Ministerijuna ehti vilahtaa monta kertaa kansanedustaja Mika Lintilän pysäkin ohi ennen kuin pitkä odotus lopulta palkittiin raskaalla elinkeinoministerin salkulla.
Viidennen kauden kansanedustajana Lintilä on ehtinyt nähdä keskustan johdossa jo viisi puheenjohtajaa, jotka kaikki ovat ehtineet olla myös pääministereinä.
Lintilän valintaa auttoi se, että nuoremmista kilpakumppaneista esimerkiksi Tuomo Puumala keskittyy nyt kouluasioihin ja Antti Kaikkonen eduskuntaryhmän johtamiseen.
Keskustajohtaja Juha Sipilän päätös nostaa Lintilä ministeriksi ohi esimerkiksi Mauri Pekkarisen jatkaa keskustan kasvojen uudistamista ja valmistautumista jo seuraaviin eduskuntavaaleihin.
Käyn ahon laitaa
Lintilä nousi eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 1999 samasta maakunnasta kuin silloinen keskustajohtaja, vuosina 1991–95 pääministerinä heilunut Esko Aho.
Keskustan sisäinen kisa Vaasan vaalipiirin reuna-alueella Keski-Pohjanmaalla on ollut aina kireää ja myös Lintilä on joutunut usein jännittämään valintariman heilumista.
Esko Aho jätti keskustan puheenjohtajan tehtävän vuonna 2002 ja eduskunnan 2003, joten Kannuksen naapurikunnasta Toholammilta eduskuntaan ponnistanut Lintilä sai hieman lisää tilaa.
Kannuksen kaupunki on yhdistänyt Ahon ja Lintilän työuria. Ahon varalaskupaikkana oli pitkään Kannuksen elinkeinoasiamiehen virka, ja Lintilän takaporttina on ollut Kannuksessa toimivan lihatehtaan Pouttu Oy:n talouspäällikön tehtävä.
Hallituspeliä Helsingin kabineteissa
Huhtikuussa 50 vuotta täyttänyt Lintilä on ehtinyt lähes kahdenkymmenen vuoden eduskuntauransa aikana verkostoitua laajasti. Hän toimii muun muassa hevosalan järjestön Suomen Hippoksen puheenjohtajana ja keskustan talouspoliittisen työryhmän vetäjänä.
Kun kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen ensimmäinen yritys kuuden puolueen sixpack-hallituksen muodostamiseksi epäonnistui keväällä 2011, niin Lintilä ja Kataisen luottomiehiin kuulunut Jyri Häkämies rakentelivat jo porvarihallitusvaihtoehtoa. Se kaatui vihreiden valtuuskunnassa.
Keskustan sisällä Lintilä on tunnettu keskustan ja kokoomuksen hallitusyhteistyön lämpimänä kannattajana.
Sipilän joukkueessa alusta saakka
Keskustan murskatappio kevään 2011 vaaleissa ja kannatuksen jatkuva sukellus saivat Lintilän ja hänen kaverinsa liikkeelle etsimään vaihtoehtoa puoluejohtaja Mari Kiviniemelle.
Lintilän, Juha Rehulan ja Antti Kaikkosen piirissä heräsi ajatus yritysjohtajataustaisen, ensimmäisen kauden kansanedustajan Juha Sipilän nostamisesta keskustan johtoon kesän 2012 puoluekokouksessa.
Sipilän vastaehdokkaana oli keskustan toinen keskipohjanmaalainen kansanedustaja Tuomo Puumala, jonka valinta olisi sulkenut Lintilän ministeritien. Kahta ministeriä ei pienestä maakunnasta valita.
Toisen polven kansanedustaja
Viime eduskuntavaalien jälkeen Lintilä joutui kuitenkin pettymään. Hallituksen ovet eivät auenneet, ja Lintilän ohi porhalsi esimerkiksi ensimmäisen kauden kansanedustaja Anne Berner.
Eduskunnassa Lintilä on istunut sekä valtiovarainvaliokunnassa että talousvaliokunnassa, joten hän oli jo ennakkoveikkailuissa yksi ehdokas Olli Rehnin seuraajaksi elinkeinoministerinä.
Mika Lintilä on toisen polven kansanedustaja. Hänen Aaro-isänsä oli maalaisliitto-keskustapuolueen kansanedustajana vuosina 1962–72.
Koulutukseltaan Mika Lintilä on hallintotieteiden kandidaatti.