Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 86289

Kirkukista pois pyrkivä kurdimies uskoo Suomeen: "Parempi kuolla matkalla kuin rintamalla"

$
0
0

Kirkukista kotoisin olevalla 25-vuotiaalla Rokan Ahmed Sherifillä on kokemus, joka maksoi 4 000 dollaria.

Rokan yritti syksyllä matkustaa Turkin kautta Kreikkaan ja sieltä edelleen Pohjois-Eurooppaan. Matka keskeytyi jo Turkissa, ja Rokan palasi takaisin Kirkukiin.

Tapaamme pienessä talossa kurdialueella Kirkukin laidalla. Kaupunki on rauhoittunut, mutta Kirkuk ei ole täysin turvallinen paikka. Keskustelut on paras hoitaa suojassa uteliailta katseilta. Istumme pienessä keittiössä juttelemassa.

Ennen tapaamista poimimme Rokanin kyytiin kadunvarresta lähempänä keskustaa, koska hänellä ei enää ole autoa.

– Myin autoni, jotta sain rahaa matkaa varten, Rokan kertoo.

4 000 dollarin turha reissu

Autokaupasta jäi rahaa yli Turkin-seikkailun jälkeen, joten edessä on uusi yritys – määränpäänä Suomi. Mutta ennen kuin pääsemme siihen, on pakko kysyä, mitä ensimmäisen yrityksen aikana oikein tapahtui.

Rokan lähti Istanbuliin lokakuussa. Hän tiesi kyllä, että on myöhään liikkeellä, koska syysmyrskyt tekevät merimatkasta Kreikkaan vaarallisen. Kolme ystävää naapurustosta ja Rokanin 16-vuotias veljenpoika lähtivät jo kesäkuussa.

Rokan opiskelee oikeustiedettä Kirkukin yliopistossa. Hän jäi suorittamaan tenttejä, koska ei halunnut menettää opiskeluoikeuttaan. Kaiken varalta. Mutta mitä rahoille tapahtui?

– Lähes tuhat dollaria meni asumiseen. Olin pari viikkoa Istanbulissa. Aluksi halusin vain levätä ennen matkaa. Maksoin 60 dollaria yöstä pienessä hotellissa.

Matkalle lähtö lykkääntyi kerta toisensa jälkeen

Rokan sai Istanbulissa yhteyden pariin mieheen, jotka lupasivat viedä hänet salakuljettajien luo.

– Lähtö oli koko ajan ensi yönä, ensi yönä... Se lykkääntyi joka kerta. Tapasin yhteyshenkilöt joka ilta ravintolassa, lasku tuli aina minulle. Kerralla meni helposti sata dollaria, Rokan kuvailee vedätystä.

Odotellessaan Rokan osti vaatteita kylmää merimatkaa varten. Hän hankki myös oranssin pelastusliiviin, koska oli kuullut, että merimatka on vaarallinen. Lisäksi hän osti ruokaa itselleen ja muille matkustajille jaettavaksi, mutta ruoat menivät pilalle matkan lykkäännyttyä kerta toisensa jälkeen.

Salakuljettajat yrittivät pakata yli 50 ihmistä purjeveneeseen

Lähtijöille oli luvattu, että noin 25 hengen seurue lähtee isommalla purjeveneellä, sen pitäisi olla turvallinen myös syksyisessä säässä. Vihdoin tuli yö, jolloin todella piti lähteä. Rokan perui matkan.

– Kun menin asunnolle, jossa meidän piti tavata ennen Istanbulista lähtöä, laskin, että siellä oli 50 ihmistä, ja odottelimme vielä lisää väkeä.

– Huomasin, että salakuljettajat eivät vähääkään välitä ihmisistä. Lähdin pois ja tulin takaisin Kirkukiin. En ehtinyt maksaa varsinaisille salakuljettajille mitään.

Kaksi ystävää on jo Suomessa

Kaksi kesällä Turkkiin lähteneistä ystävistä on Suomessa, ja sinne Rokan pyrkii seuraavalla kerralla. Hän pitää jatkuvasti yhteyttä ystäviinsä.

