Hallitus päätti viime viikolla myöntää suojelupoliisille lisärahaa terrorismin torjuntaan osana turvapaikkapolitiikkaa. Sisäministeriön mukaan alustava summa, 375 000 euroa, on tarkoitettu lähinnä tulijoiden rutiininomaiseen tsekkaukseen.
Supon työmäärä on lisääntynyt, kun Suomen rajan yli tulijoiden määrä on lisääntynyt. Itse uhka ei toistaiseksi ole muuttunut.
– Me hyväksymme mahdollisuuden, että on mahdollista, että uhka nousee ja maahantulevien joukossa on pahantahtoisia henkilöitä, ja tehtävämme on tunnistaa nämä, muotoilee ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.
– Sehän ei todellakaan tarkoita, että automaattisesti hädänalaiset olisivat uhka.
Tulijoiden taustoja tarkistetaan koko ajan ja uhka-arviota muutetaan, jos on tarpeen.
Miksi Isis valitsisi epävarman reitin?
Terrorismitutkija Teemu Sinkkonen rauhoittelee huhuja. Hän pitää epätodennäköisenä, että pakolaisten joukossa liikkuisi Isisin lähettämiä henkilöitä. Päinvastoin, pakolaiset yleensä pakenevat terroristeja.
Hän kysyy, miksi rikas järjestö turvautuisi näin riskialttiiseen ja epävarmaan keinoon, kun sillä olisi muitakin väyliä tulla Eurooppaan: passeja ja rahaa väärentää niitä. Arvaamaton merimatka, salakuljettajat ja päätyminen turvapaikkakeskuksiin ei olisi strategisesti järkevää.
– Isis on propagandassaan puhunut tuhansien taistelijoiden lähettämisestä. Sillä ei missään mielessä ole tällaista määrää ihmisiä lähettää Eurooppaan, koska heidät on täysin sidottu taisteluun Syyriassa ja Irakissa. Toisekseen, Eurooppa ei ylipäätään ole Isisin päävihollinen, Sinkkonen listaa.
– Haiskaltaa täydeltä propagandalta.
Uhan paisuttelu on sitä mitä Isis haluaa
Ulkopoliittisen instituutin Sinkkonen muistuttaa, että terroristijärjestöt haluavat aina liioitella uhkaansa. Siksi käytetään huppupäisiä miehiä, jotta samat naamat eivät toistuisi kuvissa. Maalaillaan koko maailman valloitusta.
Isis-pakolaisista puhuminen pelaakin heidän pussiinsa.
– Isis hyötyy tietysti, että pelon ilmapiiri Euroopassa pysyy. Tahot, jotka levittävät tätä propagandaa, tekevät palveluksen Isisille itselleen, Sinkkonen painottaa.
Supo ottaa tämänkin näkökulman huomioon, mutta samalla konfliktialueilla on muitakin äärijärjestöjä kuin Isis.
– Turvallisuusviranomainen ei suhtautuisi vastuullisesti tehtäviinsä, jos tällaisia mahdollisuuksia ei otettaisi huomioon, Supon Portaankorva sanoo.
Ääriliikkeiden lähestymisyrityksiä seurataan
Saksassa on uutisoitu, että ääriliikkeiden edustajat ovat lähestyneet vastaanottokeskusten nuoria, haavoittuvia miehiä. Supon mukaan Suomessa organisoidun lähestymisen todennäköisyys on pieni, mutta sitä seurataan.
Paras lääke olisi käsitellä turvapaikka-anomukset nopeasti, jotta kaikenlainen syrjäytyminen minimoitaisiin, tutkija Sinkkonen sanoo.
Turvallisuuspoliisi haluaa rauhoitella suomalaisia.
– Turvapaikanhakija ei ole yhtä kuin terroristi. Tehtävämme on selvittää, käyttääkö joku turvapaikanhakuprosesseja hyväkseen omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. Mutta nämä henkilöt ovat merkittävässä vähemmistössä tässä yhteydessä, Tuomas Portaankorva toteaa.