Oulun kaupungin etukäteen kohuttu Mun Oulu -kaupunkimedia on julkaistu. Kyseessä on uudenlainen Oulun kaupungin oma media, joka ilmestyy verkossa ja neljä kertaa vuodessa painettuna lehtenä.
Markkinoinnin ja viestinnän ohella siinä aiotaan tehdä myös kriittistä journalismia ja herättää keskustelua.
Julkaisu ehti aiheuttaa etukäteen laajaa keskustelua, sillä kaupungin viestintäpäällikkö Mikko Salmi kaavaili, että Mun Oulu olisi sitoutunut journalistin eettisiin ohjeisiin, vaikka olisikin markkinointihenkinen. Julkisen sanan neuvoston jäsenyyttä ei kuitenkaan haettu Oulun kaupunginhallituksen linjauksen mukaisesti.
Journalismia vai viestintää?
Pyysimme kolmelta viestinnän asiantuntijalta kommentteja Mun Oulun sisällöstä.
Media ja viestintätieteiden professori Jaana Hujanen Helsingin yliopistosta sanoo, että kyseessä on uudenlainen julkaisu, joka on lajityypissään ensimmäisiä.
– Julkaisu ilmentää paikallismedian ja tiedonjakamisen kentällä tapahtuvaa muutosta. Siitä on vaikea sanoa, mitä lajityyppiä se ilmentää. Se on ikään kuin hybridi.
Hujasen mukaan Mun Oulu on lukijan kannalta ongelmallinen siinä mielessä, että lukija ei tiedä, millaisilla pelisäännöillä julkaisu toimii. Mikä on sen näkökulma tai millaisiin periaatteisiin se nojaa, sillä niitä ei tuoda selvästi esille.
– Mun Oulu lainaa journalismia, mutta perinteinen viestinnän eetos on vahva. Oulusta välitetään kuvaa positiivisena ja elinvoimaisena paikkana. Jos kyse olisi journalismista, kritiikkiä julkaisussa olisi nähtävillä jo nyt.
Viestinnän tutkija Esa Sirkkunen Tampereen yliopistosta katsoo, että Mun Oulu pysyttelee turvallisesti kaupunkien perinteisessä tiedotustehtävässä. Esimerkiksi julkaisun aihevalikoima ei näytä poikkeavan siitä, mitä tiedotuslehdet yleensä tekevät, hän sanoo.
Sirkkunen kiittelee julkaisun otetta kertoa kaupungin asioista ja tapahtumista.
– Vaikuttaa mukavan ihmisläheisesti hoidetulta tiedotukselta. Jutut on journalistiseen muotoon kirjoitettu ja aika sujuvasti tehty.
Journalistisena julkaisuna hän ei kuitenkaan Mun Oulua pidä, sillä se tarkoittaisi riippumattomuutta kaupungista.
– Tässä on päädytty turvalliseen ratkaisuun, joka noudattelee kaupungin tiedotustarvetta.
Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen katsoo, että Mun Oulussa on hyvin paikallislehtimäistä sisältöä ja kaupalliset toimijat voivat nähdä siinä kilpailijan.
Karvosen mukaan Oulun päätös pitää julkaisu Julkisen sanan neuvoston ulkopuolella oli oikea. Nyt se voi esimerkiksi mainostaa kaupungin omia palvelujaan.
Karvonen ei näe Mun Oulun ja aikaisemmin ilmestyneen Oulu Postin välillä isoa eroa. Hän sanoo Mun Oulun olevan muodoltaan journalistisempi, leppoisampi ja helpommin luettava.
– Uskottavuus on parempi kun se näyttää journalistiselta tuotteelta, ja journalismissa on opittu, kuinka puhutellaan ihmisiä.
Mun Oulun puutteena Sirkkunen ja Karvonen pitävät avoimen keskustelupalstan puuttumista.
Viestintäjohtaja Mikko Salmen mukaan sellainen ei ole mahdollista, sillä se edellyttäisi moderointia, johon heillä ei ole resursseja. Sen sijaan Salmi lupaa, että keskustelu voidaan avata rajatuksi ajaksi merkittäviin kunnallispoliittisiin juttuihin.
Keskustele aiheesta 15.2.2010 kello 23:een saakka!