Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 85865 articles
Browse latest View live

Peloteltiinko sinuakin nuorena saatananpalvonnalla? 90-luvun mediapaniikki näkyi kouluissakin, ja se teki Päivi Niemestä kuuluisan

$
0
0

Teisitkö, ettei meillä ole taistelu vain lihaa ja verta vastaan, vaan myös henkimaailman pahoja olentoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan?

Jos tiesit, saatat olla vuosituhannen vaihteen lapsi tai nuori, jota on varoiteltu saatananpalvonnasta.

Jos et tiennyt, tämän jutun jälkeen tiedät.

Alussa esitetty kursivoitu kysymys on peräisin Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen laitoksen pro gradu -työstä 21 vuoden takaa. Kyllä, kasvatustieteen laitoksen – ei teologian eikä uskontotieteen laitoksen. Se ei ollut ainoa vastaava lopputyö. Vaikuttaa siltä, että vanha vihtahousu on riivannut luokanopettajia ja oppilaita oikein kunnolla.

Viime jouluna vanhemmat halusivat kouluihin uskonnottomia joulujuhlia, joista Jeesus on poistettu. Tunnustuksettomuus on kirjattu pykäliin, ja sitä osataan myös vaatia.

Sukupolvi sitten joissain Suomen kouluissa puhuttiin Kristuksen lisäksi aika paljon Saatanasta. Siitä pitivät huolen muun muassa vierailevat evankelistat ja uskosta ratkaisun löytäneet kokemusasiantuntijat.

Koulut voivat nykyäänkin kutsua vieraita puhumaan ajankohtaisaiheista. Minne paholaisen palvonnasta valistaminen jäi?

Saatana kutsuu minua, sinua, ja vähän kaikkia

Kelataan mielenmaiseman VHS-nauha 1990-luvulle. Rock-musiikin vaaroista oltiin Suomessakin tietoisia aikaisemmin, mutta saatananpalvojien pelko oli viisauden alkua milleniumin tienoilla. Syynä voidaan pitää yhdysvaltalaista keskustelua.

Titus Hjelm, Helsingin yliopiston uskontotieteen apulaisprofessori, on tutkinut asiaa väitöskirjassaan Saatananpalvonta, media ja suomalainen yhteiskunta. Hjelm oli aikuinen saatananpalvontakeskustelun ollessa kuumimmillaan, mutta kun HIM-yhtyettä ruvettiin julkisesti epäilemään saatananpalvonnan airueeksi, rusinat rasahtivat.

– Aihe tuli henkilökohtaiseksi. Bändin jäsenet ovat tuttujani, Hjelm toteaa.

Hjelmin mukaan saatananpalvontahuoli hiipi Suomeen Yhdysvalloista kristillisten evankelistojen kautta. Meren takana oli jo tovin vellonut käsitys salaisesta saatananpalvojien ryhmittymästä, joka houkuttelee lapsia hyväksikäytettäväksi.

Se kuulostaa salaliittoteoreetikkojen aiheelta, mutta ilmiöllä oli seurauksia. Eräässä kuuluisassa tapauksessa perhepäiväkodin hoitajia syytettiin lasten hyväksikäytöstä saatanallisissa rituaaleissa (Los Angeles Times). Vuosikausia jatkunut oikeudenkäynti tuli kalliiksi ja päättyi syytteiden kaatumiseen (Los Angeles Times).

Saatananpalvonnasta ja satanismista kertovia lehtiotsikoita 1990-luvulta.
1990-luvun otsikoita saatananpalvonnasta ja satanismista Yleltä, Helsingin Sanomista, Tiede-lehdestä, Hymystä, Seurasta ja Apu-lehdestä.Nadja Mikkonen / Yle

Kulteista on oltu huolissaan oletettavasti aina, joten ehkä saatananpalvontapelkokin vain odotti vuoroaan. Hjelm kirjoittaa väitöskirjassaan, että erilaiset intressiryhmät kiinnostuivat yhteisestä vihollisesta. Kirkko, vanhempainjärjestöt ja muut asiantuntijat näkivät, että saatananpalvonta on nimenomaan nuorisoa uhkaava ilmiö.

Lopulta ilmiö saapui Suomeen. Hjelmin mukaan yhdysvaltalainen ajatus salaisesta Saatanan kultista ei herättänyt vastakaikua Suomessa, joten täällä saatananpalvonta liitettiin enimmäkseen itsensävahingoittamiseen, huumeisiin ja hautausmaavandalismiin.

– Amerikkalaisesta keskustelusta tuli ajattelutapa siitä, mitä saatananpalvonta on. Jos oli pentagrammi tai risti väärinpäin, kuten joillakin nuorilla oli ja on edelleen, se miellettiin saatananpalvonnaksi, Hjelm kiteyttää.

Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta käännettiin ja tuotettiin suomeksi, ja media tarttui asiaan. Supokin kiinnostui asiasta. Saatananpalvontapelon yksi merkkipaalu on eittämättä kirkon tuottama, legendaariseksi muotoutunut Saatana kutsuu minua -video vuodelta 1994, jota markkinoitiin eräänlaisena dokumenttina aiheesta.

Kirkon viestinnän apulaisjohtaja Juha Rajamäki oli kirkolla töissä, kun kyseinen video tehtiin.

– Sitä kyllä ostettiin ja vuokrattiin kouluihin paljon, Rajamäki toteaa.

Vuoden 1996 kirkon av-luettelon mukaan kyseessä on heidän kaikkien aikojen eniten myynyt video.

Lisäksi videota on näytetty Ylen Koulu-tv:ssä (Me Naiset). Televisiolevityksen ja koulunäytäntöjen pohjalta melko moni suomalainen lienee nähnyt videon. Dokumentin kulttimaineesta kertonee, että kyseinen filmi on ollut YouTubessa jo kolmentoista vuoden ajan ja sen ensimmäistä osaa on katsottu yli 70 000 kertaa.

":D oon kattonu tään ylä-asteen uskonnon tunnilla", kommentoi yksi videon alle.

"Lainasin paikallisest kirjastosta ja kaverin kaa vaa naurettii tälle XD", sanoo toinen.

Mediamylläkkä saatananpalvonnan ympärillä oli verratonta. Maaliskuussa 1993 Yle näytti ohjelman Yhden illan pysäkki: satanistit. Siinä toimittaja Pekka Manninen tenttasi kelmeännäköistä ja lievästi huvittunutta nuortamiestä nimeltään "Hans K." tämän satanismipuuhista. Keskustelussa oli myös huolestuneen oloinen Nokian seurakunnan kappalainen Lari Junkkari, joka pohti toimittajan kanssa, joko nyt on käynnissä viimeinen taistelu Jumalan ja Saatanan kannattajien välillä.

Musta raamattu
1990-luvun keskusteluohjelmissa pohdittiin, uhkaako saatananpalvonta yhteiskuntaa. Uskontotieteen apulaisprofessori Titus Hjelm toteaa, että erilaiset symbolit, kuten pentagrammit tai väärinpäin olevat ristit tulkittiin merkeiksi saatananpalvonnasta. Kuvituskuva.Simo Pitkänen / Yle

Kohulla oli seurauksia. Hjelm muistuttaa, että joillakin paikkakunnilla nuoria saatettiin esimerkiksi lähettää kotiin vaihtamaan bändipaitansa pois, sillä koululle tai nuorisotalolle ei muuten ollut asiaa. Tietynlaisen estetiikan ja musiikin faniryhmä sai leiman otsaansa. Hjelm pohtii, että valistuksella varmasti tarkoitettiin hyvää, mutta sillä oli todellisia vaikutuksia monen elämään.

Sitten vuonna 1998 tapahtui hirveistä hirvein.

Hyvinkäällä tehtiin raaka paloittelusurma, ja siihen liitettiin päätekijän satanismi-ideologia. Toinen tuomituista tekijöistä taas kiisti saatananpalvonnan (Kaleva). Helsingin hovioikeus katsoi lopulta, ettei satanismilla tai saatananpalvonnalla ollut merkitystä rangaistuksen kannalta (Helsingin Sanomat, vain tilaajille).

Hjelm toteaa väitöskirjassaan tapauksen olleen eräänlainen huipentuma median kiinnostuksessa saatananpalvontaan. Lopullinen totuus ja tulkinta teon motiiveista saattaa selvitä vasta oikeudenkäyntiasiakirjojen tullessa julkisiksi parinkymmenen vuoden päästä.

