Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 85601

Linnunradalle löytyi yllättävä kiertolainen – ja niitä voi olla paljon lisää

$
0
0

Tutkijat ovat havainneet kotigalaksiamme Linnunrataa kiertävän kääpiögalaksin, joka saattaa auttaa lisäämään ymmärrystämme pimeästä energiasta, kirjoittaa Sciencealert-sivusto.

Kääpiögalaksia ei ole aiemmin havaittu, koska se on hyvin himmeä – aiemmin ei ole edes löydetty yhtä himmeitä galakseja. Tutkijoiden mukaan löytö saattaa tarkoittaa, että samankaltaisia himmeitä galakseja voi löytyä runsaasti lisää.

Linnunradalla tiedetään olevan noin 50 kiertolaisgalaksia, joista 40 kuuluu himmeiden kääpiögalaksien luokkaan. Samanlaisia voi kuitenkin olla selvästi enemmänkin, koska nykytietomme pimeästä energiasta antaa ymmärtää, että niitä olisi Linnunradan ympärillä jopa satoja.

Aiemmin on arveltu, että käsityksemme pimeästä aineesta on joko virheellinen tai iso joukko galakseja onnistuu piiloutumaan ihmisen havaintovälineiltä. Nyt siis näyttäisi siltä, että jälkimmäinen oletus voi pitää paikkansa.

Satelliittigalaksi sai nimen tähdistön mukaan

Japanilaisvetoinen tutkijaryhmä löysi himmeän satelliittigalaksin Havaijilla sijaitsevalla Subaru-teleskoopilla. Sille annettiin nimeksi Virgo 1, koska se sijaitsee Neitsyen (englanniksi Virgo) tähdistön suunnalla.

Virgo 1 sijaitsee noin 280 000 valovuoden päässä meistä ja se on halkaisijaltaan noin 248 valovuotta.

Löytö tarkoittaa, että Linnunradan halossa on satoja himmeitä kääpiögalakseja odottamassa löytämistä. Masashi Chiba

Ensimmäisen näinkin himmeän galaksin löytymisen jälkeen on paljon todennäköisempää, että samanlaisia havaitaan lisää.

– Löytö tarkoittaa, että Linnunradan (ympärillä) halossa on satoja himmeitä kääpiögalakseja odottamassa löytämistä, sanoo tutkija Masashi Chiba Tohokun yliopistosta Japanista.

Tutkimusryhmä yrittää seuraavaksi löytää lisää samanlaisia galakseja. Galaksien määrä ja niiden ominaisuudet voivat Chiban mukaan lisätä ymmärrystämme Linnunradan muodostumisesta ja pimeän energian osuudesta siihen.

Tutkimus on julkaistu Astrophysical Journalissa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 85601

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>