Sisäministeri Petteri Orpo haluaa maahanmuuttajat nopeasti töihin, jotta nämä sopeutuisivat paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan. Orpo kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että kaikki keinot on otettava käyttöön.
Ministeri mainitsi oppisopimuskoulutuksen, työssä oppimisen, sekä työn ja koulutuksen joustavan yhteensovittamisen. Esille tuli myös palkoissa joustaminen.
Orpon ehdotus pienemmistä palkoista on saanut päivän aikana tyrmäävän vastaanoton.
Hallituskumppani perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini näkee ehdotuksessa riskejä. Hänen mukaansa palkoissa joustaminen polkisi samalla myös suomalaisten työehtoja. Palkka-alen sijaan Soini etsisi ratkaisuja palkkatuesta ja oppisopimuskoulutuksesta.
Lindtman: "Herättää epätietoisuutta hallituksen linjasta"
Oppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tarttui halllituksen erimieliseen kantaan. Hänen mukaansa Soini ei ole ollut palkka-asioissa johdonmukainen ja epäilee, että ulkoministeri olisi laajemminkin muuttamassa näkemyksiään asiasta.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tyrmää Orpon ehdotuksen Demokraatti-lehdessä. Hänelle ajatus palkka-alesta ei kuitenkaan tullut yllätyksenä.
– Pääministeri Juha Sipilä pyysi marraskuussa minua ja muutamaa muuta keskustelemaan siitä, voitaisiinko maahanmuuttajiin soveltaa heikompia työehtosopimuksia, paljastaa Rinne lehden haastattelussa.
Rinne vastustaa kaksia työmarkkinoita yksiselitteisesti. Hän myös muistuttaa, että nykyinen työehtosopimus tarjoaa mahdollisuuden harjoitteluajan pienempiin palkkoihin, joten muutokset ovat turhia.
Orpo tarkensi kantaansa myöhemmin Twitterissä:
Ammattiliitot vastustavat toisen luokan työmarkkinoita
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK näkee ongelmia myös koulutussuhteessa, mikäli se tarkoittaa nykyisen oppisopimuskoulutuksen heikentämistä. SAK:n maahanmuuttoasioiden asiantuntija Eve Kyntäjä ottaa ehdotukseen kantaa kirjoittamassaan tiedotteessa.
– Maahanmuuttajille suunnitellaan ”koulutustyösuhdetta”, jossa työnantajavelvoitteet olisivat lepsumpia kuin oppisopimuksessa ja jossa töitä tehtäisiin halvemmalla osana ammattikoulutusta. Tämä uhkaa tehdä maahanmuuttajista oman työntekijäkastin työmarkkinoille, Kyntäjä uskoo.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Jarkko Eloranta vastustaa niin ikään työehtosopimusten heikentämistä. Hänen mukaansa liian heikko palkka siirtää kulut yrittäjiltä yhteiskunnalle.
– Suomeen ei pidä synnyttää Ruotsin tai Saksan mallisia osa-aikatyömarkkinoita, joilla ei makseta riittävää palkkaa. Suurin osa toimeentulosta jää yhteiskunnan maksettavaksi esimerkiksi toimeentuloturvan ja asumistuen muodossa. Tällä mallilla yrittäjien palkanmaksu jää mitättömäksi, sanoo Eloranta JHL:n tiedotteessa.