ATEENA Kreikkaan saapui Turkista pelkästään tammikuussa 62 000 pakolaista ja siirtolaista.
Kreikka on saanut EU:lta yhä tiheämpään huomautuksia ulkorajavalvontansa puutteellisuudesta ja järjestelykeskusten eli hotspottien viivästymisestä.
Järjestelykeskusten osalta maan vasemmistohallitus myöntää hitauden, mutta syyttää osaltaan materiaaliavun ja Frontexin, EU:n rajaturvallisuusviraston henkilöstön viivästymistä.
Nyt Kreikka jouduttaa toimiaan ennen ensiviikkoista EU-johtajien huippukokousta.
Hotspotit valmiiksi ensi viikolla?
Kreikan ehkä kiireisin mies tällä hetkellä on maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Giannis Mouzalas.
Ministeri lupaa, että hotspotit Lesboksella, Leroksella, Hioksella, Samoksella ja Kosilla, samoin kuin kaksi pakolaisten oleskelukeskusta mantereella saadaan valmiiksi 15. helmikuuta mennessä.
Giannis Mouzalas kuitenkin sanoo, että hotspottien avaaminen ei riitä. Pakolaisten EU:n sisäisten siirtojen on ehdottomasti edettävä.
– Vastaanottajamaat ovat valikoivia. Joku maa haluaa, että tulijoiden joukossa ei ole värillisiä, toinen kieltäytyy yli viisihenkisistä perheistä ja kolmas karttaa sinkkumiehiä.
Hengenhätään ei jätetä
Egeanmeren saarilla pakolaisia on autettu niin paljon, että Kreikka toivoo sen tuovan vapaaehtoisille Nobelin rauhanpalkinnon. Ehdolla ovat Lesboksella asuvat isoäiti ja kalastaja sekä ulkomaalaisia vapaaehtoisia edustava amerikkalaisnäyttelijä Susan Sarandon.
Jos hengenpelastus kumpuaa kreikkalaisilta selkäytimestä, on monille vaikeampaa hyväksyä kotikulmilleen siirtolaiskeskusta.
Huonon alueen pelko
Pireuksen sataman liepeillä, Ateenan lähellä työttömyysaste on 30 prosenttia, ja rikollisuus rehottaa. Alueelle kaavaillaan pakolaiskeskusta. Osa asukkaista arvelee seudun houkuttavuuden heikkenevän entisestään.
– Emme vastusta pakolaisia, vaan vanavedessä tulevia muunmaalaisia, jotka jäävät tänne. Lapsemme käyvät koulua siirtolaiskeskuksen vieressä. Pelkäämme turvallisuuden puolesta, kertoo alueella asuva Giannis Tsitouris.
– Ghettoa tai keskitysleiriä emme tänne hyväksy, toteaa Pireuksen lähikuntien pormestari Christos Vrettakos.
Pimeitä tuloja Kosilla
Kosilla asukkaat ovat ottaneet rajusti yhteen mellakkapoliisin kanssa hotspotin rakentamisesta.
– Joitain Kosilla asuvia tuntuu lähinnä huolettavan pimeiden tulojen menetys. Rantahotelleissa siirtolaisilta on veloitettu suihkusta 15 euroa, vesipullosta neljä euroa ja tavernoissa kännykän latauksesta viisi euroa. Se loppuu nyt, latelee Kreikan puolustusministeri Panos Kammenos.
”Kreikkalaiset sotilaat piikoina”
Pakolaisista luo kauhukuvia äärioikeistolainen ja rasistinen Kultainen aamunkoitto -puolue. Se varoittaa, että kreikkalaiset ovat pian maassa vähemmistönä ja vastustaa hotspoteja.
– Hallitus on paniikissa kreikkalaisten reaktioista, sanoo puolueen edustaja Ilias Kassidiaris.
Verkkosivullaan puolue kauhistelee otsikolla "Kreikkalaiset sotilaat laittomien siirtolaisten piikoina" kuvia, joissa armeija siivoaa pakolaiskeskusta Pohjois-Kreikan autiolla kasarmilla.
Puolue ei voi sulattaa, että "talouskurimuksessa oleva maa käyttää rahaa salakuljettajilta ostetuilla papereilla matkustavien siirtolaisten tukemiseen".
Palautukset vaikeita Kreikastakin
Lukuun ottamatta Makedonian kautta eteenpäin pääseviä turvapaikanhakijoita, muunmaalaiset odottavat Kreikassa turvapaikkahakemuksensa käsittelyä tai paluuta kotimaahan, vapaaehtoisesti tai pakolla.
Mutta palautukset takkuavat. Turkki hyväksyi kuukaudessa takaisin 130 siirtolaista maiden välisen sopimuksen nojalla. Pakistan käännyttää siirtolaisten lennot takaisin Ateenaan.
Viisi syyrialaisveljestä pohtii Ateenassa, minkälainen pullonkaula Makedonian raja oikein on. Ja sitä, pääseekö edes rajalle, kun Kreikan maanviljelijöiden mielenosoitus on tukkinut moottoriteitä.
– Vanhempamme kuolivat pommituksissa ja haluaisimme päästä Armeniaan serkkumme luokse, kertoo 18-vuotias Hoosam.
Komissaari: Kreikkaa ei voida erottaa
Kreikan johto ei hyväksy sitä, että yhteisessä Euroopassa Kreikkaa painostetaan rajojen sulkemisella.
Ne, jotka syyttävät Kreikkaa merirajojen huonosta vartioinnista, arvostelevat hallituksen mielestä samalla Frontexia. Frontex on todennut, että kukaan ei voisi toimia kreikkalaisten asemassa muutoin kuin ihmishenkiä pelastaen.
Kreikkaa on uhattu lähdöllä passivapaasta Schengen-alueesta. EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos rauhoittelee maanmiehiään. Komissaarin mukaan Kreikkaa ei voida irrottaa Schengen-sopimuksesta ilman maan suostumusta. Schengen-rajojen väliaikaiset tarkastukset voivat kyllä jatkua.