– He asuvat neljän hengen porukassa yhteisessä asunnossa. Muistaakseni he saavat 70 euroa viikossa. He ovat myös saaneet vaatteita. He sanovat, että vastaanotto on ollut hyvä, Rokan kertoo.

Kirkukissa moni uskoo vielä Suomeen

Kirkukissa monet puhuvat Suomesta, ja Rokanin seurassa on toinen nuori mies, joka aikoo pyrkiä Suomeen, ehkä keväällä. Rokan on mielestään löytänyt luotettavan salakuljettajan, joka on auttanut muitakin kirkukilaisia.

Kysyn, eikö Rokan ole kuullut, että Suomen viranomaiset ovat muuttaneet arvioitaan siitä, mitkä Irakin alueet ovat turvallisia ja mitkä eivät. Uuden arvion mukaan myös Kirkukia pidetään aiempaa turvallisempana.

– Miten Kirkuk voi olla ongelmaton? Kirkukissa on paljon ongelmia. Kirkuk on kaupunki, jossa on ollut pitkin historiaa ongelmia. Kurdistanin itsehallintoalue ja Irakin keskushallinto kiistelevät kaupungin hallinnasta. Isis-liike vain odottaa, että täällä syntyy jokin kiista, niin sekin yrittää tulla tänne, Rokan selittää painokkaasti.

Rokan ei halua uskoa tietoja Suomen viranomaisten uudesta tulkinnasta. Hän kuulostaa epätoivoiselta; kyse on väärinkäsityksestä, ei Suomen päätös koske Kirkukia.

– Täällä uutisoitiin, että kaikki irakilaiset karkotetaan. Mutta niinhän se ei ollut. Päätös koski Kurdistanin itsehallintoaluetta ja Irakin eteläosia. Kirkuk on vaarallinen alue samalla tavalla kuin Tikrit ja Mosul.

"Haluan vain turvallisesti perille"

Rokan on viime vuosina tehnyt muutakin kuin opiskellut oikeustiedettä. Hän on palvellut osa-aikaisena kurdien peshmerga-joukoissa ja osallistunut taisteluihin Isisiä vastaan.

– Vieressäni kaatui toveri, jolla oli viisi lasta. Toinen ystävä meni, kun meidät saarrettiin rakennukseen. Minä selvisin, mutta katso minua, olen kuin vanha mies, olen tulossa kaljuksi. Minulla on välillä kovia päänsärkyjä, Rokan kuvailee vointiaan.

Rokan on pitkä ja vahvan oloinen mies, mutta hänen äänensä särkyy välillä, kun hän kertoo rintamakokemuksistaan ja siitä mitä tapahtui sen jälkeen.

.

Tieto siitä, että Rokan on taistellut peshmergajoukoissa, on myös levinnyt Kirkukin yliopistolle, jossa arabiopiskelijat ovat uhkailleet häntä. Ryhmä putkin aseistautuneita tuntemattomiksi jääneitä hyökkääjiä pahoinpiteli hänet. Rokan ei enää halua taistella, hän haluaa vain lähteä kauas väkivallasta ja pommeista.

– Kuoleminen matkalla on parempi kuin rintamalla, koska täällä on korruptoituneita viranomaisia. Johtajat ovat vastuuttomia. Heillä on kaikki hyvin ja elämä sujuu. Miksi minun pitäisi kuolla?

– Olen elämäni alkuvaiheessa. Haluan lähteä tästä ja elää parempaa elämää, Rokan sanoo ja lisää, että kurdien johtajat eivät ole uskollisia kansalleen, joten uskollisuutta ei myöskään voi vaatia kansalta.

Suomi on hänen mielessään paikka, jossa kaikki vielä loksahtaa paikoilleen.

– Haluan vain päästä turvallisesti perille. Luon itselleni uuden elämän Suomessa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 86289

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>