On totta, että esimerkiksi hautakiviä kaadettiin menneinä vuosikymmeninä, ja nuoret ovat epäilemättä käyttäneet huumeita ja kokeneet muuta kaltoinkohtelua läpi aikojen. Se, onko asialla mitään tekemistä saatananpalvonnan kanssa, on Hjelmin mukaan kyseenalaista.

– Ja vaikka asiat liittyisivät toisiinsa, mitä lisäarvoa saatananpalvonnasta puhuminen tuo? Jos haluamme auttaa nuoria, meidän pitäisi pystyä kohtaamaan heidät nuorina eikä saatananpalvojina.

Saatananpalvontaan liitetty rikollisuus oli Hjelmin mukaan avainteema, jolla asiasta saatiin koko kansan maallinen uutinen.

– Jos evankelistat olisivat puhuneet vain siitä, että pimeyden ruhtinas tulee ja vie sielusi, valtamedia ei olisi kiinnostunut siitä, Hjelm toteaa.

Keskusteluohjelmiin kutsuttiin erityisesti muutamia kristittyjä, joiden katsottiin olevan alan asiantuntijoita. Yksi heistä oli ex-saatananpalvojana esitelty Päivi Niemi, tuolloin parikymppinen nuori aikuinen. Niemi kävi medioiden lisäksi kouluissa puhumassa asiasta nuorille.

Hän ei ole juuri palannut saatananpalvonta-aiheisiin tuon ajan jälkeen.

Nyt aika on kypsä.

Päivi Niemi todistaa vielä kerran

"Saatananpalvonta nousi täällä Suomessa jälleen kerran pinnalle, kun kävi ilmi, että jyväskyläläisiä nuoria on joutunut psykiatriseen hoitoon saatanallisten rituaalien harjoittamisesta. Meillä on nyt täällä vieraana entinen saatananpalvoja Päivi Niemi."

Arto Nybergin haastattelussa vuodelta 1998 Päivi Niemellä on lyhyt, vaalea tukka ja komea punainen farkkupaita. Ehtaa ysäriä. Haastattelussa Niemi kertoo aloittaneensa itsensävahingoittamisen 7. luokalla ja halunneensa saatanallisia voimia omaan käyttöönsä.

Se ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun Niemeä vietiin kameroiden eteen.

– Olin juuri valmistunut parturi-kampaaja-meikkaajaksi. Ura oli hyvässä nousussa, kertoo Päivi Niemi nyt, parikymmentä vuotta tapahtumien jälkeen.

Niemen nuoruusaika oli yhtä umpisolmua. Isä oli kuollut ja äiti alkoholisoitunut. Nuori Niemi vietti elämäänsä välillä asuntovaunussa, välillä jopa rappukäytävissä nukkuen. Okkultismi, satanismi ja saatananpalvonta kiinnostivat, vaikka niille ei ollutkaan tuolloin mitään järkevää nimitystä.

– Se oli yksi osa nuoruuden sekoilua ihan yhtä lailla kuin päihteet, jengit ja pikkurikollisuus, hän kertoo.

Kenen teinin uteliaisuutta musta magia, pimeyden voimat tai muu hähmäinen ei kiinnostaisi? Esimerkiksi Noidan käsikirja -niminen kauhuopus nauttii edelleen kulttimainetta, kuten oli asianlaita jo 1980–90-luvuilla. Niinpä Niemikin uhosi Saatanalla. Nyt hän pitää sitä sitä orvon nuoren tapana käsitellä sisällään olevaa vihaa.

Niemen elämässä oli nimittäin todellisia kauhuja. Väkivaltaa, huonoa seuraa, ja päihteitä.

– Elin sellaisissa jengeissä, joita nykyään sanottaisiin syrjäytyneiden nuorten porukaksi, hän toteaa.

Parikymppisenä hän alkoi harkita itsemurhaa. Käänne tapahtui, kun eräs kaveri ja tämän tyttöystävä tulivat vankilassa uskoon ja raitistuivat. Lopulta Niemi halusi tarttua samaan oljenkorteen itsekin.

Tarpeet ja tarjonta kohtasivat, Niemi toteaa nyt. Parin vuoden ajan hän yritti hankkia raittiimpia kavereita ja räpistellä kohti tasapainoisempaa elämää.

Sitten hän kohtasi hengellisessä tilaisuudessa evankelistan, joka halusi kirjoittaa Niemen tarinan muidenkin luettavaksi.

Tunnelista tulee vettä.
Päivi Niemi ei kadu menneitä, mutta ei myöskään enää erityisesti vatkaa jo tapahtuneita asioita. Nykyään hän työskentelee terapian, työnohjauksen ja seksuaalineuvonnan parissa. Kuvituskuva.Simo Pitkänen / Yle

Niemi koki, että erityisesti medialle kelpasi hänen tarinastaan vain synkät viipaleet; ne, joissa mainittiin "musta, veri, yö, Saatana, paholainen, pelko". Hän korostaa, että kaikki hänen kertomansa on kuitenkin totta.

– En tiedä, olisiko kukaan kuunnellut, jos olisin kertonut traumataustastani. Kun avasin suuni näiden otsikoiden alla, minua vietiin kuin pässiä narussa.

Niemeä pyydettiin myös kouluvierailuille. Niissä hän kertoi pahoinpitelystä, sairaalareissuista ja jopa häneen suunnatusta tappoyrityksestä, kullekin ikäluokalle sopivalla tavalla. Niemeä pyydettiin myös vanhempainiltoihin ja ammattiauttajien pakeille kertomaan selviytymisestään.

– Seurakunnat tilasivat minut välillä pitämään kouluihin aamunavauksen tai uskontotunnin, ja sitten nuorteniltaan. Osa halusi raflaavia tarinoita siitä, että "Ooh, Jumala pelasti minut, ollaan kaikki iloisia!" Niemi toteaa ja nauraa.

Jälkikäteen hän arvioi, että kouluille suunnatut esitelmät olivat ilman muuta tunnustuksellisia. Uskoontulo oli ollut hänelle niin merkittävä tapahtuma, että sen mainostaminen oli ilmiselvää, eikä Niemi koe kärsineensä siitä.

Median lisäksi myös kristilliset tahot käyttivät Niemeä oman agendansa ajamisessa. Hän ei syytä siitä ketään. Se oli pelin henki, sillä tarinat rikkinäisyydestä eheyteen ovat puhuttelevia.

– Totta kai minua käytettiin sellaisen ikonina. Käytetään varmaan vieläkin, Niemi sanoo.

Eräs tapaus on jäänyt vuosien varrelta erityisesti mieleen. Kerran virkavalta pyysi Niemeä lähtemään saatananpalvojiksi epäiltyjen kotiin selvittämään tilannetta. Niemi ajoi paikkakunnalle ja vietti päivän pitäen kouluesitelmiä ja kertoen kokemuksistaan ammattilaisille, jotka kaipasivat tietoa. Lopulta iltakymmeneltä hän rimpautti saatananpalvojapariskunnan kotiovea.

Talosta löytyi okkultistinen alttari ja muuta rekvisiittaa, mutta pitkän keskustelun jälkeen Niemi päätyi järjestämään pariskunnalle lähinnä päihdeapua.

– Ajattelin: kuinka iso ongelma saatananpalvonta oli tässä oikeasti? Se oli keppihevonen, jolla pääsin auttamaan nuortaparia, Niemi toteaa.

Aikanaan keskustelussa saatananpalvojiksi luokitellut tapaukset olivat hänen mielestään epävakaita, rikkinäisiä ja epätoivoisia nuoria. Mitään salaista Saatana-kulttia tai vastaavasti järjestäytynyttä toimintaa ei Niemen mukaan ole Suomessa koskaan ollut. Kohun syykin hänellä on:

– Suomalaisten heikko itsetunto ja tylsä elämä saivat sen aikaan.

Voisiko Saatana tulla vielä kouluihin?

Kohu laantui vasta 2000-luvun alkuvuosina. Kun Titus Hjelm vastikään kävi kouluvierailulla, opiskelijat olivat googlanneet hänen tietojaan etukäteen. He ihmettelivät, miksi apulaisprofessori on kirjoittanut saatananpalvonnasta.

– On sukupolvi, jolla ei ole mitään hajua saatananpalvontapaniikista, Hjelm toteaa.

