Suomessa turvapaikanhakijat pyritään majoittamaan sille alueelle, minkä vastaanottokeskuksissa he ovat.
Maahanmuuttovirasto arvioi, että noin kolmannes turvapaikanhakijoista tulee saamaan myönteisen turvapaikkapäätöksen, mikä tarkoittaisi Kaakkois-Suomen alueella noin 600 ihmistä viime vuonna maahan tulleista turvapaikanhakijoista.
– Tavoitteena on, että nämä ihmiset ohjautuisivat tälle alueelle, mutta toki tällä hetkellä ihmiset voivat liikkua myös muualle, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen E-vastuualueen johtaja Satu Mäkelä sanoo.
Maahanmuuttovirasto arvioi, että se saa nyt maassa olevien turvapaikkapäätökset tehtyä elo-syyskuuhun mennessä.
– Pyrimme siihen, että ihmisiä saataisiin majoitettua kuntiin sitä myötä, kun turvapaikkapäätöksiä saadaan tehtyä, jotta saataisiin mahdollisimman pian kotoutumistoimia, kielikoulutuksia ja niin edelleen tehtyä, Mäkelä selventää.
Kuntapaikkojen löytäminen haastavaa
Sitä, mihin kuntiin Kaakkois-Suomessa kuntapaikan tarvitsevat noin 600:aa turvapaikan saavaa tullaan majoittamaan, ei vielä tiedetä.
– Ei olla jyvitetty, vaan ollaan käyty neuvotteluita kaikkien kuntien ja kaupunkien kanssa, että paljonko näitä on mahdollista ottaa.
Lähtökohtaisesti turvapaikan saavat pyritään asuttamaan niille alueille, joiden vastaanottokeskuksissa ollessaan he turvapaikan saavat. Suomeen on perustettu viime vuoden aikana useita uusia vastaanottokeskuksia, joten myös kuntapaikkoja tarvitaan ympäri maata.
– Kaiken kaikkiaan kuormitus on mielestäni aika tasainen ympäri Suomea, Mäkelä toteaa.
Mäkelän mukaan kuntapaikkojen löytäminen tulee olemaan haastavaa.
– Haastavaa se tulee olemaan jo siinä mielessä, että löytyykö asuntoja kaikille. Jos valtakunnan tasolta ajatellaan, niin tyhjiä asuntoja on siellä, missä ei taas ole työpaikkoja ja nämä ihmiset pitäisi tietysti mielellään saada majoittumaan sellaiselle alueelle, missä olisi myös työpaikkoja heille.
Lappeenranta on tähän asti tarjonnut vuodessa 5–10 kuntapaikkaa ja kertaalleen toissa vuonna kaupunkiin lennätettiin 20 erikseen valikoitua syyrialaista kiintiöpakolaista. Imatra puolestaan on ottanut vastaan pakolaisia viimeksi 90-luvulla ja tämän jälkeen vain yksittäisiä henkilöitä.
Kunnat sekä muut viranomaiset neuvottelevat jatkuvasti maahanmuuttajiin liittyvistä kotouttamistoimenpiteistä.