Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 85575

Naton tulo merivalvontaan tietäisi pakolaisveneiden käännytystä Turkkiin

$
0
0

EU on yrittänyt taivuttaa Turkkia pysäyttämään rannikolta lähtevät ihmissalakuljettajien veneet. Toistaiseksi asia ei ole edennyt kuten EU toivoi. Nyt apuun pyydetään Natoa.

– Ponnistelemme yhdessä käyttääksemme tehokkaasti Naton valvontaa rajalla ja Egeanmerellä, Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu sanoi turkkilaisen lehden mukaan.

Saksan liittohallituksen tiedottaja kertoi Twitterissä liittokansleri Angela Merkelin pyytävän Naton tukea turkkilaisille, Frontexille ja merivartiostolle.

Nato olisi kaivattu lisävoimavara

EU on yrittänyt saada Turkkia ja Kreikkaa yhteistyöhön Egeanmeren partioinnissa. Rikkonaisella Kreikan rannikolla veneiden etsintä on vaikeaa. Viime päivinä vesillä on hukkunut ihmisiä päivittäin.

EU:lla on Kreikan mantereella ja merialueella rajavalvontavirasto Frontexin kautta eri maiden rajavartiostoa, mutta kaikkia maahantulijoita ei vieläkään saada rekisteröityä tai pysäytettyä Kreikkaan.

Nato voisi tuoda alueelle kaivattua lisäresurssia, EU-virkamieslähteistä kerrotaan. Jos Naton alukset partioisivat Turkin merialueella, mereltä tavoitetut veneet matkustajineen voitaisiin palauttaa Turkkiin.

Euroopan unioni on yrittänyt estää ihmissalakuljetusta Välimerellä Libyan rannikolla, mutta Sophia-operaatio on jäänyt jumiin kansainvälisille vesille. YK:n turvallisuusneuvosto ei ole päästänyt sitä Libyan merialueelle.

Operaatio on pelastanut tuhansia ihmisiä mereltä, mutta se ei ole päässyt estämään salakuljettajien toimintaa.

Myös Suomi mukana Nato-kokouksessa

Diplomaattilähteistä arvioidaan, että Nato voisi hyödyntää jo olemassa olevaa Endeavour-merioperaatiotaan. Sen tulevaisuudesta on ollut eri mielipiteitä suurten jäsenmaiden – Saksan, Ranskan ja Yhdysvaltain – kesken.

Natolla ei toistaiseksi ole ollut näkyvää roolia terrorismin torjunnassa tai pakolaiskriisissä, vaikka näitä voidaan diplomaattilähteen mukaan pitää useiden eurooppalaisten Nato-maiden akuuteimpina turvallisuusuhkina.

Myös Suomi on mukana Naton puolustusministerikokouksen työillallisella, jonne on ensimmäistä kertaa kutsuttu niin sanotut edistyneet kumppanimaat.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 85575

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>