Sen sijaan 30–40-vuotiaiden muistot saattavat olla vielä teräviä. Ylioppilaslehti kirjoitti viime vuonna siitä, miten saatananpalvontakohu ja sen käsittely saattoivat aiheuttaa suoranaisia pelkotiloja.

Evankelistat tekivät aikanaan ahkerasti kouluvierailuja. Esimerkiksi nokialainen koulu-ja nuorisotyötä tekevä Riku Rinne oli esillä kohun aikaan. Hänen kirjansa lienevät monelle tuttuja; sellaiset, kuten Pimeys väistyy, joka sisältää "ex-saatananpalvoja Päivi Niemen rajun todistuksen". Aamulehden artikkelissa vuodelta 1999 Rinne kertoo kiertäneensä 800 koulussa varoittamassa nuoria Saatanasta.

Rinne ei tiettävästi ole vuosikausiin puhunut saatananpalvonnasta, ja nykyään hän pitää myös uskonnottomia oppitunteja (Ristin Voitto). Hän ei halunnut antaa haastattelua tätä artikkelia varten koskien menneiden vuosien saatananpalvontabuumia.

– En koe järkevänä palata niihin juttuihin, Rinne toteaa.

Ristin Voitto -lehden neljän vuoden takaisessa artikkelissa Rinne kuitenkin pohtii, miksi vuosituhannen vaihteessa tapahtui muutos: rukoustilanteita ei enää syntynyt, ja uskonasioiden esilläpito muuttui koulupäivän tunneilla lähes mahdottomaksi.

Muutos voi johtua siitä, että pykälät muuttuivat. Vuonna 2004 Helsingin Sanomat uutisoi, että uuden opetussuunnitelman mukaan koulu on poliittisesti sitoutumaton ja uskonnollisesti tunnustukseton. Uskonnonopetuksesta heivattiin pois julistuksellinen puoli.

Opetusneuvos Kati Mikkola muistaa saatananpalvontakohun nuoruudestaan. Opetushallitus ei kuitenkaan ottanut kohuun virallista kantaa. Mikkola ei löydä arkistoista merkintöjä asiasta.

Hän arvelee, että koulut ottivat saatananpalvontailmiön käsittelyyn, koska asiaa puitiin julkisuudessa ja siihen liittyi yksittäisiä rikoksia. Aihe kosketti nuoria, joten koulut aktivoituivat – aivan kuten nykyäänkin tehtäisiin vastaavan ilmiön kanssa.

– Keinot valittiin tuon ajan tietämyksen ja ymmärryksen mukaan, Mikkola sanoo.

Tänä päivänä kohkaus saatananpalvonnasta ja vanha kuvasto aiheesta voi näyttää jopa hieman kliseiseltä. Se oli kuitenkin vakava huolenaihe 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Kuvituskuva.Simo Pitkänen / Yle

Opettajat ja rehtorit saavat nykyäänkin ratkaista itse, ketä kouluun kutsutaan puhumaan vaikkapa ajankohtaisilmiöistä. Mikään erillinen taho ei valvo asiaa tai velvoita esitarkistamaan, millaista materiaalia kouluvierailija käyttää. Se on koulun päätösvallassa.

Mikkolan mielestä tilanne kuvaa suomalaista koulujärjestelmää. Linjaukset ovat valtakunnallisella tasolla yleisiä, ja päätösvalta yksittäisissä ratkaisuissa on koulutuksen järjestäjillä.

Raja menee siinä, että koulun kaikille yhteiset tilaisuudet eivät voi olla uskonnollisia julistustilaisuuksia. Siten Mikkola arvioi, että esimerkiksi saatananpalvontailmiöstä valistus uskonnollisen julistuksen keinoin ei voisi enää toistua nykykouluissa.

Päivi Niemikin arvioi, ettei aikanaan tehtyä valistusta voitaisi enää soveltaa sellaisenaan. Se oli ajan ilmiö, eikä hän häpeä tai kadu sitä. Niemi kohtaa edelleen entisiä nuoria, jotka muistavat hänen tarinansa, ja osa heistä on hänen elämässään edelleenkin.

Nykyään Niemi asuu Tampereella ja työskentelee terapian, työnohjauksen ja seksuaalineuvonnan parissa. Mitä jos joku soittaisi hänelle nyt kertoen, että talossa kummittelee ja demonit ovat läsnä?

– Lähden ensimmäisenä hakemaan vastausta psykiatriselta puolelta. Siitä minulla on koulutusta, Niemi toteaa.

Titus Hjelmkään ei usko, että saatananpalvontapaniikki toistuu. Muiden ilmiöiden kohdalla hän on epäluuloisempi. Hjelmiä huolettaa vaihtoehtototuuksien nouseminen politiikkaan, ilmastonmuutos- ja maahanmuuttokeskusteluun. Hjelm arvioi tilanteen olevan jopa suotuisampi kyseenalaisen tiedon leviämiselle kuin 1990-luvun loppu.

– Näen, että aika on melko hedelmällinen vastaavalle paniikkitilalle, mutta haluaisin uskoa, ettemme sentään mene siihen asti.

Korjaus 1.2. klo 14.10: Kirkon viestinnän apulaisjohtajan etunimi korjattu, oikea nimi on Juha Rajamäki. Virheellinen etunimi (Jukka) on yhä kuunneltavissa ääniklipissä, joka on jutun alussa.


Lauantain lottoarvonnassa kaikkien aikojen suurin voitto: täysosuma toi 15,6 miljoonaa euroa

$
0
0

Loton kaikkien aikojen suurin yksittäinen voitto meni lauantaina jakoon, kun 15,6 miljoonan euron potille löytyi voittaja. Illan arvonnassa löytyi vain yksi täysosuma.

Loton kierroksen 5/2020 oikea rivi on 1, 2, 5, 8, 14, 19, 23 ja lisänumero 31. Plusnumeroksi arvottiin 30.

Loton edellinen ennätyspotti oli 15,5 miljoonaa euroa, joka kuitattiin noin vuosi sitten Lohjalla pelatulla lottorivillä.

Yrittäjä toi järveen omat lohet, eivätkä kyläläiset enää saa kalastaa maksamatta siitä – erämaajärvestä syntyi erikoinen kiista

$
0
0

Pienen erämaajärven käyttöoikeudesta on syntynyt harvinainen kiista Etelä-Suomessa.

Loviisan Ruotsinpyhtäällä toimiva kyläyhdistys haluaisi lopettaa kalastusmatkailuyrittäjän toiminnan yhdistyksen alueella sijaitsevalla Kukuljärvellä.

Kymijokilaakson kylien kyläyhdistys ry on jättänyt Varsinais-Suomen ely-keskukselle huomautuksen yrityksen hakemasta jatkoluvasta toiminnalleen. Hakemus koskee kalaistutusten sekä onkimis-, pilkkimis- ja viehekalastuskiellon jatkamista.

– Erittäin harvinaista. En ole urallani koskaan aiemmin törmännyt näin voimakkaaseen vastustukseen, kun on kyse kalastusyrityksen toiminnasta, sanoo lupahakemuksen käsittelijä, kalastusmestari Vesa Vanninen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Vanninen on työskennellyt kalastusviranomaisena yhteensä vajaan 20 vuoden ajan.

Kotkalainen Fishventures Oy sai viisi vuotta sitten luvan istuttaa Kukuljärveen vuosittain noin tuhat kiloa kirjolohta. Ely-keskuksen päätöksen mukaisesti kalastaminen järvellä on sallittu vain yrityksen myymillä luvilla.

Kukuljärvi Loviisassa
Kukuljärven rantaa Loviisan Ruotsinpyhtäällä tammikuun lopulla. Järvessä on vielä sulia kohtia, vaikka se on monena syksynä jäätynyt jo varhain.Pyry Sarkiola / Yle

Tavanomaisilla kalastusmaksuilla onkiminen, pilkkiminen tai viehekalastaminen ei ole ollut järvellä enää mahdollista vuodesta 2015 alkaen. Kukuljärvi on erityiskalastusalue, jolla jokamiehenoikeuksiin perustuva kalastaminen on kielletty.

Kukuljärvi on lähdepohjainen noin 13 hehtaarin kokoinen järvi, jota ympäröi luonnonsuojelualue ja vaellusreitti. Järvi sijaitsee lähellä meren rantaa Uudenmaan ja Kymenlaakson rajamailla, runsaat kaksi kilometriä E18 -moottoritieltä pohjoiseen. Lähistöllä virtaa Pyhtään Ahvenkoskella mereen laskeva Kymijoki.

