Korkein hallinto-oikeus ennakoi, että sen käsiteltäväksi voi tulla 3 000-7 000 turvapaikanhakijan valitusta. Turvapaikanhakijoilla on oikeus hakea muutosta Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden kielteisiiin turvapaikkapäätöksiin korkeimmasta hallinto-oikeudesta. KHO varautuu tilanteeseen muun muassa lisäämällä työntekijöiden määrää. Henkilömäärä nousee nykyisestä sadasta jopa sataanviiteenkymmeneen tämän vuoden loppuun mennessä.
Tänä vuonna korkein hallinto-oikeus pystyy ratkaisemaan kuukauden kuluessa, voidaanko kielteisen päätöksen saanut poistaa maasta. Mikäli edellytyksiä poistamiselle ei ole, KHO tutkii valituksen ja tällöin käsittely jatkuu pidempään.
Ulkomaalaisasiat ovat muutaman vuoden ajan olleet korkeimman hallinto-oikeuden suurin asiaryhmä. Niitä on ollut noin neljännes kaikista asioista. Osuus nousee, sillä Suomeen tuli viime vuonna lähes 32 500 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna turvapaikanhakijoita on jo saapunut satoja lisää.
Maahanmuuttovirasto eväsi viime vuonna turvapaikan 1 300 hakijalta. Vain joka neljäs hakija sai turvapaikan.
Valitusaika lyhenemässä
Korkein hallinto-oikeus on voinut vuoden alusta lähtien käsitellä valituslupahakemuksia pienemmällä eli kahden tuomarin kokoonpanolla aiemman kolmen tuomarin sijaan. Varsinaiseen päätökseen vaaditaan edelleen viisi tuomaria. Hallitus haluaa lyhentää valitusaikaa nykyisestä 30 päivästä 14 päivään.
Hallitus haluaa oikeudelle mahdollisuuden päästä katsomaan Maahanmuuttoviraston ja poliisin ulkomaalaisrekisteriä. Se nopeuttaisi käsittelyä, kun tietoja ei tarvitsisi kysyä erikseen.
KHO saa jo halutessaan Maahanmuuttoviraston rekistereistä maatietoja eri maiden ja alueiden turvallisuustilanteesta. Hallituksen esitys muutoksista on parhaillaan lausuntokierroksella.
Valituksia myös muihin hallinto-oikeuksiin?
Samanlaisia valitusten käsittelyä nopeuttavia muutoksia halutaan myös hallinto-oikeudelle. Kaikki turvapaikkavalitukset käsitellään nykyisin Helsingin hallinto-oikeudessa. Valitusruuhkan ennakoidaan alkavan hallinto-oikeudessa keväällä. KHO:n tavoin se on saanut lisärahaa valitusruuhkasta selviämiseen.
Oikeusministeriön asettama työryhmä selvittää parhaillaan, voitaisiinko valitusten käsittelyä hajauttaa myös muihin hallinto-oikeuksiin.
Valitusten jakamista myös muille hallinto-oikeuksille voitaisiin tehdä aikaisintaan ensi vuonna. Muut muutokset on sen sijaan tarkoitus toteuttaa mahdollisimman pian.
Viime vuonna KHO ratkaisi noin 500 turvapaikka-asiaa. Vain harvoissa tapauksissa Maahanmuuttoviraston päätös muuttui. Turvapaikka-asioiden lisäksi käsitelltiin noin 400 muuta ulkomaalaisasiaa. KHO on saanut tälle vuodelle liki 4,5 miljoonaa euroa lisärahaa.
Päivitys 18.1.2016 klo 15:12. Juttuun lisätty KHO:n viime vuoden ratkaistujen turvapaikka-asioiden määrä sekä arvio siitä, montako tapausta KHO pystyy tänä vuonna käsittelemään kuukauden kuluessa.
Korjaus 18.1.2016 klo 15:31: KHO pääsee jo halutessaan katsomaan Maahanmuuttoviraston maatietoja mutta ei ulkomaalaisrekisteriä. Helsingin hovioikeus käsittelee kaikki turvapaikkavalitukset, mutta ei kaikkia ulkomaalaisasioita.