Kajaanin keskustassa sijaitseva hätämajoitusyksikkö hiljenee muutaman viikon kuluttua, sillä noin sata asukasta siirtyy vastaanottokeskuksiin. Suurin osa muuttaa Hyrynsalmelle vastikään avattuun keskukseen.
Asemakadun entisessä koulukiinteistössä turvapaikanhakijat ovat olleet patjamajoituksessa luokkatilojen lattioilla. Asukkaat ovat pääosin Irakista tulleita nuoria miehiä.
– Niin kuin Suomessa on suuntana, hätämajoitusyksiköstä täytyy saada asiakkaat mahdollisimman nopeasti vähän inhimillisempiin olosuhteisiin eli näihin vastaanottokeskuksiin, sanoo Kajaanin vastaanottokeskuksen johtaja Asta Komulainen.
Hyrynsalmen vastaanottokeskus on 150-paikkainen. Tulijat asuvat hajautetusti vuokra-kaksioissa noin 6–8 hengen porukoissa. Turvapaikanhakijoita tulee Kajaanista ja Torniosta. Ensimmäiset perheet saapuvat Torniosta tällä viikolla.
Syksyn aikana monet vastaanottokeskukset ovat joutuneet ilkivallan ja tuhopolttojen kohteiksi eri puolilla Suomea. SPR:n Oulun piirin hallinto-johtaja ja Hyrynsalmen vastaanottokeskuksen johtajan esimies Ari Haarasen mukaan Hyrynsalmella riskiä ei silti pidetä suurena.
– Ei meillä pelkoa ole, mutta toki on siihen suunnitelmissa varauduttu. Uhka ei ole niin suuri hajasijoituskohteissa kuin laitoksissa, jotka ovat kiinteä kohde ilkivallalle.
"Kuulimme, että se on todella pieni paikka"
Hätämajoitusyksikössä asuva irakilainen Safaa Albenna'a ei haluaisi muuttaa Hyrynsalmen vastaanottokeskukseen. Hänen mukaansa samaa mieltä ovat monet muutkin turvapaikanhakijat.
– Tämä ei ole hyvä asia, koska viihdymme Kajaanissa. Emme haluaisi muuttaa muualle. Emme tunne Hyrynsalmea kovin hyvin – kuulimme, että se on todella pieni paikka.
Albenna'a on kuitenkin tyytyväinen siihen, että Hyrynsalmella turvapaikanhakijat pääsevät asumaan väljemmin.
– Täällä (hätämajoituskeskuksessa) ei voi syödä, eikä nukkua hyvin. Tunnelma ei ole kovin hyvä, tosin kaikki on hyvin kun lähtee ulos.
Hätämajoituskeskuksen ahtaista olosuhteista huolimatta hän haluaisi jäädä Kajaaniin. Albennaa'a kehuu Kajaanin luontoa ja ihmisiä – ja sitä, että kaupungin keskusta on lähellä.
Asukkaiden pitkä pinna saa kiitosta
Kajaanin hätämajoituskeskuksen henkilökunnalla on asiasta valoisampi näkemys. Pakolaisohjaaja Tarja Rönkkö kertoo, että moni on muutosta iloinen. Vastahakoisuutta ilmeni lähinnä silloin, kun muutoksesta vasta huhuttiin ja ilmassa oli epätietoisuutta.
Nyt Asemakadun henkilökunta on selventänyt tilannetta turvapaikanhakijoille ja kertonut muun muassa Hyrynsalmen liikuntamahdollisuuksista.
– Nyt kun olemme tehneet ohjaajien kanssa pienen markkinointikampanjan Hyrynsalmen kunnasta, niin he ovat oikeastaan aika innoissaan. Osa haluaisi muuttaa heti, Rönkkö kertoo.
– Olen havainnut, että iltasellakin ilmapiiri on ollut virkeämpi, hän lisää.
Rönkkö on ollut hätämajoitusyksikössä töissä syyskuusta asti. Hän kiittelee vuolaasti Kajaanin hätämajoitusyksikön asukkaiden käytöstä ja rauhallisuutta.
– Jos tällainen porukka suomalaismiehiä laitettaisiin nukkumaan salimajoitukseen patjoille lattioille, kuinkahan monta kuukautta heidän hermonsa kestäisivät. Täällä on yllättävän pitkäpinnaista porukkaa. Ja varmaan moni on iloinen ja helpottunut, että pääsee pikkuisen pienempään kämppään ja normaaliin elämään.
Osa Kajaanin hätämajoitusyksikön henkilökunnasta siirtyy töihin Hyrynsalmelle. Toiset alkavat etsiä muita töitä.