Hallitus aloittaa perjantaina jättiuudistuksen, johon verrattuna sote-uudistuskin kalpenee. Sosiaaliturvan uudistamiseen on varattu kaksi vaalikautta.
Tavoitteena on tehdä sosiaaliturvasta ihmisen kannalta selkeämpi ja toimivampi. Samalla sen pitäisi olla oikeudenmukainen ja esimerkiksi kannustaa työhön ja oppimiseen.
– Tämä on yksi vuosikymmenen suuria uudistushankkeita. Sosiaaliturva koskee jokaista suomalaista jossain elämän vaiheessa, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo.
Suomalaiset vanhenevat ja uudenlaista työtä syntyy, Pekonen kuvaa ensi vuosikymmenen Suomea.
– Jotta järjestelmää voi muuttaa, pitää ensin luoda tilannekuva. Sillä jos yhtä kohtaa muutetaan, se voi vaikuttaa muihin osiin järjestelmässä.
Hallitus yrittää nostaa suomalaisten työllisyyttä nykyisestä noin 73 prosentista 75:een.
– On tarpeen pohtia keinoja, joilla työn vastaanottamista helpotetaan, Pekonen sanoo.
Hallitukset vaihtuvat, uudistus vaan jatkuu
Isoa uudistusta tekevät kaikki puolueet, niin sanotussa yhteisessä komiteassa maaliskuun puolivälistä alkaen. Työhön osallistuu lukuisia asiantuntijoita.
Työtä vetää Pasi Moisio, joka on valittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtoon. Hän on väitellyt Euroopan yliopistoinstituutissa Firenzessä ja ollut mukana suomalaisen sosiaaliturvan rakentamisessa vuosia. Taustaltaan hän on yhteiskuntatieteilijä.
– Ensin on päästävä yhteisymmärrykseen, mitkä ovat sosiaaliturvan ongelmat. Muuten niitä on vaikea korvata, Pasi Moisio, THL:n tutkimusprofessori sanoo.
Valmistelukomitean on tarkoitus saada valmista vuonna 2027. Kun poliitikot ja puolueet vaihtuvat, Moision pitäisi pysyä komitean johdossa.
Esimerkiksi sote-uudistusta on tehty hallituksen johdolla, Kun hallitukset ovat vaihtuneet, myös uudistus on muuttanut muotoaan jo useasti eikä työ ole valmistunut. Tämä kuoppa yritetään välttää, kun kaikki puolueet ovat alusta asti mukana.
Uudistuksessa myllätään läpi esimerkiksi lapsilisät, asumistuki, työttömyystuet ja sairauspäivärahat.
Lannistava tukiviidakko selvitetään kannustavaksi
Edellisen kerran sosiaaliturvauudistusta yritettiin pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallituksen aikana 2007. Sata-komitean työn tulokset jäivät kuitenkin laihoiksi.
Osa ihmisistä lannistuu sosiaaliturvan kanssa, koska järjestelmä on niin vaikea. Se ei kuitenkaan ole tehty tarkoituksella vaikeaksi. Mutta kun tuista on yritetty tehdä mahdollisimman kattavia, järjestelmä on vaikeutunut ja vaikeutunut.
Kun systeemiä on paikkailtu, korjausosaset eivät välttämättä synkkaa. Sinne on myös jäänyt väliinputoamispaikkoja.
– Uudistaminenkin vaatii vanhojen arvovalintojen uudelleen käymistä, Moisio sanoo.
Nyt tarkoitus ei ole laatia yhtä suurta uudistusta, joka rysäytetään kerralla käyntiin. Siksi uudistusta tehdään osina.
Lue lisää: