Brittiläinen sukeltaja Phil Sayers uskoo jäljittäneensä Itämerestä Puolan rannikolta 450 metrin syvyydestä löydön, joka on vuosikymmeniä ollut aartenetsijöiden unelmoima jättipotti.
Sayers on vakuuttunut, että Neuvostoliiton sukellusveneen vuonna 1945 torpedoiman saksalaisen Wilhelm Gustloff -laivan mukana pohjaan painui myös natsien johtajalle Adolf Hitlerille haalittu valtava kulta-aarre. Sen on epäilty makaavan jossakin salaisessa bunkkerissa tai kateisiin jääneessä junassa.
Sayersin päätelmä perustuu turmasta henkiin jääneen silminnäkijän kertomukseen kultalaatikoiden lastaamisesta alukseen. Laatikoissa oli kolme tonnia ryöstettyä kultaa, Sayers uskoo. Kullan nykyhinnoilla siitä saisi 117 miljoona euroa.
Nuori sähköttäjä näki öisen lastaamisen
Saksalaispakolaisia täynnä olleen aluksen mukana hukkui lähes 9 500 ihmistä. Luku on merenkulun historian synkin, kuusinkertainen Titanicin haveriin verrattuna.
Henkiin jäi noin 1 200 ihmistä, muun muassa tuolloin 17-vuotias radiosähköttäjä Rudi Lange. Hän kertoi nähneensä yöllisen lastaamisen, koska oli sattunut juuri silloin polttelemaan piippua laivan partaalla, Sayers sanoo Daily Star -lehden haastattelussa.
– Hän ei silloin tiennyt, mitä laivaan tuotiin. Se selvisi hänelle vasta vuonna 1972, kun hän tapasi toisen henkiin jääneen, vartijan, joka oli perillä laatikoiden sisällöstä, Sayers kertoo.
Sayers sukelsi Wilhelm Gustloffin hylyn tuntumaan jo vuonna 1988. Palasiksi hajonneen hylyn joissakin ikkunoissa oli kalterit. Sayersi päättelee niiden suojanneen arvolastia. Alkujaan kaltereita tuskin oli, sillä alus rakennettiin luksusristeilijäksi.

Hylky on hauta
Sodan lopun paniikissa alukseen ahtautui yli kymmenkertainen ihmisjoukko aluksen kantokykyyn nähden. Aluksesta tuli valtaosalle hauta, ja sellaisena se on myös suojeltu. Kansainvälisen sopimuksen perusteella sukeltaminen on kielletty puolen kilometrin säteellä hylystä.
Sayersin lisäksi hylyllä on kuitenkin käynyt muitakin. Vuonna 2004 hylky yritettiin ryöstää, Daily Star -lehti kertoo. Jos aluksessa todella oli huimasti kultaa, sen nostaminen ei ole ryöstäjille tai muillekaan pikku juttu, kertoo hylyn tilan nähnyt Sayers.
– Olipa aluksessa mitä tahansa, niin tällä hetkellä se on valtavien metallilevyjen allla, hän sanoo.
Wilhelm Gustloffin tarinaan ja kohtaloon voi perehtyä saksaksi, englanniksi tai puolaksi alukselle omistetun museon kotisivulla.