Italiassa äänestetään tänään sunnuntaina kansanäänestyksessä perustuslakiuudistuksesta, jonka tarkoituksena on tehostaa maan hallintoa ja leikata hallintokuluja.
Äänestyksellä on kauskantoisia vaikutuksia, riippumatta siitä kumpi puoli voittaa.
Pääministeri Matteo Renzille uudistus on niin tärkeä, että hän on pannut sen varaan koko poliittisen tulevaisuutensa.
Italialaiset ovat varsin yksimielisiä siitä, että maan kankeaa ja hidasta hallintokulttuuria pitää muuttaa. Miksi sitten juuri tämä muutokseen tähtäävä perustuslakiuudistus, josta kansalaiset äänestävät, on kohdannut niin paljon vastustusta?

”Kai minulla on jonkinlainen käsitys siitä, mistä äänestetään”
Kansanäänestyksen kysymyksenasettelu on monimutkainen. Italialaisen Demopolis-tutkimuslaitoksen tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan jopa puolet italialaisista ei tiedä, mistä maassa äänestetään.
– Kysymyksenasettelu on yksi tämän äänestyksen ongelmista. Kysymys on epäselvä ja epämääräinen, roomalainen Francesca sanoo. Hän on päättänyt äänestää ei.
Marco puolestaan ihmettelee, miksei ihmisille ole kerrottu selkeämmin, mistä nyt ollaan äänestämässä. Hän sanoo, ettei aio äänestää, koska ei koe tuntevansa tarpeeksi hyvin lakiehdotuksen sisältöä.
– Lakiehdotuksen tekijät ovat kertoneet siitä vain vähän julkisuuteen. Vasta ihan hiljattain olen nähnyt heitä televisiolähetyksissä kertomassa, mitä tämä lakiehdotus muuttaisi, Marco harmittelee.
Etelä-Italiassa lakiehdotus on kokenut Pohjois-Italiaa kovempaa vastustusta. Eteläisestä Apuliasta kotoisin oleva Alessandro aikoo äänestää lakiehdotusta vastaan.
– Minun pitää olla rehellinen. En ole lukenut kaikkea tätä perustuslain muutosehdotusta koskevaa. Olen toki puhunut muiden kanssa, joilla on monia mielipiteitä asiasta ja kai minulla jonkinlainen käsitys on, hän myöntää.

Äänestys on monelle mahdollisuus näpäyttää Renziä
Pääministeri Matteo Renzi on pelannut kansanäänestyksen suhteen upporikasta ja rutiköyhää.
Hänen taakkanaan ovat runsaat uudistuslupaukset, joita hän teki pääministeriksi noustuaan. Perustuslakiuudistuksen läpimeno helpottaisi muiden rakennemuutosten tekemistä.
Renzi on luvannut erota, jos hänen kantansa ei voita kansanäänestystä. Moni luuleekin, että nyt ollaan äänestämässä Renzin puolesta tai häntä vastaan.
– Tässä on kyse siitä, annetaanko hallitukselle luottamus vai ei. Ei-ääni on pelkästään protesti hallitukselle, mutta meidän pitäisi rakentaa, ei vain protestoida, roomalainen eläkeläisrouva Eurin Gesbondi sanoo. Hän aikoo äänestää lakimuutoksen puolesta.
Juristi Guido Melisille lainsäädäntötyö on tuttua. Hän ei pidä lakiehdotusta korkealaatuisena, vaikka onkin Renzin kannattaja. Melis huomauttaa, että sivistyneen ihmisen tehtävänä on ottaa selvää, mistä äänestää.
– Jos äänestäjä unohtaa kaiken populistisen propagandan ja keskittyy itse äänestyskysymyksiin sekä lukee muutaman lehtijutun aiheesta, hän ymmärtää kyllä mistä on kyse, juristi Melis toteaa.