Ensi viikon hätäkokouksissa EU yrittää saada nopeasti pahenevan pakolais- ja siirtolaistilanteen hallintaan. Tähän asti unioni on ollut neuvoton jäsenmaiden eri linjojen kanssa.
Ulkorajoilla olevat valtiot ovat vuorotellen muuttajavirran kohteena, ja kukin valtio on toiminut kuten on parhaaksi nähnyt – EU:n säännöistä pahemmin välittämättä.
Suurimman paineen alla olevat ovat päästäneet pakolaisvirran kulkemaan maansa läpi, vaikka tulijat periaatteessa pitäisi rekisteröidä, saada anomaan turvapaikkaa tai käännyttää. Unkari taas on sulkenut rajansa – EU-komissiolähteiden mukaan se on tehnyt periaatteessa oikein vahtimalla ulkorajaa mutta on tehnyt sen osin ihmisoikeuksia kunniottamatta.
Yhteinen linja?
Pääministerikokouksen tärkein tehtävä on hakea yhteinen linja, miten kriisiä pala palalta ratkaistaan.
Iso kysymys on, kuinka EU:n lähialueita rauhoitettaisiin ja kauttakulkumaita tuettaisiin. Mutta ministereillä on kova paine löytää myös nopeita ratkaisuja.
Pääministerien kiireisin tehtävä olisi saada muuttovirta hallintaan unionin ulkorajoilla. Balkanilla ja Välimerellä EU-alueelle tulee turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia tuhansien päivävauhtia. Uutistoimisto AFP:n mukaan Serbiassa 13 000 ihmistä on liikkeellä kohti Kroatiaa tai Unkaria.
Yhteiset rajajoukot?
EU-lähteiden mukaan unionin päämiehet harkitsevat kokouksessaan esimerkiksi EU:n yhteisen rajavalvontaviraston Frontexin joukkojen viemistä ulkorajoja vahvistamaan. Nopean toiminnan joukot ottaisivat tilannetta hallintaan esimerkiksi levottomilla rajoilla.
Joukkoihin osallistuisi rajavartijoita ja -kalustoa eri maista.
Jos ulkoraja saataisiin pitämään, Schengen-maiden uudelleen pystytettyjä sisärajoja voitaisiin poistaa. Rajatarkastukset voi EU-sääntöjen mukaan poikkeustilanteissa palauttaa 10 päiväksi ja jatkaa tarkastuksia vielä 20 päivää.
Unkari ulos pakolaiskiintiöistä?
Sisäministerikokous yrittää ensi tiistaina jälleen päättää kiintiöistä, joilla siirrettäisiin turvapaikanhakijoita kuormittuneimmista maista muihin EU-maihin. Viime maanantain kokouksessa päätös jäi tekemättä, koska asiasta ei päästy sopuun eikä sitä haluttu ratkaista äänestämällä.
Yhtenä vaihtoehtona on nostettu Unkarin jättäminen ulos kiintiöjärjestelmästä. Unkari ei omasta mielestään kuulu enää etulinjan maihin, koska se on käytännössä sulkenut rajansa – turvapaikanhakijoita ei juuri päästetä maahan, ja aiemmin Unkariin tulleista useimmat ovat jatkaneet matkaa läpi Euroopan.
Unkari ei halua EU:n apua rajatarkastuksiin, eikä se hyväksy kiintiöitä. Siksi EU-maat harkitsevat, toteutettaisiinko kiintiöt ilman Unkaria. Kiintiöillä siirrettäisiin 120 000 turvapaikanhakijaa Kreikasta ja Italiasta – sekä mahdollisesti muista ulkorajan maista, joihin pakolaisia tulee runsaasti.