Kaupan kassahenkilöt saattavat joskus pyytää asiakkaita avaamaan laukkunsa. Myös vartijat voivat kaupassa pyytää asiakkaita näyttämään laukkunsa sisällön.
Lain mukaan asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse suostua pyyntöön. Ainoastaan poliisilla on oikeus tehdä henkilöntarkastus, mutta siihenkin vaaditaan perusteltu syy. Tällainen voi olla esimerkiksi rikosepäily.
– Syyksi riittää, että henkilö on herättänyt huomiota esimerkiksi epäilyttävällä käytöksellään hyllyjen välissä. Hän on voinut piilotella toista kättään takin alla, ja voidaan epäillä, että hän on näpistänyt jotain, kertoo rikoskomisario Satu Värri Lounais-Suomen poliisista.
Monissa kaupoissa on tarroja tai kylttejä, joissa kehotetaan avaamaan laukku kassalla. Se on kehotus yhteistyöhön, mutta ei velvoita mihinkään.
– Jos ihminen ei syystä tai toisesta halua avata kassiaan, herää kysymys, miksi ei. Se ei kuitenkaan riitä syyksi epäillä, Värri sanoo.
Vartija ei saa tutkia laukkua, vaikka epäilisi näpistystä
Kaupan vartijoiden toimintaa säätelee laki yksityisistä turvallisuuspalveluista. Lain mukaan vartija voi tutkia tavarat, jos hänellä on syytä olettaa, että henkilöllä on hallussaan esimerkiksi laittomia aineita tai esineitä, joilla voi aiheuttaa vaaraa itselleen tai ympäristölleen.
Varkaus- tai näpistysepäily ei kuitenkaan yksinään riitä henkilöntarkastukseen – ei, vaikka näpistyksen olisi nähty tapahtuvan.
Vartijalla, kuten kenellä tahansa muullakin kansalaisella, on kyllä kiinniotto-oikeus, joten vartija voi siis ottaa kiinni epäillyn rikoksentekijän. Silloinkaan vartija ei kuitenkaan saa lain mukaan saa tarkistaa kiinniotetun tavaroita, ellei henkilö itse anna siihen suostumustaan.
Jos nauhoista näkyy, että tavaraa on hallussa, voimme valtuuttaa vartijaa tutkimaan tavarat. Satu Värri, rikoskomisario
Jos asiakas siis kieltäytyy avaamasta laukkuaan, on käytännössä ainoa mahdollisuus kutsua poliisi paikalle. Rikoskomisario Satu Värrin mukaan poliisille soitetaan tämän asian tiimoilta äärettömän harvoin.
– Jos on näpistysepäily, asiakas voidaan kaupassa kutsua katsomaan valvontakameranauhat. Niitä katsoessa käy sekä asiakkaalle että myyjälle selväksi, onko anastus tapahtunut vai ei. Jos valvontakameranauhoja ei ole, asia jää yleensä epäilyasteelle, Värri sanoo.
Toisinaan poliisi pyytää vartijoilta virka-apua.
– Jos nauhoista näkyy, että tavaraa on hallussa, voimme valtuuttaa vartijaa tutkimaan tavarat. Ilman poliisin päätöstä niin ei saa tehdä, Värri toteaa.
Palvelualojen ammattiliiton lehti PAM kertoi perjantaina, että myöskään henkilökunnan ei ole pakko antaa laukkujaan tarkastettavaksi. Työpaikalta lähtiessä tehtävät poistumistarkaistukset ovat viime aikoina yleistyneet. Muun muassa Sodexo aikoo ottaa käyttöönsä poistumis- eli kassitarkastukset.
– Työnantajalle ei ole missään annettu oikeutta vaatia työntekijää avaamaan kassiaan, sanoo Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen tiukasti Pam-lehden haastattelussa.
Työntekijöiden poistumistarkastuksissa pätevät samat säännöt kuin asiakkaiden tarkastuksissa. Jos epäillään rikosta, voidaan paikalle kutsua poliisi.