EU-maiden sisäministerit kävivät ensimmäisen keskustelun siitä, mitä Euroopan pitäisi tehdä Dublinin sopimukselle ja turvapaikkajärjestelmälle.
Keskustelussa kierreltiin ja kaarreltiin, mutta ei uskaltauduttu väittelemään vaikeimmasta aiheista eli jäsenmaita sitovista kiintiöistä, joita EU-komissio on ehdottanut. Yhtä mieltä oltiin vain siitä, että jotakin nykyiselle järjestelmälle on tehtävä.
– Status quo ei ole vaihtoehto, muuttoliikekomissaari Dimitris Avramopoulos yhteenveti keskustelun.
Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että Eurooppa on jakautunut kahteen ääripäähän ja niiden välille: Kreikka ja Ruotsi haluavat täysin eurooppalaisen järjestelmän, jossa kaikki turvapaikanhakijat jaetaan. Puola ja Unkari eivät halua turvapaikanhakijoita lainkaan.
Suomi on kallistumassa sille kannalle, että kriisitilanteissa tarvittaisiin kiintiöitä, joilla autetaan suuren muuttajavirran kohteeksi joutunutta maata.
– Jos ei ole minkäänlaista jakomekanismia edes kriisitilanteisiin, silloin ulkorajavaltiolle jää kohtuuton paine. Tämä pohdinta koskee ilman muuta myös Suomea. Siksi olin tyytyväinen, että tästä käydään keskustelua, koska kun matkan varrella varsinaista lakia tehdään, meillä on mahdollisuus varmasti löytää Suomen kannalta hyvä ratkaisu, Orpo sanoi.
Ministerit onnistuivat sopimaan kaikkien maiden yhteisen näkemyksen rajavartioinnin vahvistamisesta. EU-maa voisi joutua ottamaan vastoin tahtoaan apua muilta EU-mailta rajavartioinnissa, jos maiden määräenemmistö on tätä mieltä. Lain säätämistä jatketaan yhdessä Euroopan parlamentin kanssa.