Antti Rinne – Vain syitä jatkaa
Olisi yllätys, jos Antti Rinne ei ilmoita pyrkivänsä puheenjohtajana jatkokaudelle tänään puoluevaltuuston kokouksessa Hyvinkäällä. Yle lähettää suorana Rinteen puheen, jossa hän kertoo päätöksestään.
Useat demarit sanovat Ylen haastatteluissa, ettei oikeastaan ole yhtään hyvää syytä, miksi Rinne ei hakisi jatkokautta. Yle Uutisten kyselyssä hän on ennakkosuosikki puolueen puheenjohtajaksi, puolue on kärkikahinoissa kannatusmittauksissa ja kolmivuotinen kausi on lyhyt aika näyttää kyntensä puolueen johdossa. Vaikka useat demarit arvostelevat Rinteen esiintymiskykyjä, hänen myös sanotaan parantaneen juoksuaan. Eri asia on, riittääkö juoksun parantuminen muuttamaan seuraavissa vaaleissa viime eduskuntavaalien tutkimustulosta, jonka mukaan Rinne jarrutti puolueensa kannatusta.
Rinne jäädytti keskustelut jatkostaan kesällä ja sanoi kommentoivansa asiaa vasta puoluevaltuuston kokouksessa marraskuussa. Rinne perusteli päätöstään sillä, että hänen piti keskittyä puolueensa luotsaamiseen oppositiossa. SDP:n ääni oppositiossa olisikin voinut hukkua puheenjohtajavaalin melskeeseen, jos keskustelu olisi pyörinyt vain ehdokkaiden ympärillä. Samalla Rinteen sanomiset olisi tulkittu puheenjohtajakilpailun näkökulmasta.
Se tosin sopi Rinteelle paremmin kuin hyvin, että hänen ilmoituksensa jäädytti keskustelun puheenjohtajan asemastaan lyhyeen.
Antti Lindtman – Ennusmerkit ennakoivat ehdokkuutta
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen varapuheenjohtaja Antti Lindtmania pidetään Rinteen vahvimpana haastajana. Yle Uutisten kyselyssä Lindtman sai toiseksi eniten mainintoja, kun puoluevaltuuston jäseniltä kysyttiin, kenet he toivoisivat näkevänsä ehdokkaana puheenjohtajaksi.
Lindtmaniin kriittisesti suhtautuvat demarit sanovat, ettei hän eroa profiililtaan istuvasta puheenjohtajasta. Molemmilla on tausta ammattiyhdistysliikkeessä ja molemmat ovat olleet puolueen puheenjohtajistossa viime vuodet. Lindtmanin ja Rinteen välillä ei ole suuria mielipide-eroja.
Puoluekokouksen edustajat äänestäisivät lähinnä siitä, kumpi heistä saisi nostettua puolueen kannatusta seuraavissa vaaleissa korkeammalle. Rinteen puolesta puhuu SDP:n myötätuuli kannatusmittauksissa, mutta Lindtmanin kannattajat haluavat sanavalmiimman esiintyjän puolueen johtoon.
Useat demarit toivovat, että Lindtman ilmoittaisi ensimmäisenä ehdokkuutensa, jos hän tavoittelee puheenjohtajan paikkaa. Muuten tilanne vaikuttaa liian valmiilta käsikirjoitukselta.
Sen sijaan listakohu ei heidän mukaansa vaikuta puolueen syvissä riveissä, vaikka se edelleen aiheuttaa pahaa verta eduskuntaryhmässä.
Mediassa Lindtmanin ehdokkuuspäätöksestä on haettu merkkejä ulkoisista tekijöistä: Lindtman on liittynyt kirkkoon, käynyt rippikoulua ja esiintynyt viihdeohjelmissa.
Näitä on pidetty ennusmerkkeinä vaaleihin osallistumisesta.
Tytti Tuppurainen – Kriittinen ehdokkuudelle
Vielä alkusyksystä Tuppuraisen ehdokkuutta pidettiin selvyytenä eri taustakeskusteluissa, mutta nyt tilanne on muuttunut. Toisen kauden kansanedustaja Tytti Tuppuraisen kerrotaan suhtautuvan kriittisesti ehdokkuuteensa puheenjohtajavaaleissa.
Demarit kertovat, että Tuppurainen haluaa välttää tilannetta, jossa hän haastaisi ensimmäisenä Rinteen. Puolueissa elää edelleen vahvana periaate, jonka mukaan istuvan puheenjohtajan haastamista pidetään epäluottamuksen osoituksena. Ensimmäinen vastaehdokas avaa puheenjohtajakamppailun, joten hänen vastuunsa istuvan puheenjohtajan haastamisessa on suuri.
Mitä ilmeisemmin puolueessa on haku miinanpolkijalle käynnissä.
Mikäli Tuppurainen lähtee ehdokkaaksi, hänen täytyy joko uskoa mahdollisuuksiinsa kisassa tai hän muutoin uskoo saavansa tärkeitä viestejä läpi demarikentällä. Se, mitä ne ovat, on vielä kysymysmerkki.
Timo Harakka – Ei ensimmäinen vastaehdokas
Ensimmäisen kauden kansanedustaja Timo Harakka tuli helmikuussa ulos radikaalilla uudistusmallilla SDP:lle. Harakka käski puoluetta päivittämään suhteensa markkinatalouteen: markkinatalouden kanssa pärjättiin, jos sen rinnalle luotaisiin kasvua ja työllisyyttä ruokkiva valtio. Ulostulo tulkittiin mediassa istuvan puheenjohtajan Rinteen haastamisena. Harakka kielsi asian ja Rinne antoi avustajansa kautta myötämielisiä lausuntoja ulostulosta.
Harakan kommentit ehdokkuudesta ovat vaihdelleet. Aluksi Harakka ei pitänyt mahdollisena tilannetta, jossa hän haastaisi istuvan puheenjohtajan. Elokuussa Harakka puolestaan sanoi, että hän voi harkita ehdokkuutta, jos kisassa on useita ehdokkaita.
Jos lausunnot pitävät kutinsa, Harakka ei ole ensimmäisten joukossa haastamassa Rinnettä. Harkinta äityy uusille kierroksille, mikäli Rinne kieltäytyy jatkosta.
Tuula Haatainen – Pohdinta vielä alkutekijöissä
Entinen opetus- sekä sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen on noussut SDP:n puheenjohtajaveikkailuihin viime metreillä mukaan. Tämä siitäkin huolimatta että kyselyitä ehdokkaaksi asettautumisesta on tullut pitkin syksyä.
Haataisen pohdinta on vielä alkutekijöissä, eikä hänen omien sanojensa mukaan "vaaliorganisaatiota ole vielä luotu". Hän katsoo viikonlopun, ennen kuin tekee päätöksiä suuntaan tai toiseen.
Haatainen myöntää, että Rinteen ilmoitus jatkosuunnitelmistaan nostaisi rimaa ehdokkuudelle. Istuvaa puheenjohtajaa kun ei ole ollut tapana haastaa.
Helmikuun puoluekokous lähestyy nopeasti ja Haatainen tiedostaa sen. Hänen mukaansa ehdokkaiden pitää tehdä päätöksiä nopeasti, sillä joululomat syövät osansa kampanja-ajasta. Sitä ennen olisi selvitettävä, kuinka suuren kannatuksen Haatainen voi saada.