Elinkeinoministeri Olli Rehnin seuraaja Mika Lintilä sanoi heti valintansa jälkeen, että politiikka on momentum-laji eli kyse on oikeasta hetkestä ehdolla olevan henkilön kannalta. Nyt koitti hänen hetkensä.
Lintilän osuva arvio kertoo ehkä tärkeimmän syyn siihen, miksi pääministeri Juha Sipilän valinta kohdistui juuri häneen.
Lintilällä tiedetään olevan hyvä poliittinen pelisilmä ja tilannetaju. Viidennen kauden kansanedustaja on verkottunut ja tunnettu takarivin junailija, joka oli nostamassa Sipilää keskustan puheenjohtajaksi neljä vuotta sitten. Pääsy ykkösketjuun on vaatinut paitsi Sipilän luottamusta myös pääministerille syntynyttä mielikuvaa pelaajasta, joka mielellään syöttää muille eikä tee vain itse maaleja.
Hallituksen onnistumista arvioidaan elinkeinoministerin salkun sisällöllä, talouden pitäisi kasvaa ja työpaikkoja syntyä. Lintilän aloittaessa hallitusohjelman ykköshankkeet ovat jo liikkeellä, yritykset voivat laihojen vuosien jälkeen paremmin ja näkyvissä on niukkaa valoa.
Hallituksen poliittinen ilmapiiri on kiristynyt. Edessä häämöttävät viidet vaalit, joista huhtikuussa pidettävät kuntavaalit ovat jo saaneet kokoomuksen ja perussuomalaiset nostamaan profiiliaan vahvan keskustan varjosta.
Päivän politiikan kuohut voivat nousta hallituspolitiikan hallitsijaksi vaalien takia ja aiheuttaa odottamattomia kierteitä kunnianhimoisten uudistusten etenemiseen. Sipilä saattaa tarvita yllättävien käänteiden, likaisten temppujen ja hyvien selitysten osaajaa enemmän kuin Suomen parasta elinkeinoministeriä. Hallituspuolueiden on muututtava vaalipuolueiksi, vaikka virallisesti yritetään keskittyä hallitusohjelman toteuttamiseen.
Sipilä ilmoitti itsetietoiseen tapaan sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että nimi on hänellä tiedossa ja valinta tulee olemaan insinöörimäisen suoraviivainen.
Lausunnollaan hän yllytti varapuhemies Mauri Pekkarisen vastaehdokkaaksi. Tiukassa äänestyksessä Pekkarista tukeneet päästivät höyryjä samaan tapaan kuin varoittaessaan ministeri Tiilikaista nimityskiistassa tai muristessaan ministeri Bernerin nimityksestä.
Sipilää ei yritetä pudottaa, mutta hänet pidetään varuillaan.
Kyse on sukupolvenvaihdoksen kivuista. Osalle ykköspaikoilla istuneista keskustalaisista kokenut Mauri Pekkarinen edustaa kauppaministeriön konkaria, jonka rinnalla Lintilä on vain huuliveikko. Olli Rehnin saappaat ehdittiin piirtää julkisuudessa niin isoiksi, että on ehtinyt unohtua, että ministerin virkaan astutaan yleensä korvat märkinä eikä muu opeta ja testaa kuin työ itse.