Kansainvälinen terrorismi ja turvapaikkapolitiikka ovat kaksi erillistä ilmiötä, sanoo Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva.
Kanerva vastasi tänään maanantaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa kysymykseen siitä, mitä seurauksia Pariisin perjantaisilla terrori-iskuilla voi olla turvapaikkapolitiikalle.
Kanerva totesi, että Pariisin tapahtumia on mahdotonta panna yhtäläisyysmerkeillä turvapaikkapolitiikaksi.
– Kyllä tässä on kahdesta erillisestä ilmiöstä kysymys.
SDP:n kansanedustajan, entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mukaan tilannetta ei tule liioitella "sikäli, että viimeistään vuodesta 2001 lähtien eli New Yorkin iskujen jälkeen olemme olleet tietoisia siitä, että olemme tekemisissä sellaisen kansainvälisen terroristiverkoston kanssa, joka voi iskeä missä tahansa".
– Olemme nähneet näitä iskuja Lontoossa, Madridissa ja aikaisemminkin Pariisissa, puhumattakaan siitä, että Afrikan maissa ja Lähi-idässä on satojakin ihmisiä tappaneita pommi-iskuja ollut koko ajan, Tuomioja sanoi.
– Jos nämä maat, jotka ovat paljon hauraampia kuin Euroopan maat, ovat sen jollain lailla kestäneet, kyllä Eurooppakin tämän kestää, hän totesi.
Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että koko kansainvälinen yhteistyö tehostuu entisestään, Tuomioja huomautti.
– Ei ole mitään tapaa, jolla tällaista verkostoitunutta rikollisuutta vastaan voitaisiin toimia pelkästään kansallisin keinoin ja pelkästään rajoja sulkemalla.
"Olisi lapsekasta sanoa, etteikö ilmiöillä olisi jotain rinnakkaisuutta"
Puolalaisministeri on sanonut, ettei turvapaikanhakijoita voi ottaa vastaan, jollei ole takeita tulijoiden vaarattomuudesta, Ykkösaamussa todettiin.
Tuomiojan mukaan tämä asia tutkitaan aina erikseen jokaisen turvapaikanhakijan kohdalla.
– Jos he ovat suojelun tarpeessa, se [turvapaikka] on heille myönnettävä. Jos ei, sitä ei myönnetä. Kyllä tällainen seulonta on.
– On muistettava, että kun ihminen hakee turvapaikkaa, hän on pakenemassa juuri sellaisia tapahtumia, joita Pariisissa perjantaina tapahtui. Juuri tällaisia terrori-iskuja, jotka ovat siellä arkipäivää, Tuomioja sanoi.
Kanerva kertoi, että hän on itse tutustunut Syyrian rajalla Turkin puolella olevaan pakolaisleiriin. Hänen mukaansa Turkin viranomaiset ottavat huomioon sen, että "valtavaa ihmisvirtaa" voidaan käyttää hyväksikin eli siihen voidaan soluttautua.
– Eli olisi lapsekasta sanoa, etteikö näillä ilmiöillä olisi myös jotain rinnakkaisuutta, mutta sinänsä pakolaisilmiön pistäminen terrorismin virraksi on tietysti täysin mahdotonta.
Kanerva arvosteli Euroopan unionia Ykkösaamun haastattelussa:
– En taida olla ainoa, joka katsoo vähän oudoksuen sitä, että on erilaisia hätä- ja huippukokouksia kerta toisensa jälkeen ilman että niistä seuraa käytännössä mitään sellaisia toimia, joilla tämä pakolaisvirta voitaisiin saada kontrolloidulla tavalla hallintaan.
– Tässä suhteessa vahvana Euroopan unionin tukijana olen joutunut olemaan kallella kypärin sen osalta, että missä EU:n tehokkuus tämän asian haltuun ottamisessa oikein mahtaa piillä, Kanerva kertoi.