Fishventures Oy vuokraa järveä Ahlström-Munksjöltä.

Kyläyhdistys: "Väärä paikka yritystoiminnalle"

Kyläyhdistyksen mielestä Kukuljärvi sitä ympäröivine luonnonsuojelualueineen on arvokas luontokohde. Oikeus nauttia siitä kuuluu yhdistyksen mukaan kaikille eikä vain voittoa tavoittelevalle yritykselle.

– Täällä on nyt vain kaupallista kalastusta. Se loukkaa mielestämme jokamiehenoikeutta, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Mettinen.

Veli-Matti Mettinen
Veli-Matti Mettisen mukaan Kukuljärvi on väärä paikka kaupalliselle kalastustoiminnalle.Pyry Sarkiola / Yle

Kukuljärven lähellä sijaitsevien kylien asukkaille tilanne on nyt toinen kuin vielä ennen vuotta 2015. Siihen asti järven vuokraaja oli kylän oma kalastusseura Ruotsinpyhtään Kalaveikot.

– Silloin jokamiehen oikeuksia ei täällä rajoitettu millään tavalla. Kalaseurakin järjesti pilkkitapahtumia ja lapsille onkikilpailuja. Nyt niitä ei enää ole, harmittelee Mettinen.

Fishventures Oy:n yrittäjä Niko Lehtola sanoo ymmärtävänsä hyvin kyläläisiä.

– Totta kai se on ymmärrettävää, koska täällä ei ole nyt vapaata yleiskalastusoikeutta voimassa.

Kalastuslain mukaan ely-keskus voi kieltää yleiskalastusoikeuden useista syistä, esimerkiksi kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi.

Kukuljärvi Loviisassa
Kukuljärveä kiertää noin kahdeksan kilometrin mittainen vaellusreitti, jonka varrella järven koillisrannalla on muun muassa laavu ja tulentekopaikka.Pyry Sarkiola / Yle

Lehtolalla on tosin käsitys toisestakin asiasta, joka Kukuljärven lähiseudun asukkaiden mieltä painaa.

– Ihmisiä saattaa ärsyttää sekin, että järvellä kalastamisesta on tehty yritystoimintaa.

Lehtola on oikeassa.

– Yrittäjää vastaan meillä ei tietenkään ole mitään, mutta mielestämme Kukuljärvi on väärä paikka kaupalliselle toiminnalle, painottaa Veli-Matti Mettinen.

Suosittu kalastusmatkailukohde

Fishventures Oy on hakenut ely-keskukselta jatkolupaa toiminnalleen pitkälle tulevaisuuteen. Kalojen istutuslupaa yritys on hakenut viideksi vuodeksi sekä pilkkimisen, onkimisen ja viehekalastuksen sisältävää yleiskalastuksen kieltoa kymmeneksi vuodeksi.

– Suunnitelmissa on istuttaa jatkossa kirjolohien lisäksi myös siikaa. Lisäksi haluaisimme kehittää kalaopastoimintaa Kukuljärvellä, kertoo Niko Lehtola.

Viiden vuoden aikana järvestä on muodostunut eteläsuomalaisten kalastuksen harrastajien suosima kalastusmatkailukohde.

– Lupia on myyty vuosittain arviolta kolmisensataa, laskeskelee Lehtola.

Veden laatu huolestuttaa

Kyläyhdistyksen edustajat ovat huolissaan myös viisi vuotta jatkuneiden kalanistutusten vaikutuksista Kukuljärven vedenlaatuun. Yhdistyksen mielestä vaikutukset olisi selvitettävä ennen kuin jatkolupaa myönnetään.

Yhtenä pelkona on se, että järven luontaiseen kalakantaan kuulumaton kirjolohi aiheuttaa rehevöitymistä, vaikka Kukuljärvellä ei kaloja ruokita.

Kukuljärvi Loviisassa
Kukuljärven ympärillä olevat maat ovat luonnonsuojelualuetta.Pyry Sarkiola / Yle

Jos järven vesi päätettäisiin tutkia, olisi tieto todennäköisesti aivan uutta Suomessa. Kukuljärveen istutetut kirjolohet kalastusmatkailijoille ovat niin sanottua “istuta ja ongi” -toimintaa.

– En tiedä, että tällaisen järven kalaistutusten vaikutuksia veden laatuun olisi ainakaan Suomessa tutkittu. Lienee niin, että nuo kirjolohet ovat järvessä vain lyhyen aikaa ennen kuin ne kalastetaan pois, sanoo tutkija Jukka Ruuhijärvi Luonnonvarakeskus Lukesta.

Kyläyhdistys ihmettelee, miksei asiaa ole jo tutkittu.

– Meidän mielestä jokainen järvi pitäisi tutkia erikseen aina kun lupia ollaan myöntämässä. Käsityksemme mukaan kirjolohi soveltuu joihinkin vesiin, mutta ei kaikkiin. Järvet ja lammet eivät ole samanlaisia, sanoo Veli-Matti Mettinen.

Järvien vuokraaminen ei sinänsä ole harvinaista Suomessa. Esimerkiksi Metsähallitus on vuokrannut erityiskalastusalueiden perustamiseksi suuren määrän järviä vaihtelevin rajoituksin.

Ratkaisu lähiaikoina

Kukuljärven lähiympäristön kylissä elää toive, että järvi voisi joskus vielä palautua entisen kaltaiseen kyläläisten vapaaseen käyttöön.

– Toive on, että kaikki palautuisi ennalleen. Nythän kalaseuran väkikin joutuu ostamaan luvat yrittäjältä jos haluaa tänne kalalle, sanoo Veli-Matti Mettinen.

yrittäjä Niko Lehtola Fishventures Oy:sta
Niko Lehtolan yritys on toiminut Kukuljärvellä vuodesta 2015 lähtien. Sinä aikana järvestä on tullut suosittu kalastusmatkailukohde. Lehtola sanoo, että kalastusturistit hyödyttävät myös lähiseudun majoitus- ja ravintola-alan yrityksiä käyttämällä niiden palveluja.Pyry Sarkiola / Yle

Yrittäjä Niko Lehtola ei vielä suuremmin mieti tulevaisuutta. Hän tosin pitää mahdollisena, että voisi toimia yrittäjänä jollain muullakin järvellä.

– Katsotaan nyt tämä ensin loppuun, että mitä tässä tapahtuu. Vaikea sanoa.

Hakemuksen ja siitä tehdyt huomautukset käsittelee Suomen rannikkoalueiden kalatalousasioista vastaava Varsinais-Suomen ely-keskus. Järven jatkokäyttöä koskeva päätös on odotettavissa helmikuussa.

Klo 19:28 juttuun lisätty, että Fishventures Oy vuokraa järveä Ahlström-Munksjöltä.

Kirjailija sai aikaan somekohun kahdella sanalla – Jyri Paretskoi uskoo yhä tolkun ihmiseen, mutta löytää sen nyt yllättävästä paikasta

$
0
0

– Et varmaan usko, mutta täällä puhuu Sauli Niinistö, kuuluu luurista.

Ääni on tuttu. Pakkohan se on uskoa. Kirjailija Jyri Paretskoi seisoo puhelin korvalla hotellihuoneessa Tahkolla. On tammikuun loppu vuonna 2016, ja Juha Tapion keikka alkaa pian. Paretskoi on valmistautumassa yhteiseen iltaan vaimonsa kanssa.

Mutta nyt tasavallan presidentti soittaa ja hänellä on tärkeää asiaa. Presidentti haluaa puhua tolkun ihmisistä.

Jyri Paretskoi ilahtuu. Hän ei vielä arvaa, millaiseen soppaan on lusikkaansa pistämässä.

Iisalmelainen kirjailija Jyri Paretskoi antoi suomalaiseen keskusteluun termin tolkun ihminen. Neljä vuotta sitten hän kirjoitti Iisalmen Sanomiin kolumnin, josta innostui ensin presidentti Sauli Niinistö ja sen jälkeen Suomen kansa. Tai ei itse kolumnista, vaan tolkun ihmisestä.

Kun presidentti soitti, Paretskoi ei osannut aavistaa hyökyaaltoa. Sitä, miten pienen paikallislehden puolituntematon kolumnisti saisi aikaan somemyrskyn, jonka laineet lyövät vielä neljä vuotta myöhemmin.

