Miksi maksaa huijaamisesta, hämmästelee ravintovalmentaja Kari Heljasvaara.
Laihduttavilla ihmisillä on taipumus huijaamiseen. Vaikka ravintovalmentaja ohjeistaisi kuntoilijaa ja erityisesti laihduttajaa, hakevat valmennettavat usein kiertoteitä naposteluun. Se johtaa taas nollatulokseen, ellei peräti lihomiseen laihtumiseen sijaan.
– Yhdessä keksissä voi olla 70 kilokaloria. Kun niitä napsii muutaman ja hörppää limsaa höysteeksi, saattaa napostelusta kertyä nopeasti parinkin ruoka-annoksen kalorit, Heljasvaara sanoo.
– Kun syöt viikossa puoli kiloa ylimääräistä makeaa, voi ylipainoa kertyä vuoden aikana helposti parikymmentä kiloa, Heljasvaara varoittaa.
Nykyisin tarjolla on puolivalmisteita ja kaikkea makeaa, ja joka puolella. Ne lihottavat, Heljasvaara muistuttaa.
Naiset lankeavat suklaaseen
Vuosia ravintovalmennuksen ja kunto-ohjauksen parissa työskennellyt Kari Heljasvaara näkee piilonapostelun erityisesti naisten ongelmana.
– Naiset ovat usein tunnesyöjiä. Helposti parinsadan gramman suklaalevy katoaa suuhun samalla, kun haaveillaan siitä saapuvasta prinssistä.
Rasvaa kertyy vatsaonteloon
Kari Heljasvaara sanoo huolestuneensa viimea aikoina nuorista, aktiivisesti liikkuvista ihmisistä.
– He syövät usein tarpeettoman paljon kuntoilutuotteita, erityisesti proteiinia. Se kerää viskeraalista rasvaa vatsaonteloon. Se taas kasvattaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.
– Napostelusta eroon pääseminen on pitkä prosessi. Tutkimusten mukaan napostelun lopettaminen voi hyvinkin kestää vuodesta kolmeen. Oleellista on, että halu napostelun lopettamiseen pitää lähteä omasta itsestään, Heljasvaara sanoo.