Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 85979

Vieläkö Sipilä suosii viisikymppisiä? Pääministeri luvannut "insinöörimäisen suoran ratkaisun" torstaina

$
0
0

Kun keskustan kansanedustajilta kysyy, kenestä tulee uusi elinkeinoministeri, niin yksituumainen vastaus on: Sipilä päättää.

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi sunnuntaina Ylen Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla, että uuden ministerin nimi on vain hänen tiedossaan.

Insinöörimäisen suora ratkaisu

Sipilä lupasi ”insinöörimäisen suoran ratkaisun”. Laajempaa ministerikierrätystä ei Sipilän mukaan ole luvassa. Lähtevän tilalle valitaan vain uusi henkilö.

Keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja Euroopan parlamentin keskustaedustajat päättävät ministerivalinnasta torstaina kello 9 alkavassa yhteiskokouksessaan.

Pääministeri Sipilä kertoo kokoukselle esityksensä, ja asiasta keskustellaan, mutta kaiken odotetaan sujuvan Sipilän nuottien mukaan. Uuden ministerin nimen ennakoidaan olevan selvillä nopeasti.

Elinkeinoministerin salkku hallituksen kärkeä

Elinkeinoministerin salkku on hallituksen raskasta sarjaa. Kun nykyiset hallituspuolueet pääsivät hallitusneuvotteluissa vesi kielellä odotettuun salkkujen jakamiseen, niin ensin jaettiin pääministerin, ulkoministerin ja valtiovarainministerin tehtävät, mutta elinkeinoministerin salkku meni heti seuraavana.

Elinkeinoministerin ja aikaisemmin kauppa- ja teollisuusministerin tehtävään on yleensä valittu kokenut, raskaan sarjan poliitikko. 2000-luvulla tätä salkkua ovat kantaneet muun muassa keskustan Mauri Pekkarinen sekä kokoomuslaiset Jyri Häkämies ja Jan Vapaavuori.

Kokemus tukisi Pekkarisen valintaa

Uuden elinkeinoministerin valinnan yhteydessä Sipilä joutuu pohtimaan ministeriryhmänsä kokonaisuutta. Vuoden vaihteessa ministerin tehtävät jättävä Olli Rehn on ollut keskeinen vaikuttaja sekä työmarkkinayhteistyössä että EU-politiikassa.

Jos Sipilä painottaa valinnassaan kokemusta, niin ehdokaslistan kärkeen nousee Mauri Pekkarinen. Hän täyttäisi myös ministerivalinnoissa Keski-Suomeen jääneen mustan aukon.

Sipilän ja Pekkarisen suhteita hiertää kuitenkin kesän 2012 puheenjohtajavaali, jossa Pekkarinen tuki kiivaasti Sipilän vastaehdokasta Tuomo Puumalaa.

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (Kesk.).
Mauri PekkarinenYle

Lehtomäellä on Sipilän luottamus

Sipilä nosti viime vaaleissa eduskunnasta pudonneen Paula Lehtomäen takaisin politiikan ytimeen, pääministerin valtiosihteeriksi. Sipilä valitsi Lehtomäen myös valtion sijoitusyhtiön Solidiumin hallitukseen.

Paluu näistä asemista riviedustajaksi eduskuntaan ei kuulosta houkuttelevalta.

Lehtomäen ministerisalkulla Sipilä turvaisi keskustan asemia puolueelle vaikealla pääkaupunkiseudulla. Lehtomäellä on myös vankkaa ministerikokemusta, vahva kielitaito ja kansainvälistä osaamista

Keskustan eduskuntaryhmässä Lehtomäen valinta herättäisi kuitenkin myös napinaa. Muistissa on Lehtomäen jääräpäinen toiminta ympäristöministerinä muun muassa jätevesiasetuksen toimeenpanossa.

Myös perheen Talvivaara-omistukset ovat herättäneet kysymyksiä Lehtomäen sopivuudesta elinkeinoministeriksi.

Lintilä ja Lohi odottavat ministerikutsua

Ministerikutsua Sipilältä toivoo pitkään ministerivuoroaan odottanut Mika Lintilä, jolla on kokemusta eduskunnan talous- ja valtiovarainvaliokunnista. Eduskuntaryhmästä kuuluu kuitenkin epäileviä ääniä, joiden mukaan elinkeinoministerin salkku voi olla Lintilälle liian työläs.

Talousvaliokunnassa istuu myös lappilainen juristi Markus Lohi. Sipilä voisi torjua Lohen avulla uutta puoluetta puuhaavan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen myyräntyötä.

Entiset pääministerit mukana kuvassa

Sivistysvaliokuntaa johtava Tuomo Puumala on ilmoittanut keskittyvänsä kouluasioihin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on juuri aloittanut uudessa tehtävässään, joten heidän nousunsa ministeriksi olisi yllätys.

Sipilä tuskin valitsee ministeriä eduskuntaryhmän ulkopuolelta, mutta elinkeinoministerin salkku sopisi monille talouselämän vaikuttajille. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja olisivat entiset pääministerit Esko Aho ja Mari Kiviniemi.

Sipilä on saanut oman pääministerikautensa alussa tukea entiseltä pääministeriltä Matti Vanhaselta, joka keskittyy nyt kuitenkin presidenttiehdokkuuteen ja ulkoasiainvaliokunnan johtamiseen.

Kauko Juhantalo, Antti Kaikkonen, Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen.
Kuvassa edessä Kauko Juhantalo, Antti Kaikkonen, Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen.Petteri Paalasmaa / AOP

Sipilä valitsi ministereiksi viisikymppisiä

Keskustan ministeriryhmässä on nyt neljä miestä ja kaksi naista. Voimasuhteet tasoittuvat ja ministeriryhmä nuortuu, kun 32-vuotias Annika Saarikko nousee ensi kesänä Juha Rehulan tilalle perhe- ja peruspalveluministeriksi.

Hallitusneuvottelujen jälkeen Sipilä kokosi ensimmäisen ministeriryhmänsä oman sukupolvensa edustajista. Keskustan ministeriryhmän nuorin on 50-vuotias Kimmo Tiilikainen ja vanhin 55-vuotias Sipilä.

Eduskuntaryhmässä raskas veteraanisarja

Viime eduskuntavaaleissa keskustan eduskuntaryhmään tuli vahva veteraanisarja, johon kuuluvat muun muassa Kauko Juhantalo (74 vuotta), Sirkka-Liisa Anttila (72), Timo Kalli (69), Mauri Pekkarinen (69) ja Seppo Kääriäinen (68).

Sipilä ei valinnut ketään heistä ministeriryhmäänsä. Pekkarisesta tuli eduskunnan varapuhemies, ja Kalli johtaa valtiovarainvaliokuntaa.

Pekkarisen ohella myös Kääriäisellä on kokemusta kauppa- ja teollisuusministerin hommista. Kääriäinen hoiti salkkua 1990-luvun alkuvuosina, kun talousvaikeuksiin ajautunut Juhantalo oli joutunut jättämään tehtävän.

Keskustan puheenjohtajavaalissa Kääriäinen osasi olla voittavalla puolella, ja Sipilä on kuunnellut Kääriäisen neuvoja muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 85979

Trending Articles