Kirjailija Jyri Paretskoi Minna Canthin koulun edustalla
Jyri Paretskoi kiertää ahkerasti yläkouluissa ja lukioissa tapaamassa nuoria. Hän on itsekin toiselta ammatiltaan opettaja.Sami Takkinen / Yle

Ylenkatseellinen besserwisser vai suoraselkäinen keskustelija?

Tolkun ihmiseen kiteytyy oikeastaan koko suomalainen keskustelukulttuuri viime vuosina. Tolkun ihmisiä on Suomessa paljon. He ovat – kuten Paretskoi kirjoitti – maltillisia, suoraselkäisiä ja järkeviä.

Viime vuosina tolkun ihmisiä on ilmestynyt koko ajan lisää. Koko keskustapuolue on julistautunut sellaisiksi, samoin moni perussuomalainen. Yhtä lailla tolkun ihminen on vaalilauseensa mukaan myös kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen. Tolkun ihmisiä tapaa paljon myös sosiaalisen median keskusteluissa.

Yhtä paljon on heitä, jotka eivät missään nimessä halua olla tolkun ihmisiä. Heille tolkun ihminen on passiivinen tallukka, joka ei tuomitse rasismia tai uskalla puolustaa heikompia. Tolkun ihminen on ylenkatseellisesti muihin suhtautuva besserwisser. Hän määrittelee ääripäät omien tarkoitusperiensä mukaan, asemoi itsensä niiden väliin ja korostaa olevansa oikeassa. Hän ei puutu ja toimi, vaikka pitäisi.

Kuten tähtitieteilijä ja aktiivinen some-keskustelija Mikko Tuomi tiivisti Twitterissä:

Natsi: Rakennetaan keskitysleiri.

Suvakki: Ei rakenneta.

Tolkun ihminen: No voidaan rakentaa, mutta vain ihan pieni.

Kirjailija Jyri Paretskoi esiintymässä Minna Canthin yläasteen liikuntasalissa
Jyri Paretskoi esiintyi yläkoululaisille Minna Canthin koulussa Kuopiossa. Hän viimeistelee parhaillaan seuraavaa osaa K-15-nuortenkirjasarjaansa. Sami Takkinen / Yle

Tolkun ihminen levähti käsiin

Mitä ihmettä tapahtui tolkun ihmiselle? Kirjailija Jyri Paretskoi ei osaa vastata kysymykseen, mutta huokaa syvään keittiönpöytänsä ääressä iisalmelaisessa rivitalossa.

Tolkun ihmisen piti olla maltillisuuden ylistys. Siitä tulikin kärjistyneen keskustelukulttuurin lempihokema.

Kiista tolkun ihmisistä on opettanut Jyri Paretskoille ainakin sen, miten vahva mutta epätarkka ase sanat voivat olla. Yksittäinen termi on hehtaaripyssy: sillä räiskitään kaikkiin suuntiin, mutta jokainen ymmärtää merkityksen omalla tavallaan.

Mutta sanat ovat valtaa, ja sen vuoksi Jyri Paretskoi on huolissaan suomalaisten luku- ja keskustelutaidoista. Hän keksii kuitenkin yhden ihmisryhmän, josta löytyy erinomaisia keskustelijoita.

Mutta ennen kuin mennään heihin, on syytä kerrata vielä tolkun ihmisen lyhyt historia.

Somejaot olivat aluksi pettymys

Melkein tasan neljä vuotta sitten Iisalmen Sanomat julkaisi kolumnin, jota Jyri Paretskoi oli kypsytellyt pitkään.

– Ehkä pisimpään kaikista teksteistäni.

Paretskoi oli seurannut huolestuneena julkista keskustelua, joka käynnistyi, kun vuonna 2015 Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Äänessä olivat Paretskoin mielestä riidanhaluiset ääripäät. Hän uskoi, että niiden väliin jäi suurin osa suomalaisista. Hiljainen enemmistö, tolkun ihmiset.

Kolumnissaan Paretskoi määritteli tolkun ihmisen, ja oli varsin tyytyväinen kirjoitukseensa. Iisalmen Sanomat julkaisi tekstin torstai-iltana. Aluksi se ei kerännyt kovin kummoisia lukijamääriä. Paretskoi pettyi. Hän oli odottanut enemmän somejakoja ja tunnereaktioita.

Mutta perjantaina alkoi tapahtua. Kolumni levisi sosiaalisessa mediassa. Kun Paretskoi vaimoineen ajeli kohti Tahkoa, Iisalmen Sanomien toimittaja soitti ja haastatteli kirjailijaa, sillä jo tuolloin kolumni oli yksi paikallislehden luetuimmista jutuista. Ja sitten hotellihuoneessa Tahkolla puhelin soi uudelleen.

Kirjailija Jyri Paretskoi
Kirjailija Jyri Paretskoi osallistuisi mielellään julkiseen keskusteluun, mutta on väsähtänyt jankkaamiseen. Hänelle tärkeitä asioita ovat esimerkiksi ruoka, ilmasto sekä maaseutu ja kaupunki.Sami Takkinen / Yle

Teemu Selänne vastaan Naisasialiitto Unioni

Paretskoi sai tekstilleen parhaan mahdollisen mainostajan, influencerin, jollaisesta ei ollut uskaltanut edes haaveilla. Puhelimessa presidentti Niinistö kysyi lupaa jakaa kolumni presidentin virallisilla Facebook-sivuilla. Ei mennyt monta tuntia, kun tolkun ihminen oli kaikkien huulilla. Pari päivää myöhemmin presidentti vielä siteerasi kolumnia puheessaan valtiopäivien avajaisissa.

– Aluksi sain aivan valtavasti positiivista palautetta ja viestejä. Sitten keskustelun sävy muuttui, Paretskoi muistelee.

Sarjakuvapiirtäjä Ville Rannan pilapiirroksessa Kirkko ja kaupunki -lehdessä tolkun ihmiset kääntävät selkänsä, kun ulkomaalaisen näköistä ihmistä pahoinpidellään ringin keskellä. Myöhemmin termiä analysoitiin kriittisesti esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn julkaisemassa kirjoituksessa.

Myrsky tolkun ihmisen ympärillä voimistui. “Testaa, oletko tolkun ihminen”, yllytti Ilta-Sanomat. Uusimaa-lehden lukijaäänestyksessä etsittiin tolkun ihmistä. Kärkisijasta kamppailivat Teemu Selänne ja feministijärjestö Naisasialiitto Unioni.

– Minusta tuntuu, että tietyissä piireissä alkuperäinen tekstini ymmärrettiin tahallaan väärin, Jyri Paretskoi sanoo nyt.

Silakkaliike tuotti pettymyksen

Viime jouluna Jyri Paretskoi ehti jo vähän innostua. Hän seurasi kiinnostuneena Silakkaliikkeen syntyä netissä. Suomalainen kansanliike syntyi joulunpyhinä Italian oikeistopopulismia vastustavan Sardiiniliikkeen innoittamana. Liikkeen keskustelupalstalle Facebookissa liittyi nopeasti lähes 30 000 ihmistä. Yhtenä tavoitteena oli parantaa suomalaista kärjistynyttä keskustelukulttuuria.

Samaa on halunnut jo pitkään myös Jyri Paretskoi. Hän on pohtinut päänsä puhki, miten yhteiskunnallisiin keskusteluihin saisi vähemmän mustamaalaamista ja enemmän vastapuolen kuuntelemista. Siis malttia. Tai Paretskoin tapauksessa tolkkua.

Mutta toistaiseksi Jyri Paretskoi ei ole liittynyt Silakkaliikkeen Facebook-ryhmään eikä ollut paikalla liikkeen ensimmäisessä mielenilmauksessa Kansalaistorilla Helsingissä. Toiveikkaan alun jälkeen Silakkaliikkeen keskustelu netissä on Paretskoin mielestä mennyt tutuksi jankkaamiseksi.

– Joku postasi, ettei liikkeeseen kaivata mitään tolkun ihmisiä. En siis tiedä, olisinko edes tervetullut mukaan, Paretskoi sanoo.

