YK arvioi, että niin sanottu arabikevät eli vuonna 2011 alkaneet arabimaiden kansannousut ovat maksaneet alueen valtioille yli 562 miljardia euroa.
Tämä on noin kuusi prosenttia arabimaiden vuosien 2011–2015 bruttokansantuotteesta, arvioi YK:n Länsi-Aasian talous- ja sosiaalivaliokunta. Raportista kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Tunisiasta alkanut arabimaiden kansannousujen aalto johti vallanvaihtoon Tunisiassa, Libyassa, Egyptissä ja Jemenissä. Libyassa, Syyriassa ja Jemenissä kansannousut johtivat myös sotaan.
YK:n selvityksen mukaan sodat ja yhteenotot ovat lisänneet velkaa, työttömyyttä, korruptiota ja köyhyyttä. Käytännössä YK arvioi, että arabimaiden talouskasvu jämähti paikoilleen kansannousujen alettua vuonna 2011.
Lisäksi ihmisoikeudet ovat taantuneet joissain maissa.
Kyseessä on ensimmäinen, suuren tutkimuslaitoksen teettämä arvio arabikevään talousvaikutuksista. Arvio pohjautuu ennen kansannousuja tehtyihin ennusteisiin arabimaiden talouskasvusta.
Laskelma huomioi heijastevaikutukset, kuten pakolaisten kasvaneen määrän ja turismin vähentymisen.
Arabikevät alkoi Tunisiasta joulukuussa 2010, kun paikallinen työtön sytytti itsensä tuleen poliisin estettyä häntä myymästä vihanneksia kadulla.
Kansannousut levisivät nopeasti muun muassa Libyaan, Egyptiin, Syyriaan, Jemeniin, Bahrainiin ja Marokkoon.