Maahanmuuttovirastosta tullut pyyntö saapua paikalle lienee hyvä merkki, irakilaisperheessä arveltiin. Kielteisestä päätöksestä kun useimmiten kertoo poliisi. Iloita ei uskallettu, ennen kuin virastossa eteen saatiin mustaa valkoisella. Koko viisihenkinen perhe sai oleskeluluvan vuoden ja kuukauden kestäneen odotuksen jälkeen.
– Vaimo itki, siis ilosta tietenkin. Otimme valokuvia ja sitten lähdimme arabiravintolaan syömään lihavartaita, perheen insinööri-isä Samer al-Janabi nauraa elokuista päivää muistellen. Saman tien soitettiin sukulaisille Bagdadiin.
Bagdadista perhe pakeni jo vuonna 2004, pian sen jälkeen kun Yhdysvallat liittolaisineen kaatoi Saddam Husseinin hallinnon. Sunniperheen asema kävi isän työuran vuoksi tukalaksi Iranin tukemien shiiojen vallan kasvaessa ja kostoiskujen yltyessä.
– Eivät he erotelleet, kuka oli sotilas ja kuka insinööri, Samer sanoo ja mainitsee usean entisen työkaverin tulleen murhatuksi. Moni Saddamin armeijassa palvellut pakeni esimerkiksi Turkkiin tai Egyptiin.
– Me lähdimme aluksi Jemeniin, mutta sielläkin tuli ajan myötä ongelmia, Samer al-Janabi kertoo ja puhuu sisällissodasta. Perhe palasi pakon edessä Irakiin. Kuukaudessa tuli selväksi, että kaikki perheenjäsenet eivät todennäköisesti selviä elossa, jos jäävät Irakiin. Samer kertoo, että heistä levitettiin paikkansa pitämättömiä huhuja.
Puolen vuoden paperisota
Heinäkuun lopussa 2015 Rovaniemelle saapuneen perheen yli vuoden jatkunut odotus muuttui oleskeluluvan myötä kiireiseksi rientämiseksi virastosta toiseen. Kela, TE-toimisto, sosiaalitoimisto, terveyskeskus ja maistraatti ovat tulleet tutuiksi, kun al-Janabeille on tehty kotoutumissuunnitelmia, terveystarkastuksia ja vuokrasopimuksia.
– Kyllä siinä hyvinkin kuusi kuukautta menee, kunnes arjen asiat rullaavat, sanoo maahanmuuttajasosiaalityön palveluesimies Kaisa Salmela Rovaniemen kaupungilta.
Tänä vuonna noin 80 oleskeluluvan saanutta on jäänyt kuntapaikan turvin Rovaniemelle. Koko Lapin alueella kuntiin on asettunut asumaan noin 200 oleskeluluvan saanutta. Jotkut myönteisen päätöksen saaneista Lapin turvapaikanhakijoista ovat lähteneet omin avuin Etelä-Suomeen.
Janabeillakin on pitänyt kiirettä, kun on käyty paperisotaa ja yritetty ymmärtää sellaisia sanoja kuin kotikuntamerkintä ja henkilöturvatunnus. Tärkein muutos on uusi koti ja kokopäiväinen kotoutumiskoulutus, jonka perheen äiti Suha pääsi aloittamaan Rovala-opistossa jo lokakuun alussa. Samer ja kaksi vanhinta lasta, 17-vuotias Shams ja parikymppinen Ahmed aloittivat omat opintonsa marraskuun alussa.
Palveluesimies Kaisa Salmela kertoo, että koulutukseen pääsee Rovaniemellä verrattain nopeasti.
– Odotusaika kotoutumiskursseille on tällä hetkellä kuukaudesta kahteen kuukauteen, Salmela kertoo. Lähtötaso testataan ja kurssi valitaan sen mukaan. Pisin jonotusaika on yleensä ollut lukutaidottomien ryhmään, jonka alkamista on pahimmillaan joutunut odottamaan vuodenkin verran. Nyt sillekin pääsee parissa kuukaudessa.
Lapissa ELY-keskus ostaa kotoutumiskoulutusta Rovala-opiston lisäksi Kemin lyseon lukiolta ja valmennusyritys Arffman Consultingilta.
Suurin toive on työpaikka
Teinitytär Shams kävi vuoden ajan IB-lukiota, mutta vaihtaa englanninkielisen koulutuksen suomen kielen ja suomalaisen yhteiskunnan opiskeluun Rovalassa.
– Minulle kerrottiin, että en saa kansalaisuutta ja työn löytäminenkin on hyvin vaikeaa, jos jatkan opiskelua englanniksi. Mietin tulevaisuuttani ja ajattelin, että minun pitää nyt opiskella suomea eikä englantia, Shams al-Janabi pohtii. Lukion ja suomalaisten koulukavereiden jättäminen on haikeaakin. Suomalaiskavereiden kanssa on vietetty synttäreitä ja istuttu kahviloissa.
Työntäyteistä tulevaisuutta toivoo myös sähköinsinöörin koulutuksen saanut isä, joka jatkoi työntekoa myös Jemenin vuosien ajan.
– Haluaisin tehdä insinöörin töitä, osaan selvittää sähkölaitteiden ongelmia ja olen myös toiminut opettajana, Samer al-Janabi kertoo toivoen, että vielä joskus pääsisi mukaan työelämään.
Runo Ounasjoelle
Koti-ikäväänsä irakilaismies purkaa runoilemalla. Runoissa talvinen Rovaniemi on kuin morsian valkoisessa hääpuvussaan. Samer on myös tehnyt runon uuden kodin ikkunasta näkyvälle Ounasjoelle.
– Ounasjoki, oletko kuullut Tigrisistä, joesta jonka vuoksi sydämeni itkee, irakilaismies lukee runoaan arabiaksi. Runoissa sydän on väsynyt ja kärsivällisyys hiipumassa.
Saman ikkunan äärellä matematiikan tehtäviään ratkoo sujuvalla suomen kielellä alakouluikäinen Mustafa. Aurinkoinen poika hiihtää videopätkissä ja kertoo jalkapallokavereistaan Mikaelista, Eetusta ja Muhamedista. Kotiutuneen oloiselle kuopukselle Rovaniemi on sittenkin välivaihe.
– Kun minä olen iso, haluan ammattilaisjalkapalloilijaksi, Mustafa virnistää.
Mielessä ei ole Rovaniemen Palloseura, vaan Real Madrid.