Tarina seksirobotista sulattaa haastavan yleisön

Nyt Jyri Paretskoi on sellaisen porukan edessä, mihin ei kuka tahansa rohkenisi nousta. Yleisö on lahjomaton, mutta se ei Paretskoita pelota. Hän asettuu rennon näköisenä lavalle Minna Canthin koulussa Kuopiossa ja tarttuu mikrofoniin. Yläkoululaisten kanssa on tarkoitus puhua lukemisesta ja kirjallisuudesta.

Paretskoi on tutulla maaperällä. Hänet tunnetaan Shell’s Angles- ja K-15-nuortenkirjasarjoistaan. Kirjoissa mopopojat seikkailevat Iisalmea muistuttavassa pikkukaupungissa, ja 15-vuotias poika haaveilee omasta seksirobotista. Moni idea kirjoihin on peräisin luokkahuoneista: Paretskoi on toiselta ammatiltaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja iisalmelaisessa yläkoulussa.

Oppilaita kuuntelemassa Jyri Paretskoita Minna Canthin koulun liikuntasalissa
Nuoret ovat Jyri Paretskoin mielestä lahjomaton, mutta suora yleisö. Huumori auttaa yhteyden löytämisessä. Sami Takkinen / Yle

Lavalla Paretskoi ottaa vaativan yleisönsä haltuun huumorin keinoin. Hän kertoo, kuinka kerran autoillessa näytti vahingossa keskisormea auton ikkunasta, vaikka tarkoituksena oli vain pyyhkiä lasista rasvatahraa. Yläkoululaisia naurattaa, kun kirjailija kertoo somessa saamastaan palautteesta: “Ihan paska kirja, vaikka en edes lukenut.”

Teinit eivät ilkeile

Paretskoi pitää teineistä. Hän on yksi ahkerimmin kouluja kiertävistä suomalaisista kirjailijoista.

Parhaat keskustelunsa Paretskoi on käynyt teini-ikäisten kanssa.

– Jos otetaan satunnainen joukko teinejä ja toinen joukko 30–50-vuotiaita aikuisia, olen varma, että teinit voittavat aikuiset keskustelijoina mennen tullen.

Hänen mielestään nuoret yrittävät aidosti ymmärtää keskustelukumppania, vaikka tämä olisi eri mieltä. Mielipiteet eivät ole etukäteen lukittuja, eikä keskustelun päätarkoitus ole ilkeillä. Nuoret pystyvät keskustelemaan sellaisistakin aiheista, joihin aikuiset eivät kykene, esimerkiksi maahanmuutosta.

– Se on minusta lohdullista, Jyri Paretskoi sanoo.

Hän itse on nimittäin väsähtänyt. Tolkun ihminen -kolumnin jälkeen vastakkainasettelu ei ole ainakaan vähentynyt. Se on kärjistynyt entisestään kaikkialla; somessa, eduskunnassa ja mediassa.

Aikansa Paretskoi jaksoi käydä yhteiskunnallista keskustelua netissä ja perustella mielipiteitään. Mutta ei enää. Se on huolestuttavaa, sillä hänhän on sanojen, keskustelun ja merkitysten ammattilainen. Ihminen, joka katsoo televisiosta jopa eduskunnan kyselytunteja.

Kirjailija Jyri Paretskoi esiintymässä Minna Canthin yläasteen liikuntasalissa
Nuoret ovat Jyri Paretskoin mielestä loistavia keskustelijoita. He eivät ole etukäteen lukinneet mielipiteitään ja ovat valmiita kuuntelemaan vastapuolta. Sami Takkinen / Yle

Alkolukko ja pakollinen tuumaustauko

Mikä avuksi?Mitä voisimme oppia teini-ikäisiltä keskustelijoilta?

– Ensinnäkin sen, ettei keskustelun tavoite ole voittaa, vaan ymmärtää. Erimieliset ihmiset ajattelevat liian usein vastapuolesta pahinta mahdollista, kun pitäisi ajatella parasta mahdollista.

Paretskoin mielestä haitaksi ei olisi myöskään alkolukko somekeskusteluihin. Tai tuumauslukko, joka pakottaisi provosoituneen keskustelijan vetämään henkeä ennen kommentin julkaisua.

Paretskoi itse saa äänensä kuuluviin muutenkin kuin somessa. Kolumneissa ja haastatteluissa hän voi nostaa esiin itselleen tärkeitä asioita. Niitä ovat esimerkiksi maaseudun ja kaupungin suhde, ilmasto, ruoka ja maahanmuutto

Hän tunnustautuu edelleen tolkun ihmiseksi, eikä muuttaisi neljän vuoden takaisesta kolumnistaan kuin yhden sanan.

– Välttäisin ääripää-sanan käyttöä. Siitä monet provosoituivat. Ja tolkun miellän metodiksi: tarkastellaan asiaa eri kanteilta ja yritetään ymmärtää erilaisia mielipiteitä.

Kirjailija Jyri Paretskoi esiintymässä Minna Canthin yläasteen liikuntasalissa
Jyri Paretskoi uskoo, että lukeminen on avain myös parempaan ajatteluun ja parempaan keskustelukulttuuriin. Sami Takkinen / Yle

Ketkä jäävät syrjään?

Jyri Paretskoi sanoo itse olevansa etuoikeutettu. Hänellä on kykyä keskusteluun ja turvattu asema. Se ei ole pelkästään omaa ansiota. Sellaiseen asemaan pääsee helpommin, kun elää turvallisen lapsuuden ja pärjää koulussa. Ja koulussa pärjäämiseen vaikuttaa yksi asia ylitse muiden.

– Tutkimuksen mukaan se, luetaanko lapselle ääneen, on tärkein yksittäinen koulumenestykseen vaikuttava teko, Paretskoi sanoo.

Niin Paretskoin äiti teki ilta toisensa perään 1980-luvulla Tervon Kiukooahossa. Ja samasta syystä Jyri Paretskoi kiertää nyt kouluja. Jotta nuoret oppisivat lukemaan, koska sillä tavalla oppii ajattelemaan.

Nuorissa on paljon erinomaisia lukijoita. Monet heistä ovat niitä erinomaisia keskustelijoita. Mutta sitten on kasvava joukko erittäin heikkoja lukijoita. He jäävät syrjään sanojen vallasta ja samalla paljosta muusta.

– Siihen meillä ei ole varaa, Jyri Paretskoi sanoo.

Miten julkisen keskustelun tasoa voisi nostaa? Kerro mielipiteesi. Keskustelu on auki 2.2. klo 22:een saakka.

Juttua muokattu 1.2. klo 23. Korjattu Mikko Tuomen nimi juttuun oikein.

Lue myös:

Mona Mannevuon kolumni: Kuka kaipaa uusia keskustelukumppaneita, jos he toivovat kuolemaasi?

Tässäkö menevät sananvapauden rajat? Yle selvitti, miten viranomaiset ovat kohdelleet vihapuheina ilmiannettuja nettikirjoituksia

Tuletko kuulluksi, entä jaksatko itse kuunnella? – Tällä menetelmällä kiistanalaisistakin asioista voi keskustella huutamatta

Koronavirus on valtava sokki maailmantaloudelle

$
0
0

Koronaviruksen taltuttamiseen käynnistetyt toimet eri maissa vaikuttavat rajusti maailmantalouteen. Vaikutus on suurin viruksen syntymaassa Kiinassa, joka on viime vuosina toiminut maailmantalouden kasvun moottorina.

Kiinassa on parhaillaan käynnissä uudenvuoden juhla, joka on perinteisesti ollut kansalaisten tärkeintä ostosaikaa. Nyt tämä kaupankäynnin sesonki hiipuu, kun lukemattomat liikkeet ovat kiinni, eivätkä ihmiset Kiinan suurkaupungeissa uskalla kulkea kaupungilla tartunnan pelossa.

Kiinan hallitus on määrännyt, että uudenvuoden lomakautta pidennetään viikolla 14 maakunnassa tartuntariskin vähentämiseksi. Nämä maakunnat tuottavat 69 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Toistaiseksi ei tiedetä, jatkuuko pakkoloma vieläkin kauemmin.

Suuri osa väestä on poissa töistä esimerkiksi Guangdongissa, joka on Kiinan vientikaupan keskus ja Shanghaissa, jossa on maan suurin satama.

Valtava määrä suuria ja pieniä tehtaita on kiinni, mikä alkaa nopeasti vaikuttaa toimitusketjuihin ja kaupan varastoihin ympäri maailmaa.

