CHEMNITZ Vaahterat ovat kauniissa ruskan väreissä Usti nad Labdem -kadulla chemitziläisessä lähiössä.
Kaikki näyttää rauhalliselta, mutta asukkaat muistavat hyvin, mitä tapahtui kaksi viikkoa sitten. Silloin turvallisuuden tunne järkkyi.
22-vuotias syyrialaismies Jaber al-Bakr oli valmistellut terrori-iskua talossa numero 97.
– En olisi ikinä uskonut, että jotain tällaista tapahtuisi Chemnitzissä, täällä on niin rauhallista ja viihtyisää, al-Bakrin naapurissa asuva Kornelia Ihra sanoo.
Pommin jäljet näkyvät pihalla
Al-Bakr oli rakentanut asunnossaan pommin. Hän suunnitteli terrori-iskua toiselle Berliinin lentokentistä.
Poliisi pääsi miehen jäljille, mutta syyrialainen ehti pakenemaan. Lähistön kerrostalot evakuoitiin räjähdysvaaran takia.
Operaation päätteeksi poliisi räjäytti pommin pihalla – jäljet näkyvät vielä isona mustana länttinä nurmikossa.

– En ole pelännyt, mutta tämä olisi voinut loppua paljon huonommin, sanoo naapuritalossa asuva Heidemarie Stücker.
Waltraud Kempe sen sijaan kertoo pelkäävänsä edelleen.
– Monen asian pitää muuttua. Rajatarkastusten pitää olla tarkempia, Kempe sanoo.
Kempe pitää liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikkaa syypäänä terrorismin uhkaan.

Vain murto-osa pakolaisista vaarallisia
Peter Neumann, yksi Euroopan tunnetuimmista terrorismiasiantuntijoista, sanoo, että pakolaiset ovat pienempi uhka kuin Saksasta Isisin riveihin lähteneet ja takaisin palaavat.
– Radikalisoituneiden pakolaisten määrä on hyvin pieni. Saksaan on tullut noin miljoona pakolaista. Arvioin, että noin 30 ̶ 40 heistä on epäiltynä terrorismista. Eli tämä koskee vain hyvin pientä osaa pakolaisista, kertoo professori Neumann lontoolaisen King’s Collegen sotatieteen laitokselta.

Pelkkä poliisityö ei Neumannin mukaan riitä terrorismin kitkemiseksi. Ennaltaehkäisevään työhön pitäisi panostaa, mutta sitä ei ole tehty Saksassa riittävästi.
– Ennaltaehkäisevä työ tarkoittaa esimerkiksi nuoriso- ja sosiaalityön tekemistä alueilla, joissa yhteiskunta ei enää ole läsnä, Neumann sanoo.
– Ääriryhmät ovat täyttäneet eräänlaisen tyhjiön. Ne ovat tarjonneet yhteisöllisyyttä, rakenteita, suuntaa, toiveita ja jännitystä.
"Muslimien täytyy huolehtia nuorista"
Neumannin mielestä maltillisten muslimien täytyy aktivoitua ja antaa nuorille toivoa. Heidän pitäisi huolehtia toisen tai kolmannen sukupolven maahanmuuttajista.
Neumann ottaa esimerkiksi 17-vuotiaan muslimin, joka on syntynyt Euroopassa.

– Heillä on sen ikäisille tyypillisiä ongelmia. Heillä on identiteettiongelmia, he etsivät elämän merkitystä ja miettivät seksuaalisuutta, väkivaltaa ja huumeita, Neumann vetää yhteen.
Kulttuurit törmäävät, kun nämä nuoret menevät vaikkapa Turkista tulleen kielitaidottoman imaamin luo.
– Nuoret eivät löydä moskeijasta vastauksia, vaan palaavat pettyneinä kotiin ja alkavat etsiä tietoa netistä. Sieltä he löytävät salafisteja, jotka esiintyvät karismaattisesti ja puhuvat hyvää saksaa.
Jäljelle jäi pelko
Terrori-iskua valmistelleen Jaber al-Bakrin naapuri Kornelia Ihra näkee painajaisia, vaikka mitään ei päässyt tapahtumaan.
– Myönnän, että olen pelännyt, Ihra sanoo.
Pelko on saanut jalansijan Tampereen kokoisessa Chemnitzissä, joka oli DDR:n aikaan nimeltään Karl-Marx-Stadt.

Saksan turvallisuusviranomaisten mukaan al-Bakr löydettiin viime tingassa. Al-Bakr saatiin kiinni Leipzigissa, kun hänen maamiehensä ilmiantoivat hänet poliisille.
Saksan vaarallisin mies teki itsemurhan vankilassa viime viikolla.
Jäljelle jäi pelko, mikä asiantuntijoiden mukaan onkin terroristien tarkoitus.