Viikonlopun somepäivitykset leviävät laajemmalle, kun ehkä tulet ajatelleeksi.
Some ja käytännössä aikuisille Facebook on suomalaisille helppo ja tuttu media, koska se on jatkumoa tavalle puhua tuttujen kanssa turuilla ja toreilla.
Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen muistuttaa, että jälki jää ja pysyy pitkään.
– Sosiaaliseen mediaan kirjoittaminen on puhemaailman kaltaista. Aina ei kuitenkaan ymmärretä, kuinka laajalle kirjoituksesi leviää.
Esimerkiksi tapa jakaa ajatuksia perjantaina, kun on otettu pari kopsua, näkyy selvästi facebook-kirjoituksissa. Hetken hilpeä ajatus voi myöhemmin tuntua aivan muulta.
Perjantai-illan nousussa voit möläyttää vaikka mitä, mutta kannattaa muistaa, että sinne seinälle se jää jopa ikuiseksi ajoiksi. Erkki Karvonen, professori
– Perjantai-illan nousussa voit möläyttää vaikka mitä, mutta kannattaa muistaa, että sinne seinälle se jää jopa ikuiseksi ajoiksi, kertoo Karvonen.
Eikä pelkästään omalle seinälle, vaan kaverisi jakavat kirjoitustasi eteenpäin, ja yleisö laajenee.
– Postauksesi laajuus näyttää tuleven edellee yllätyksenä, jatkaa professoeri Karvonen.
Huumori on taitolaji
Pikkupienissä oma kirjoituksesi voi olla hauska, mutta vastaanotto voi olla jotain ihan muuta. Professori Erkki Karvosen mukaan kannattaisi muistaa, että somejakosi on julkinen.
Huumori, sarkasmi tai ironia on somessa vaarallinen asia.
– Huumori ei tahdo sopia someen. Ironia varsinkin potkaisee takaisin.
Esimerkkinä Karvonen käyttää koripallomanageri Aleksi Valavuoren twiittaus koitui potkuiksi Espoo United-seurasta.
– Valavuori heitti varmana ironiana Twitteriin, että tänne ei homoja palkata. Vitsi ei toiminut, kun huumori ei ymmärretty, kertoo professoeri Karvonen Oulun yliopistosta.
Omassa ystäväpiirissä tunnetusti hauska mies ei välttämättä ole sitä somessa, kun yleisö on laajempi ja kulttuurit kohtaavat.
– Tarina joka voi olla hauska juttu Suomessa, ei välttämättä toimi kauempana, muistuttaa karvonen.