Kiinan osuus maailmantaloudesta kasvanut nopeasti

Kun vuonna 2003 Kiinasta levisi sars-virusepidemia, sen arvioidaan aiheuttaneen 40 miljardin dollarin kustannukset ja alentaneen maailmantalouden kasvua 0,1 prosenttiyksikköä. Epidemian saaminen hallintaan vei muutamia kuukausia.

Uutiskanava CNBC:n haastattelemat asiantuntijat lähtevät ajatuksesta, että koronaepidemia vaikuttaa vielä ainakin koko helmikuun. Tämän perusteella arvioidaan, että koronaviruksen rahalliset vaikutukset ovat maailmanlaajuisesti ainakin kolmin-nelinkertaiset sarsiin verrattuna.

Globaali vaikutus korostuu siksikin, että Kiina on nykyään paljon suurempi vaikuttaja maailmantaloudessa kuin vuonna 2003. Kiinan osuus globaalista bruttokansantuotteesta on nyt 17 prosenttia, kun se vuonna 2003 oli vain neljännes tästä.

Kiinalainen mies Sany raskasteollisuustehtaalla.
Työntekijä raskaita työkoneita valmistavalla Sanyn tehtaalla Kiinassa.Alex Plavevski / EPA

CNBC:n arviossa koronavirus voi pudottaa Kiinan ensimmäisen vuosineljänneksen talouskasvusta kaksi prosenttiyksikköä. Tässä tilanteessa kasvuluku olisi 4,5 prosenttia, mikä on pienin sitten vuoden 1992, kun tilastoja alettiin pitää.

Tuotannon pudotus saattaa olla niin suuri, että se heijastuu myös öljymarkkinoille. Saudi-Arabia yrittää saada öljyntuottajamaiden järjestön Opecin hätäkokoukseen, koska se pelkää öljyn kysynnän romahtavan.

Lamaannus heijastuu ulkomaille

Kiinan ongelmat heijastuvat erityisesti sen naapurimaihin, kuten Etelä-Koreaan, Vietnamiin ja Japaniin. Suurimmat vientimaat kärsivät myös, kun vienti Kiinaan vaikeutuu.

Hongkong, joka tuskin on toipunut syksyn demokratiamielenosoitusten vaikutuksista, on suurimpia menettäjiä. Uutistoimisto Bloombergin mukaan sen ensimmäisen neljänneksen talouskasvusta on lähdössä 1,7 prosenttiyksikköä.

Kiinalaiset turistit käyttävät eniten rahaa ulkomailla matkaillessaan, kertoo Bloomberg. Sen on kokenut varsinkin Kiinan erityishallintoalue Macao, jossa suuri elinkeino on uhkapelimatkailu. Nyt käynnissä olevan uudenvuodenjuhlan Kiinasta tulevien matkailijoiden määrä on laskenut 82 prosenttia.

Monet maat rajoittavat kiinalaisten matkailijoiden pääsyä maahan. Tämä kurittaa ankarasti matkailuelinkeinoa. Vuonna 2018 kiinalaiset matkailijat muodostivat 30 prosenttia globaalista matkailutulosta. 163 miljoonaa kiinalaista matkusti tuolloin ulkomaille.

Yhdysvallat ja Australia estävät maahanpääsyä Kiinasta tulevilta matkustajilta

Tullikiistan perintö

Viime vuoden aikana Yhdysvallat ja Kiina syöksyivät kiivaaseen tullikiistaan, jolla oli myös suuret vaikutukset maiden talouteen. Juuri ennen koronaviruksen puhkeamista maat saivat kiistaansa osaratkaisun, joka rauhoitti markkinat ja nosti pörssikursseja.

Yhdysvaltain Kiinaan kohdistamat pakotteet ehtivät kuitenkin vaikuttaa sen verran, että eräät yhtiöt alkoivat siirtää tuotantoaan pois Kiinasta ja etsiä korvaavia toimittajia kiinalaisille alihankkijoilleen. Nämä tekijät ovat alkuvuonna rasittaneet Kiinan taloutta, kertoo Bloomberg.

Koronavirus on saanut kurssit rajuun laskuun viimeisten kahden viikon aikana esimerkiksi New Yorkin pörssissä.

Kiinan ja Yhdysvaltain tammikuussa tekemän kauppasopimuksen mukaan Kiina ostaa Yhdysvalloista suuren määrän tuotteita.

Kontteja riveissä vaaka- ja pystysuoraan satamassa.
Kontteja Hongkongin satamassa.Jerome Favre / EPA

Eräät taloustieteilijät pitivät lupauksia ylimitoitettuina jo niiden tekohetkellä. Kiinan uudet vaikeudet saattavat tehdä niistä mahdottomia toteuttaa, kun kysyntä vähenee ja toimitusketjut katkeilevat.

Toistaiseksi on epävarmaa, miten tämä vaikuttaa tehtyyn sopimukseen ja jatkoneuvotteluihin, joiden on määrä alkaa piakkoin.

Koronaviruksella voi olla vaikutusta jopa Yhdysvaltain presidentinvaaliin. Istuva presidentti Donald Trump on pitänyt hyvin toimivaa taloutta vaalivalttinaan. Jos Yhdysvaltain talous joutuu viruksen takia vaikeuksiin, on hänen mahdollisesti aloitettava entistä elvyttävämpi talouspolitiikka.

Koronavirus sai netin pelonlietsojat ja salaliittoteoreetikot liikkeelle

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Lapsille vähäleluisemmat synttärit

$
0
0
Sarjakuvakolumni: lahjotut lapset

Aiju Salminen

Kolumnisti on kuvittaja, taidekuraattori, kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä, kahden lapsen äiti sekä kahvinjuoja. Hän pitää podcastien kuuntelemisesta, inkivääristä, liian myöhään valvomisesta ja lounasravintoloista joissa on buffet.

Aiheesta voi keskustella 03.02. klo 23.00 asti.

Lähteet:

Elina Nevalaisen gradu: Kuusivuotiaiden lasten suhde leikkikaluihin (2006)

Sara Zasken artikkeli: Germany Is Taking Away Kindergarteners' Toys to Curb Future Addiction (The Atlantic-lehti, 2017)

Kolumneja tekee laaja joukko Ylen ulkopuolisia tekijöitä.

> Kaikki kolumnit voit lukea täällä

> Ykkösaamussa kuullut äänikolumnit voit kuunnella Areenassa

Poliisi ampui kahta ihmistä kadulla puukottanutta naista Belgiassa – tapaukseen ei uskota liittyvän terrorismia

$
0
0

Poliisi on ampunut käteen naista, joka oli kadulla käynyt kahden ihmisen kimppuun veitsen kanssa Belgian Gentissä, paikalliset medialähteet kertovat. Uhrit on viety sairaalaan hoitoon, mutta heillä ei ole hengenvaaraa.

Syyttäjäviranomaisten mukaan Belgian poliisi ja Itä-Flanderin maakunnan syyttäjänvirasto tutkivat tapahtumia, kertoo uutistoimisto AFP.

Tämänhetkisten tietojen mukaan välikohtaukseen ei liity terroristista motiivia, viranomaiset kertovat.

– Tällä hetkellä mikään ei osoita siihen, että Gentissä tänään sattuneeseen välikohtaukseen liittyisi terrorismia, syyttäjänvirastosta tiedotettiin.

Syyttäjän mukaan välikohtauksella ei myöskään ole yhteyttä Lontoossa sunnuntaina tapahtuneeseen välikohtaukseen, uutistoimisto Associated Press kertoo.

Gentin luoteisosassa sijainnut katu suljettiin sunnuntai-iltana poliisin tutkiessa rikospaikkaa, medialähteet kertovat.

Auton pesukerrat lisääntyvät, kun kuukausimaksulliset autopesulat valtaavat markkinoita – ympäristöasiantuntija toppuuttelee pesuintoa

$
0
0

Etelä-Suomen lämmin alkutalvi on ollut autopesuloille kovaa aikaa. Ovipumppu ei ole käynyt toivottuun tahtiin.

– Tämä talvi on ollut hyvinkin haastava, sanoo Boss Gloss -autopesuloiden Pirkanmaan aluepäällikkö Heimo Niskakari.

– Pesulukemat ovat olleet kaikkein alhaisimmat kymmeneen vuoteen, Gowash-pesukatuketjun toimitusjohtaja Markus Jordan kuvailee alan tilannetta pääkaupunkiseudulla viime vuonna. Arvio perustuu keskusteluihin muiden pesulayrittäjien kanssa.

