Tiloja tarvitaan ainakin uusille vastaanottokeskuksille, ehkä myös alaikäisten asumisyksiköille.
– Muutosta on tapahtunut hakijaprofiilissa. Suhteessa on nyt perheitä ja yksintulleita alaikäisiä enemmän, sanoo maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari.
Lappiin on majoitettu nyt noin 2 500 turvapaikanhakijaa. Lapissa on jo kaksi alaikäisten turvapaikanhakijoiden majoitusyksikköä, jotka sijaitsevat Kemissä ja Ranualla. Ne ovat yksityisten omistamia yksiköitä.
Osa turvapaikanhakijoista ahtaissa tiloissa
Pohjois-Suomessa alueen suunnittelija kartoittaa Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueita. Hänen toimipaikkansa on Oulussa.
Paitsi että turvapaikanhakijoita tulee Suomeen yhä lisää, ei kaikille maahan saapuneillekaan ole vielä löytynyt sopivia majoitustiloja.
– Minun käsittääkseni Suomessa on edelleenkin turvapaikanhakijoita niin sanotuissa hätämajoituksissa, joka tarkoittaa että siellä asutaan todella ahtaasti, Suomen Punaisen Ristin Lapin piirin toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Oinaala sanoo.
– Yleensä suositus on, että turvapaikanhakijaa kohti majoitustilaa olisi kuusi neliömetriä, niin hätämajoitustiloissa se on ainoastaan kolme neliötä. Tähän on laskettu myös saniteettitilat.
SPR: Tilanne elää
Lapissa SPR neuvottelee parhaillaan vastaanottokeskuksen perustamisesta Kittiillään. Keskukseen mahtuisi 150–180 henkilöä. Oinaalan mukaan SPR:llä ei kuitenkaan ole nyt tarkkoja suunnitelmia lisätilojen hankkimisesta.
– Tiloja on syksyn aikana kartoitettu ympäri Lappia. Myöskin tilojen omistajat ovat olleet hyvin aktiivisia aika ajoin ja tarjonneet tilojaan.
– Majoitustarjouksia on tullut myös yksityisiltä, sanoo Pohjois-Suomen alueen suunnittelija Satu Isokoski.
– Kaikki riippuu siitä, että miten tilanne maassa kehittyy. Jatkuuko turvapaikanhakijoiden tilanne entisellään? Viime päivinä Tornioon tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on käsittääkseni vähentynyt. Se johtuu Ruotsin toimenpiteistä, Sirkka-Liisa Oinaala viittaa Ruotsin entistä tarkempiin rajatarkastuksiin
EU-tasolla on myös suunniteltu, että Etelä-Eurooppaan perustettaisiin suuria järjestelykeskuksia. Niissä EU-rajan yli saapuvat turvapaikanhakijat pystyttäisiin rekisteröimään ja siirtämään hallitummin muihin maihin.
Suomen Punaisella Ristillä on Oinaalan mukaan yli 80 vastaanottokeskusta ympäri Suomea. Myös yksityiset toimijat ovat perustaneet keskuksia.