Kovaääninen arvostelu on säestänyt viime päivinä EU:n ja Turkin sopimuksen valmistelua. Europarlamentti on puhunut huolistaan: viisumivapaus turkkilaisille tulisi liian nopeasti ja pakolaisten palauttamisen oikeudellinen pohja on selvitettävä.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että kritiikki kuullaan mutta sopimus tehdään. Hänen mielestään ratkaisua on siirretty niin kauan, että esimerkiksi Schengen-järjestelmän eli vapaan liikkumisen järjestelmän kaatuminen on lähellä.
- Kun tämä on mennyt näin pitkälle, ratkaisut koko ajan kovenee. Ja kun tehdään kovempia ratkaisuja, on enemmän kritiikkiä. Mutta ei tämä helpommaksi mene. Jos ratkaisuita ei tehdä nyt, ne ovat tulevaisuudessa vielä kovempia, Orpo sanoi kokouksen alkaessa Brysselissä.
EU:n itäisten jäsenten asenne
Jotta Turkki suostuu ottamaan vastaan Kreikasta palautettavat pakolaiset, se haluaa lähettää leireiltään Eurooppaan vastaavan määrän syyrialaisia. Itä-Euroopan maat eivät ole tähän asti halunneet ottta pakolaisia ja turvapaikanhakijoita vastaan ja jakaa muiden maiden taakkaa.
-Toivon, että Itä-Euroopan maat eivät ota sitä asennetta, että pannaan vaan rajat kiinni ja ollaan tyytyväisiä. Se ei poista ongelmaa, joka on ollut meillä kohdemailla, Orpo vetoaa.
Turkki-ehdotuksen pohjalta jatketaan
Moni EU-maa ärtyi tavasta, jolla Saksa ja Turkki neuvottelivat alustavaa sopimusta muiden selän takana. Kitinä on vienyt aikaa ja energiaa. Sisäministerikokousta oli diplomaattilähteiden mukaan vaikea valmistella. koska sopimuksessa on niin paljon avoimia kohtia.
Orpo sanoi kokoukseen mennessään, ettei vielä tiedä, miten sopimusta käsitellään. Hän on silti ehdotuksen takana.
-On ehdotonta, että tältä pohjalta edetään ja jatketaan. On vaikea nähdä, että tulisi vielä jokin uusi aloite.
Suurin osa Turkki-sopimuksen sisällöstä on tuttua jo syksyltä, jolloin yhteistyö Turkin kanssa alkoi. Nyt kohdat ja päivämäärät ovat konkreettisempia, uutta on myös kaikkien Kreikasta tulevien palauttaminen Turkkiin.