Myös muita kuin rikostaustaisia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia pakkopalautetaan Suomesta, kertoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen.
– Aina sinne [Irakiin] on palautettu ja pyritään edelleenkin palauttamaan. Yleisesti on olemassa harhaluulo, jos asiaa voi niin kuvata, että tarvitaan palautussopimus, jotta poliisi voisi palauttaa pakolla. Se ei pidä paikkaansa, Poutanen kumoaa.
Aiempina vuosina irakilaisia koskevat palautuspäätökset ovat perustuneet pääsääntöisesti Suomessa tehtyyn rikokseen tai rikoksiin. Rikostausta ei ole kuitenkaan lain edellyttämä vaatimus palautukselle, Poutanen sanoo.
– Ei pakkopalautuksen edellytyksenä ole, että on tehnyt rikoksen. Poliisi panee täytäntöön maastapoistamispäätöksen siihen maahan, mikä päätöksessä määrätään eikä siinä katsota, millä perusteella päätös on tehty, kunhan se on täytäntökelpoinen. Ainoa rajoite on, että rikosten perusteella käännytys- tai karkotuspäätöksen saaneet eivät voi valita avustettua, vapaaehtoista paluuta.
Poutanen korostaa, että ellei tällaista rajoitetta ole, palautuspäätöksen saaneille tarjotaan aina ensisijaisesti avustettua, vapaaehtoista paluuta.
Moni lähtee vapaaehtoisesti
Valtaosa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista irakilaisista on kuitenkin lähtenyt vapaaehtoisesti. Poliisin järjestämillä charterlennoilla on palautettu kuluvan vuoden aikana noin 1 400 irakilaista, kertoo Helsingin poliisi. Lentoja järjestettiin 17, viimeisin lokakuun lopussa, eikä enempää ole näköpiirissä.
Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n kautta on lähtenyt lisäksi vapaaehtoisesti noin 1 400 irakilaista.
Poliisi panee täytäntöön maastapoistamispäätöksen eikä siinä katsota, millä perusteella päätös on tehty. Mia Poutanen
Tänä vuonna poliisi on palauttanut Irakiin vain yksittäisiä ihmisiä, jotka eivät ole lähteneet vapaaehtoisesti, Poutanen arvioi.
– Mutta on hyvä huomata, että näitä päätöksiä ei ole hirvittävästi tullut täytäntöönpantavaksi ennen kuin tämä suma alkaa purkautua Maahanmuuttovirastosta ja valitustuomioistuimesta. Meillähän ei Suomessa aiempina vuosina ole ollut kovin suuria määriä palautuspäätöksen saaneita Irakiin.
Tänä ja viime vuonna vastaanottokeskuksista on kadonnut yhteensä yli 3 700 turvapaikanhakijaa. Poutasen mukaan osa heistä on lähtenyt Suomesta omin päin ilmoittamatta siitä kenellekään. Osa on kuitenkin voinut jäädä Suomeen.
– Kun suma Maahanmuuttovirastosta ja valitustuomioistuimesta alkaa purkautua ja jos palautuspäätösten saaneita ei jostain syystä saada palautettua, niin maassa laittomasti oleskelevien määrä voi jatkossa kasvaa. Tavoitteena kuitenkin on, että päätöksiä pystytään panemaan täytäntöön.
Sopimusta yritetty jo pitkään
Poutasen mukaan suurin osa maailman maista ottaa pakkopalautettujakin vastaan ilman minkäänlaista sopimusta. Jotkut maat ovat kuitenkin haluttomampia tekemään pakkopalautuksiin liittyvää yhteistyötä. Irak kuuluu näihin maihin.
– Irakin kanssa tehdään erinomaisen hyvää yhteistyötä palautusten suhteen, mutta näiden pakkopalautusten kanssa on ollut pieniä haasteita. Ei toki kaikkien, vaan palautuspäätöksen saaneita kuitenkin menee myös niin sanotusti pakkopalautuksina Irakiin.
Suomi on neuvotellut palautussopimuksesta Irakin kanssa viime syksystä lähtien. Sopimusta on yritetty saada aikaan jo vuonna 2009. Sopimus helpottaisi kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamista Irakiin.
Afganistanin kanssa palautussopimus solmittiin lokakuussa.
Päivitetty lukuja klo 18: Jutussa kerrottiin ensin, että palautuslentoja on järjestetty 16 ja niillä on palannut 1500 irakilaista. Oikeat luvut ovat Helsingin poliisin mukaan 17 ja 1400. Kadonneiden tämänhetkinen määrä on jo yli 3700, ei 3500.