Vuodesta 2011 EU-alueella tyyppihyväksytyissä uusissa automalleissa on sallittu niin sanottu päivänvaloautomatiikka. Se polttaa valoisassa vain auton edessä olevia päivävaloja, takavalot eivät pala ollenkaan.
Hienoimmissa järjestelmissä automatiikan sensori haistelee valoisuutta ja sytyttää myös takavalot, kun alkaa olla pimeää. Riski syntyy, kun valoisuus pysyy ennallaan, vaikka keliolosuhteet muuttuvat sellaisiksi, että takavalotkin tarvittaisiin.
Auton keinoäly ei ymmärrä säätilaa
Tien päällä näkyvyys ei riipu vain valon määrästä. Sade, sumu tai lumi voivat pilata näkyvyyden, vaikka valoa riittääkin. Automatiikan järki ei kelin muuttumista ymmärrä. Silloin auton kuljettajan pitäisi itse muistaa, että matkaan lähdettiin automaattivalojen säätö päällä. Usein asia unohtuu. Seuraus on huonossa kelissä perävalot pimeänä kulkeva auto.
Tällainen haamu voi olla moottoritien pakkaslumen pyrypilvessä tai sadesään sumuroiskeissa todellinen liikenneansa.
Muita tienkäyttäjiä hirvittää
Takavalot pimeänä liikkuvat autot säikyttelevät muita tielläliikkujia jatkuvasti. Esimerkiksi Liikenneturva saa aiheesta koko ajan huolestuneiden tienkäyttäjien yhteydenottoja.
– ”Perävalot pimeänä” on varmaan viiden yleisimmän yhteydenottoaiheen joukossa. Huolestuneita tiedusteluja tulee useita viikossa, Tapio Heiskanen Liikenneturvasta kertoo.
Soittajat haluavat tietää, kuinka liikenteessä edes saa olla perävalottomia autoja. Osa haluaa, että tilanteen parantamiseksi kampanjoitaisiin jollakin tapaa. Yhteydenottajissa on paljon vanhempia tienkäyttäjiä.
– Sitä selittää varmaan se, että he kokevat näkönsä ja reagointikykynsä jo jonkin verran alentuneen, Heiskanen päättelee.
Alun perin piti säästää energiaa
Päivävaloautomaatikka on alun perin EU:n keksintö. Kun autossa käytetään hyvissä valo-olosuhteissa normaalien ajovalojen asemasta päivävaloja, auto tarvitsee sähköä vähemmän ja kuluttaa samalla polttoainetta niukemmin. Samasta syystä päivänvalossa auton takavalot eivät automaattiasennossa pala.
Polttoaineen säästö on autoa kohti pieni, mutta kun se kerrotaan koko EU:n liikenteen määrällä, säästö alkaa jo tuntua.
Ajovaloautomatiikan kanssa sattuu lapsuksia liikenteessä jatkuvasti. Tämän on havainnut myös poliisi, joka koettaa kitkeä ongelmaa huomautuksin, joskus jopa sakottaen.
– Liikennevalvonnassa tapaa päivittäin autoja ilman takavaloja. Jos keli on huono, huomautamme asiasta. Mutta jos olosuhteet ovat todella vaaralliset, kirjoitamme asiasta rikemaksunkin, Kari Pesonen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo.
Liikenneturvan Tapio Heiskanen muistuttaa, että vastuu on pimeän ajoneuvon kuljettajalla.
– Olisi silti hyvä, jos vastuuta vähän jaettaisiin. Uskallan väittää, että aika moni uuden auton ostaja ei valoautomatiikan problematiikkaa juuri opettele. Jos autoliikkeet ottaisivat asiakkaan opastamisen toden teolla asiakseen, tilanne olisi edes hiukan helpompi.
Joidenkin automallien hallintaohjelmistoihin voi teettää auton huollossa säädön, joka kytkee takavalot aina päälle. Toisiin malleihin tämä ei ole edes mahdollista. Varmin menetelmä saada valot toimimaan kaikissa keleissä oikein, on kääntää koko automatiikka pois päältä ja ajaa normaaleilla ajovaloilla.