Entiseen Päivärinteen sairaalaan Muhokselle perustettiin kuun vaihteessa turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö. Tällä hetkellä sinne on majoitettuna 121 turvapaikanhakijaa.
Nyt suunnitelmissa on yksikön laajentaminen ja sen muuttaminen mahdollisesti vastaanottokeskukseksi.
Sisäministeriöstä kerrotaan, että jos hätämajoituskäytössä toimiva tila täyttää pidempiaikaisen majoituksen tarpeet ja jos tilan omistaja pitää sellaista mahdollisena, asiasta käydään keskusteluja.
Alueen kyläyhdistyksen varapuheenjohtajan Satu Virtasen mukaan asukkaat lukivat uusista suunnitelmista aamun lehdestä. Virtanen kertoo monen olevan nyt harmissaan ja hämmentynyt.
Yhteiselo sujunut vaihtelevasti
Jo hätämajoitusyksikön avaaminen Päivärinteelle herätti alueen asukkaissa ristiriitaisia tunteita.
Virtasen mukaan Jokirinteen kyläyhdistys pyrki kuitenkin luomaan positiivista henkeä ja kutsui turvapaikanhakijat viikonloppuna järjestettäviin syysjuhliinsa.
– Alussa tunnelma oli positiivinen, mutta nämä uudet uutiset yksikön laajentamisesta ja vastanottokeskuksen perustamisesta luovat tiettyä negatiivisuutta.
Tähän mennessä yhteiselo on sujunut vaihtelevasti.
– Positiivista vastaanottoa on ollut, mutta toki meillä aikuisina ja vanhempina on huoli siitä, ettei mitään ylilyöntejä tapahtuisi, kun majoittujina on suurimmaksi osaksi pääasiassa 20-40-vuotiaita miehiä ja he pelaavat meidän lastemme kanssa jalkapalloa koulun takana olevalla kentällä, niin toki huoli on noussut.
– Valitettavasti myös sellaisia lieveilmiötä, mitä Päivärinteellä ei aiemmin ole ollut, on nyt tullut. Alkoholinkäyttöä tässä kylän pinnassa ja oleskelllaan kyläläisten tonteilla ja otetaan valokuvia itsestä talot taustalla. Se ei varmasti ainakaan positiivisella tavalla vie tätä asiaa eteenpäin.
Adressiin tullut vuorokaudessa toistasataa nimeä
Virtanen muistuttaa, että Jokirinteen kylässä asuu tuhatkunta henkeä ja paljon lapsiperheitä. Yli puolet kylän asukkaista on Virtasen mukaan alle 18-vuotiaita.
– Yhteinen ajatus oli varmaan, että muutama kymmenen turvapaikanhakijaa olisi ollut tälle kylälle sopiva määrä ja sen me olisimme pystyneet hyvin kantamaan, homma olisi pysynyt hallinnassa, Virtanen kertoo.
– Jos kaikki suunnitelmat menevät eteenpäin, niin silloin puhutaan jo 270 turvapaikanhakijasta. Se on kuitenkin lähes 30 prosenttia kantaväestöön verrattuna. Se on todella, todella iso määrä.
Tällä hetkellä Jokirinteen kyläyhdistys kerää adressia, jottei alueelle sijoitettaisi enää enempää turvapaikanhakijoita. Vajaassa vuorokaudessa siihen oli tullut jo toistasataa nimeä. Kunnassa kerätään myös toista adressia.
Kyläläiset ovat myös olleet yhteydessä kunnanhallitukseen ja -valtuustoon sekä muhoslaiseen kansanedustajaan, perussuomalaisten Pirkko Mattilaan.
– Toivomme, ettei vastaanottokeskusta ainakaan perustettaisi tähän pieneen kylään. Esimerkiksi entinen Metlan (metsäntutkimuslaitos) kiinteistö Muhoksen keskustassa on tyhjillään ja kunta on sitä halukas vuokraamaan. Toiveissa on, että jos Muhokselle otetaan lisää turvapaikanhakijoita, heitä sijoitetaan muuallekin kuin Päivärinteelle, Virtanen sanoo.