Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 85575

Kotisi lämminvesivaraajasta on moneksi – Fortum etsii 1 000 asiakasta virtuaalivoimalaansa

$
0
0

Fortumin viime keväänä aloittama kokeilu kotitalouksien kysyntäjoustosta laajenee merkittävästi.

Käytännössä Fortum ottaa ohjaukseensa virtuaalivoimalaan osallistuvien talojen sähkökäyttöiset lämminvesivaraajat. Yhtiö takaa veden lämpenevän kuten ennenkin.

Sähköverkon tasapainoa tunnusteleva järjestelmä voi kytkeä varaajia päälle tai pois hieman suunniteltua aikataulua aiemmin tai myöhemmin – riippuen siitä, onko sähköverkossa kulloisellakin hetkellä liikaa vai liian vähän sähköä. Virtuaalivoimala ei siis tuota lainkaan sähköä, mutta muuttaa kulutusta tuotannon heilahtelujen mukaan.

Säätöä tekevien varaajien määrä kasvaa tuhanteen alle sadasta

Nyt Fortum on julkaissut verkkosivuillaan lomakkeen, jossa haetaan tuhatta kotitaloutta virtuaalivoimalan rakentamista varten. Voimalan on tarkoitus käynnistyä keväällä 2017.

Viime keväästä lähtien toimineessa ensimmäisessä virtuaalivoimalassa on 70 kotia.

Tulevaisuudessa virtuaalivoimalan rakennuspaloiksi saattavat kelvata muutkin laitteet kuin sähköä paljon kuluttavat lämminvesivaraajat. Ruotsissa vastaavanlaiseen kokeiluun ollaan liittämässä aurinkopaneeleihin kytkettyjä akkuja.

Tarve kasvaa uusiutuvan energian myötä

Kaikenlaisen säätövoiman tarpeen odotetaan kasvavan, kun maahan tulee lisää sääolojen mukaan vaihtelevaa tuuli- ja aurinkosähköä. Perinteisesti sähkön kysyntä on heilahdellut ja voimalat ovat säätäneet tuotantoaan sen mukaan. Uusiutuvan energian myötä heilahteluja tulee myös tuotantopuolelle.

Kodeista rakennetun virtuaalivoimalan jouston Fortum myy verkkoyhtiö Fingridille niinsanottuna taajuusohjattuna käyttöreservinä. Se on erilaisista joustomekanismeista vaativin toteuttaa.

Sähköä paljon käyttävät teollisuuslaitokset ovat osallistuneet kysyntäjoustoihin jo pitkään, mutta viimeaikoina on alettu kokeilemaan pienempien yritysten ja kotitalouksien yhdistämistä suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Myös ainakin Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen on kokeillut pienempien sähkönkäyttäjien niputtamista suuremmaksi joustovaraksi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 85575

Trending Articles