Eläkkeelle jääneiden poliisien käyttö turvapaikkatutkinnassa on jäämässä vähäiseksi. Poliisihallitus pyysi eläköityneitä poliiseja apuun, kun turvapaikkatutkinta ruuhkautti pahoin poliisilaitokset. Poliisilaitokset ovat kuitenkin saaneet lisätyövoimakseen pääosin vetreämpiä voimia. Poikkeuksiakin löytyy.
Poliisihallitus antoi lokakuun alkupuolella poliisilaitoksille luvan palkata loppuvuodeksi 55 uutta työntekijää, viisi jokaiselle laitokselle. Jo aiemmin polisilaitokset olivat saaneet palkata 50 henkilöä.
Nyt arvioidaan, että yli sadan määräaikaisen työntekijän joukossa eläkkeeltä takaisin töihin palaavia on runsaat kaksikymmentä. Lopullisia lukuja ei kuitenkaan vielä ole tiedossa. Kaikkea tarvittavaa lisätyövoimaa ei vielä ole poliisilaitoksille palkattu.
Eläkeläisiä Oulusta Tornioon
EläkkeeIle jääneiden innostus palata töihin on ollut laimeahkoa. Esimerkiksi Lapin ja Helsingin poliisilaitoksille on tullut vain muutamia kyselyjä. Oulun poliisilaitokselle sen sijaan ilmoittautui töihin muutamassa päivässä viisi eläkeläistä. He paiskivat töitä Tornion järjestelykeskuksessa.
Helsingin poliisilaitos selviää ruuhkastaan ilman eläkeläisiä. Näin toivotaan tapahtuvan myös Lapissa. Nuoret, työikäiset tai juuri valmistumassa olevat poliisit ovat poliisilaitoksille ensisijainen vaihtoehto.
Lapissa halutaan tuoretta verta
Lapissa halutaan pitää kiinni määräaikaisista nuorista poliiseista. Torniossa harjoittelujaksolla olevien opiskelijoiden toivotaan myös jäävän sinne sen jälkeen kun he valmistuvat.
– Niinsanotut uudet poliisit ovat siinä mielessä hyviä, että he pystyvät käytännössä heti aloittamaan tämän turvapaikkatutkinnan, sanoo poliisipäällikkö Martti Kallio Lapin poliisilaitokselta.
– Heillä on kaikki juuri opetettuna ja harjoiteltuna, valmiina hanskassa. Näin heistä saadaan tämän loppuvuoden ajaksi tehot irti huomattavasti paremmin.
Kallion mukaan saatavilla ei juuri ole eläkeläispoliiseja, jotka hallitsisivat nykyisin käytössä olevia tietokonejärjestelmiä ilman lisäkoulutusta.
Siviili ei tee poliisiin töitä
Lisätyövoimaksi on loppuvuodeksi haettu nimenomaan poliiseja. Myös siviilejä voidaan palkata, jos poliiseja ei löydy riittävästi.
Työnjako poliisien ja muista tehtävistä poliisilaitokselle tulevien välillä on selvä. Turvapaikanhakijoiden alkupuhuttelu on poliisityötä, mutta rekisteröintiin ei tarvita poliisin valtuuksia.
Useita tunteja kestävät turvapaikkakuulustelut tekee poliisi tulkkien avustuksella. Tutkinta- ja toimistosihteerit kirjoittavat pöytäkirjat ja huolehtivat asiakirjojen lähettämisestä ja arkistoinnista.
Töitä tiedossa ensi vuonnakin
Vaikka turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on syksyn mittaan laantunut, poliisilla riittää töitä vielä pitkään. Lisätyövoimaa tarvitaan ensi vuonnakin.
– Jos tahti on sama kuin tähän asti, niin suurin osa hakemusten jättäjistä jää kuulustelematta. Käytännön syistä ei ehditä. Kaikki tämä siirtyy ensi vuodelle. Tarve on kova, mutta kuinka paljon, niin sitä on mahdoton sanoa tässä vaiheessa, aprikoi poliisipäällikkö Martti Kallio Lapin poliisilaitokselta.
Uutta rahaa tarvitaan
Helsingin poliisilaitoksella pyritään saamaan ruuhkautuneet turvapaikkakuulustelut valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Helsingissä turvapaikkatutkintaa on tehty etunojassa. Uutta henkilökuntaa alettiin palkata jo loppukesästä. Lisäksi laitoksella on jo entuudestaan paljon kokemusta turvapaikkatutkinnasta.
Lisäväen tarve ensi vuonnakin on tiedossa Poliisihallituksessa.
– Tarve varmaan jatkuu. En usko, että tämä pätkä riittää näille lisäresursseille, sanoo henkilöstöpäällikkö Tiina Eränkö.
Eränkö ennakoi, että uusia rahoituspäätöksiä tehdään myöhemmin.
Poliisihallituksessa ei vielä haluta ottaa kantaa siihen, mitä tapahtuisi jos Suomesta päätettäisiin lähettää poliiseja avuksi muihin EU-maihin. Pakolaiskriisin vuoksi vahvistusta omille poliisivoimilleen on pyytänyt Slovenia.