Keltaoranssi kickbike nojaa Juhani Olkkolan talon seinää. Takana on jo muutama vilkas potkuilukesä ja joitakin tuhansia kilometrejä.
– Minua alkoi kiinnostaa, mikä tämä kickbike oikein on, kun edustamaltani yritykseltä, joka tekee mm. liikuntakalentereita, pyydettiin sellaiseen mukaan osiota kickbiken harrastajille.
Netistä katsoin, että on hyvin vekkulin näköinen vekotin. Juhani Olkkola
– Netistä katsoin, että on hyvin vekkulin näköinen vekotin. Tuotahan pitää kokeilla, josko tuosta vaikka löytyisi jotain uutta, muistelee Olkkola innostustaan.
Morjestaminen haasteena
Kickbike poikkeaa pienistä potkulaudoista ison eturenkaan ja huomattavasti pienemmän takarenkaan ansiosta. Olkkolan mukaan sillä on erilaista lenkkeillä varsinkin alussa, kun lyhyelläkin lenkillä tulee tosi kuuma. Energiankulutukselta hän sijoittaa kickbike-harrastuksen juoksun ja pyöräilyn välille.
– Aamulla ennen töiden aloitusta olen tehnyt 10–15 km:n lenkkejä. Joitakin kertoja toholampilainen on potkinut myös Lestijärven ympäri.
Alussa oli vaikeaa, kun tuli tuttuja vastaan. Juhani Olkkola
Vauhtia potkitaan vuorotellen – yhdellä jalalla 3–5 potkua, ja sitten vaihdetaan jalkaa.
– Alussa oli vaikeaa, kun tuli tuttuja vastaan. Tervehtiminen vaati aika paljon harjoittelua, mutta kyllä siihenkin oppii, kertoo Olkkola.
Käden irrottaminen ohjaustangosta saa nimittäin tasapainon heti horjumaan.
Juhani Olkkola on aiemmin pyöräillyt paljon ympäri Suomen. Kun hän siirtyi kickbikeen, hän huomasi, että toinen jalka olikin toista heikompi.
– Tällä asian sai korjattua, kun rasitus on tässä tasapuolinen. Potkiessa on tavoitteena mahdollisimman pitkät potkut, joten siinä pysyy notkeassa kunnossa.
– Kyllä sen voi sanoa, että siinä tulee ihan sellaista uutta potkua elämään, joka tuollaisen laittaa.
Helppo monelta kannalta
Kun kysyy Olkkolalta kickbike-harrastuksen rasitusvammoista, vastaus melkein yllättää.
– En tiedä millaisia tulee, kun ei ole tullut minkäänlaisia, hän naurahtaa.
Tievaatimukset potkupyörässä ovat polkupyörän luokkaa. Se näkyy tiellä kuten pyöräkin, vahvistaa Olkkola. Yksi etu on helppo huolto.
– Kun ei ole paljon liikkuvia osia, kaikki on yksinkertaista.
Talvikaudella potkupyörä on telakalla.
– Talvella ei potkupyöräily ole kovin mukavaa, kun pitäisi olla piikkarit jalassa.