Viime päivinä Euroopan sisä- ja ulkorajoilla on nähty nopeita muutoksia. Monet maat eivät enää usko, että EU pystyisi ratkaisemaan kriisiä yhdessä. Turkista Kreikkaan tulevien määrä kasvaa, ja tämä voi olla vasta alkua kesällä kiihtyvälle liikenteelle kohti Eurooppaa. EU-maista hankalimmassa asemassa on Kreikka. EU-komissio pelkää, että maahan tulee humanitäärinen kriisi.
Tässä muutamia tuoreita ratkaisuja, joilla on merkitystä tulevien kuukausien kannalta.
1. Itävallan suunnanmuutos. Itävalta on Saksan ja Länsi-Balkanin reitin välissä. Koska EU ei ole pystynyt auttamaan Itävaltaa, se ratkaisi tilanteensa itse. EU-komission mielestä Itävalta rikkoo Geneven pakolaissopimusta. Itävalta ilmoitti viime torstaina, että se vastaanottaa vain 80 turvapaikkahakemusta päivittäin ja päästää 3 200 ihmistä päivässä kulkemaan maan läpi Saksaan. Näin Itävalta käänsi selkänsä Saksalle, jonka kumppani se on ennen ollut. Samalla Itävalta ryhtyi yhteistyöhön Länsi-Balkanin maiden kanssa.
2. Länsi-Balkanilla valikoidaan kulkijat. Länsi-Balkan on EU:n kannalta villiä aluetta. Jotkut maista kuuluvat EU:hun, osa ei. Nyt maat ovat alkaneet toimia toisin kuin tähän asti: ne päästävät enää osan ihmisistä kulkemaan läpi EU-maihin. Osan rajavartijat pysäyttävät. Suurin tulppa on Makedonian ja Kreikan raja, jossa Makedonia valikoi Kreikasta pyrkiviä ihmisiä kansallisuuden perusteella. Tällä hetkellä syyrialaiset ja irakilaiset saavat ylittää rajan, afgaanit eivät. Keski- ja Pohjois-Eurooppaan tulevien määrä vähenee mutta Kreikka kärsii.
3. Belgia pelkää pakolaisleiriä. Belgia pystytti tiistaina tarkastukset Ranskan-vastaiselle rajalleen. Se on ensimmäinen Benelux-maa, EU:n ytimessä, joka alkaa taas vartioida rajaansa. Belgia uskoo, että tuhannet pakolaiset yrittävät maahan Ranskasta. Ranska suunnittelee purkavansa rajan tuntumasta Calais’n pakolaisleirin, jossa ihmiset ovat yrittäneet Britanniaan tunnelin ja autolauttojen mukana. Myös Belgiasta pääsee lautalla kanaalin yli. Belgia pelkää, että maahan kasvaa samanlainen leiri kuin Calais’ssa.
4. Kestääkö Kreikka? Koska Makedonia estää ihmisiä jatkamasta matkaansa pois Kreikasta ja virta Turkista Kreikkaan kiihtyy, ihmisiä on alkanut pakkautua Kreikkaan. Maa pyysi helmikuun alussa yhdessä Saksan ja Turkin kanssa Natoa vartioimaan Egeanmerta. Kreikka on vaarassa muuttua suureksi pakolaisleiriksi, minkä EU-komissio pelkää johtavan humanitääriseen kriisiin. Jos kriisiä ei pystytä ratkaisemaan ja pakolaisia tulee yhä lisää, Kreikka voisi pahimmassa tapauksessa romahtaa poliittisesti ja taloudellisesti.
EU-komissio sanoo nyt keskittyvänsä estämään Kreikkaa uhkaavaa humanitääristä kriisiä. Se yrittää edelleen puhua yhteisen ratkaisun puolesta. Itävalta ja Länsi-Balkanin maat tapaavat keskiviikkona, koko EU:n sisäministerit torstaina. Vajaan kahden viikon päästä EU:lla on ylimääräinen huippukokous.