A-studio sai kolmikon suostumaan mukaan, koska arabimiesten mieliä kaihertavat kohut syksyn tapahtumista: raiskaustapaukset, joista epäillään turvapaikanhakijoita, sekä toisaalta turvapaikkahakijamiesten ja suomalaisten naisten välit.
Amar, Mustafa ja Ibrahim tietävät raiskausepäilyistä, jotka liittyvät paikallisen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoihin.
Mitä irakilaiset turvapaikanhakijat sitten miettivät tapahtuneista – ja Joensuun "elleistä", suomalaisista naisista.
– Hän on ihana ja kaunis. Täällä nainen on vapaampi. Naisella on enemmän vapauksia vaikkapa pukeutua, tottahan toki. Mikäs siinä, naurahtaa irakilainen turvapaikanhakija Amar Jaffar Dijalan kaupungista Joensuun yössä.
Olemme matkalla baariin tekemään haastattelua.
Surkeasta säästä huolimatta – miltä suomalainen yöelämä näyttää Irakin kaaoksen jälkeen? Paratiisiltako: Suomi, baarit ja länsimaiset naiset?
– Se on kiva, ei mikään paratiisi, mutta ihan kiva. Se on meille uutta, jota on kiva kokeilla, mutta ihan kiva, Amar toteaa räntäsateisessa yössä.
”Kunhan tulee iltapimeä, kaikki naiset ovat toistensa kaltaisia.”
- Arabialainen sananlasku
Totta myös kaamos-Suomessa?
Istumme joensuulaisessa baarissa kahvia edessämme. Jatkamme keskustelua irakilaisten turvapaikanhakijoiden kanssa suomalaisnaisista.
– Tajusin totta kai heti alussa, että täällä naisten vapaus on ihan erilaista kuin Irakissa. Voi juoda, käydä baareissa… Tiesin, että se on sellaista. Että naiset ovat vapaita, kertoo turvapaikanhakija Mustafa Kamil.
– Ensinnäkin ulkonäköerot. Arabimaissa on tummat hiukset ja silmät, täällä vaaleat. Se on vain kivaa. Suomalaisnaiset ovat mukavia, ystävällisiä. Enemmän ulospäin suuntautuvia kuin Irakissa. Sellainen ero on.
Mustafa on kotoisin Bagdadista ja puhelias nuorimies.
– Jos ihan suoraan puhutaan, niin suomalaisnaisen kanssa on helpompaa kuin irakilaisen. Suomalainen vaatii vähemmän. Hän ehkä haluaa käydä enemmän ulkona ja olla yhdessä. Irakilainen nainen ehkä haluaa olla enemmän kotonaan, eikä siellä ole vapautta käydä vaikka yökerhoissa tai kaupungilla niin kuin täällä. Täällä voidaan ehkä olla enemmän yhdessä, suomalainen nainen haluaa sellaista enemmän, Mustafa miettii A-studion haastattelussa.
”Elämä on kenties lyhyt, mutta hymyyn menee vain sekunti aikaa.”
- Arabialainen sananlasku
Entäpä sitten suomalaisnaisten kiinnostus? Ovatko nämä tummasilmäiset miehet kohdanneet myös naisten kiinnostusta?
Bagdadilaista turvapaikanhakija Ibrahim Khalfia kysymys naurattaa.
– Tähän mennessä ei ole ollut. Emme ole vielä olleet niin paljon yhteydessä suomalaisiin. Pitää käydä tutustumassa heihin julkisilla paikoilla tai Punaisen Ristin kautta. Myös opiskelemalla suomea tänne sopeutuu. Olemme olleet Suomessa vasta kolmisen kuukautta, Ibrahim kertoo ja jatkaa:
– Ei siinä ole ongelmaa. Suomalaiset naiset ovat valistuneita. Totta kai suomalaisen kanssa voisi mennä naimisiin, Ibrahim sanoo.
Lisää kahvia Joensuulaisessa baarissa. Kysyn irakilaisilta myös tätä: tuntevatko he käsitteen ”maassa maan tavalla”?
Ovatko he saaneet tietoa, miten käyttäytyä suomalaisessa arjessa tai juhlassa?
– Kyllä siitä alussa vähän kerrottiin, mutta ei kovin yksityiskohtaisesti, että eroja on. Jos joku vaikka hymyilee, hän ei ole välttämättä kiinnostunut tai ei halua mitään. Sen tiedämme kyllä. Siihen olemme ihan tottuneet, Mustafa vastaa.
”Paras puhuja on se joka saa ihmiset näkemään korvillaan.”
- Arabialainen sananlasku
Lähdemme takaisin kohti vastaantottokeskusta. Pysähdymme kuitenkin räntäsateisella kaupungilla, koska Mustafa haluaa käyttää vielä viimeisen puheenvuoron.
– Niitä raiskaustapauksia ei saa yleistää kaikkiin pakolaisiin. Kaikissa yhteisöissä on mieleltään sairaita, henkisesti häiriintyneitä ihmisiä. En ollenkaan kiellä, ettei meillä sellaisia olisi. Sellainen ihminen on sairas ja edustaa vain itseään. Toivottavasti hän joutuu hoitoon.
Mustafa seisoo vakavana Joensuun yössä. Turvapaikanhakijasta näkee, että hän on huolissaan.
– Toivottavasti suomalaiset eivät kuvittele, että me kaikki olemme sellaisia. Toivottavasti niin ei enää käy ja suomalaiset pysyvät avarakatseisina. Raiskaaja edustaa vain itseään ja on sairas, oli sitten arabi, pakolainen, minkä maalainen tahansa. Hän on sairas ja edustaa vain itseään. Meillä ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Tämän halusin vain sanoa, turvapaikanhakija Mustafa Kamil toteaa A-studiolle.
Irakilaiset turvapaikanhakijat Amar, Mustafa ja Ibrahim myös illan A-studiossa tänään keskiviikkona 9.12. klo 21.05 TV1:ssä.