.
Kultalahti pitää sertifioiduilta tiloilta löydettyjä rikkomuksia kyllä huolestuttavina sertifiointijärjestelmän uskottavuuden kannalta, mutta silti ymmärrettävinä.
Sertifiointijärjestelmät toimivat yleensä hyvin haasteellisissa ympäristöissä, joten ei voida olettaa, että ne olisivat ongelmittomia. Anu Kultalahti
– Sertifiointijärjestelmät toimivat yleensä hyvin haasteellisissa ympäristöissä, joten ei voida olettaa, että ne olisivat ongelmittomia. Järjestelmä perustuu tiloilla säännöllisin väliajoin tehtäviin tarkastuksiin ja löydetyt ongelmat työoloissa pyritään parantamaan vaadituille tasoille.
Sertifioitu kahvi puutteista huolimatta yhä eettisin valinta
Mitä suomalaisen kahviystävän sitten tulisi tehdä, jos hän haluaa toimia mahdollisimman eettisesti? Ostaa vain sertifioitua kahvia vai olla ostamatta kahvia lainkaan?
Finnwatchin Anu Kultalahti muistuttaa, että kahvi tarjoaa toimeentulon noin 26 miljoonalle ihmiselle kahvintuottajamaissa. Hän ei suosittele kahvinjuonnin lopettamista.
– Meidän neuvomme kuluttajalle on valita sertifioitu kahvi. Sertifiointijärjestelmät puutteistaan huolimatta ovat edelleen ainut systemaattinen ja riippumaton tapa varmistaa kahvintuotannon vastuullisuus nimenomaan alkutuotannon tasolla.
Sertifiointijärjestelmät puutteistaan huolimatta ovat edelleen ainut systemaattinen ja riippumaton tapa varmistaa kahvintuotannon vastuullisuus. Anu Kultalahti
– Finnwatch ei koskaan suosittele yrityksillekään ostojen lopettamista silloin, kun niiden hankintaketjuissa löytyy ongelmia. Mutta sitä pitäisi tarkentaa, että kahvintuottajille maksettaisiin heidän tuotteestaan sellainen hinta, joka mahdollistaisi myös työolojen ja työntekijöiden palkkauksen kohentamisen näillä tiloilla.
Tällä hetkellä kahvipaketin hinnasta tuottaja saa vain noin seitsemän prosenttia. Finnwatchin mukaan summa ei ole riittävä takaamaan ihmisarvoisia oloja ja elämiseen riittävää palkkaa työntekijöille kahvitiloilla.
Paulig: Kaikki kahvi sertifioitua vuoden 2018 loppuun mennessä
Pauligin viestintäjohtaja Anita Laxénin mukaan he ovat avoimesti toimittaneet tietoja raporttia varten. Hän vakuuttaa, että yhtiölle on tärkeää selvittää, mitä tuotantoketjussa tapahtuu. Esimerkiksi Intiassa esitetyt ongelmat rekrytointimaksussa ovat yhtiön toimintaohjeiden vastaisia, sanoo Laxen.
– Olemme sitoutuneet siihen, että kaikki kahvi, minkä ostamme, on ostettu sertfioiduista ja varmennetuista lähteistä. Se tarkoittaa, että olemme tarkastaneet toimittajia ja tiloja vuoteen 2018 mennessä, eli silloin kaikki meidän kahvimme on sertifioitua tai muuten varmennettua.
Meira kiistää orjuuden kaltaiset työolot kahvitiloilla
Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo kiistää Finnwatchin tiedot, että Pauligille ja Meiralle kahvia toimittaneet vientiyritykset ja osuuskunnat olisi Brasiliassa yhdistetty orjuuden kaltaisissa olosuhteissa työtä teettäviin tiloihin.
– Meiran hankintayhtiö ei osta kahvia näiltä niin kutsutuilta mustan listan yrityksiltä eikä niiden tuottamaa raakakahvia käytetä Meiran tuotteissa, Sinisalo sanoo.
Toimitusjohtajan mukaan kahvipaahtimo seuraa aktiivisesti käyttämiensä tilojen työolosuhteita.
– Meiralla on panostettu viime vuosina paljon vastuullisuuskriteereiden kehittämiseen ja valvontaan. Olemme aloittaneet tarkastuskäynnit Brasilian kahvitiloille tänä vuonna, ja olemme matkustamassa Hondurasiin ja Brasiliaan ensi vuoden alussa, Sinisalo sanoo.
Sinisalo korostaa Meiralla olevan omat vastuullisuustavoitteensa, jotka liittyvät muun muassa ympäristövastuuseen, työturvallisuuteen ja tuotteiden laatuun.