Autot jonottavat pesukadulle
Aurinkoinen päivä möhräisen jakson jälkeen on autopesulan tilipäivä. Tampereen Hatanpäällä sijaitsevan pesukadun eteen synti pientä jonoa tammikuussa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Viime vuosina Suomeen on rantautunut kiinteään jäsenmaksuun perustuva autopesulapalvelu. Kuukausisopimuksen tehneet asiakkaat tasaavat sään vaikutusta kysyntään, sillä he käyvät pesettämässä autoaan säännöllisesti.

Pirkkalalainen Harri Rasimus on ollut kuukausiasiakkaana vuoden verran. Hän kertoo, että hänen autonsa pesukerrat ovat lisääntyneet sopimuksen myötä selvästi.

– Koen sen todella kätevänä kokonaispakettina, jos haluaa pitää autosta huolta. Pystyn käymään pesettämässä autoani niin usein kuin huvittaa, vähintään ainakin kerran viikossa. Auto tarvitsee samanlaista puhdistushuoltoa kuin itsekin.

Harri Rasimus autossaan
Monet Harri Rasimuksen tuttavista ovat autopesulan kuukausijäseniä.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

"Kuukausijäsenyyksien määrä kasvaa merkittävästi"

Kuukausisopimuksia tarjoavat autopesulat ovat keskittyneet erityisesti kasvukeskuksiin. Toimijoita on Suomessa jo useita ja lisää uskotaan tulevan. Myös jo toimivat ketjut laajentuvat: esimerkiksi Pirkanmaalla ja Oulun seudulla toimiva Boss Gloss ja pääkaupunkiseudun Gowash aikovat kumpikin avata ainakin yhden uuden pesukadun tänä vuonna.

Osa kuukausisopimuspesuloista toimii kännykkäsovelluksella ympäri vuorokauden, osa perustuu palveluun pesukadulla.

Kuukausihinta vaihtelee 20–30 eurosta 50–70 euroon. Takseille ja muille yrityksille on omat hintansa.

Ohjeita autopesulan seinässä
Juhlapesu Oy:llä on käytössään sovellus, jolla autopesun voi maksaa ketjun pesuloissa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tällä hetkellä kuukausi- tai vuosisopimusten osuuden autopesualan noin 50–70 miljoonasta eurosta arvioidaan olevan 10–15 prosenttia vuodessa.

Boss Glossin toimitusjohtajan Juha Ignatiuksen mukaan kuukausimaksullisen autopesun osuus vaihtelee paikkakuntakohtaisesti huomattavasti sen mukaan, missä palvelu on hyvin saatavilla.

– Esimerkiksi Tampereen talousalueella arvioisin, että jo noin puolet koneellisista autopesuista tapahtunee kuukausisopimuksia tarjoavissa pesuloissa.

Gowashin toimitusjohtaja Markus Jordan muistuttaa, ettei kuukausiasiakkuus sovi kaikille auton omistajille esimerkiksi siksi, että autoa käytetään niin vähän. Silti hän uskoo kasvuun.

– Markkina on aika neitseellinen. Väitän, että jäsenyyksien määrä kasvaa merkittävästi, mutta se keskittyy kasvukeskuksiin ja isoihin kaupunkeihin.

Jordanin mukaan kuukausijäsenyyteen perustuvat mallit voivat laajentua myös ruuhka-Suomen ulkopuolelle, jos hinnoittelu on kohdillaan.

Autot jonottavat pesukadulle
Liikkuva vetohihna kuljettaa auton pesukadun läpi.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Suomalainen pesettää autoaan harvoin, sopimusasiakas usein

Kuukausisopimuksen tehnyt asiakas hakee vastinetta rahoilleen eli pesettää autoaan usein.

– Sanotaan, että suomalainen pesee autoaan 3–4 kertaa vuodessa. Sopimusasiakas pesee saman verran eli 3–4 kertaa kuukaudessa, Heimo Niskakari sanoo.

Auto pesukadulla
Boss Gloss aloitti kuukausisopimusten tarjoamisen vuonna 2015. Tuolloin ketjussa pestiin noin 25 000 autoa vuodessa. Tänä vuonna on tarkoitus avata ketjun viides pesukatu. Pesukertojen ennakoidaan nousevan yli 300 000 pesuun vuodessa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Vaikka kiinteä jäsenmaksu mahdollistaa auton pesun niin usein kuin ehtii ja haluaa, ympäristöasiantuntija toppuuttelee pesuintoa.

– Yleisesti voi sanoa, että mitä vähemmällä kemikaalimäärällä tulee toimeen elämässä, sitä parempi. Tämä koskee mitä tahansa kulutusta, sanoo erikoissuunnittelija Jukka Mehtonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Autopesuloissa käytetään erilaisia kemikaaleja pesun eri vaiheissa. Viemäriin valuu lian lisäksi esipesuaineita, autoshampoota ja vahaa. Mitä useammin autoja pestään, sitä suuremmat päästöt päätyvät kuntien jätevedenpuhdistamoille.

Mehtosen mukaan on vaikea arvioida, miten suuri lisäkuormitus pesukemikaaleista aiheutuu ympäristölle.

– Ihmisten pitäisi miettiä kuinka usein autoaan tarvitsee pestä: joka viikko vai riittääkö esimerkiksi kerran kuukaudessa tai tarpeen mukaan, kuten itse hoidan auton pesuni.

Autopesula on ystävällisempi ympäristölle kuin käsipesu kotipihassa

Autopesulat ovat alkaneet kiinnittää huomiota ympäristönsuojeluun. Suomessa on tällä hetkellä ainakin kolme hanketta, jotka tähtäävät Joutsenmerkkiin eli pohjoismaiseen ympäristömerkintään, jossa on tiukat kriteerit.

Autopesulassa käytettäviä kemikaaleja
Autopesuloissa kuluu monenlaisia pesukemikaaleja, joita käytetään pesun eri vaiheissa kuten liuotuksessa, itse pesussa, huuhtelussa ja vahauksessa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Ympäristöasiantuntija Juha Hopponen Ympäristömerkintä Suomi Oy:stä muistuttaa, että auton peseminen pesulassa on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin käsipesu. Kotipihassa veden määrää ei säännöstellä ja likavedet valuvat puhdistamattomina ympäristöön.

Autopesulat esikäsittelevät jätevetensä eli vedestä erotellaan hiekka ja öljy. Lisäksi osa pesuloista kierrättää vettä useita kertoja.

– Olemme huomanneet toimijoiden olevan nykyään tietoisia toimintansa ympäristövaikutuksista. Suljettujen vesikiertojen, ympäristöystävällisten pesukemikaalien ja energiapihien teknologioiden käyttö on lisääntymään päin.

Hopposen mukaan sekin auttaa, että veden ja kemikaalien käytön väheneminen kääntyy helposti säästetyiksi euroiksi.

Voiko autoa pestä liikaa? Kuinka usein sinä pesetät autosi? Aiheesta voi keskustella 3.2.2020 kello 23 saakka.

Lue myös:

Auton pesu kotipihalla voi saastuttaa ympäristöä

Auton maalipinta kestää vaikka tinneripesun, mutta viisas pääsee vähemmällä


Steve Bannon vastaan Paavi Franciscus – katolisen kirkon sisällä kiehuu riita, joka on pohjimmiltaan poliittinen

$
0
0

Katolisen kirkon sisällä myllertää repivä valtataistelu.

Viime syyskuussa katolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus totesi:

– En pidä pöydän alla piilottelevista kriitikoista. He hymyilevät niin, että hampaat näkyvät ja sitten he puukottavat selkään.

Maailmassa on yli 1,3 miljardia katolista. Sillä mitä kirkon sisällä tapahtuu, on valtava merkitys koko maailman kehitykselle.

Paavin istuimen 2000-vuotinen historia on täynnä juonittelua ja rajuja käänteitä. Tämänhetkinen valtataistelu ei jää värikkyydessään paljon jälkeen menneisyydestä.

Yleisöä paavi Franciscusin pitämässä messussa Paraguayssa.
Paavi Franciscuksen johtamaa messua Caacupessa Paraguaissa, heinäkuussa 2015.Ciro Fusco / EPA

Tämä on kertomus, joka sisältää salaliittoteoreetikkoja, uskonsotureita, bilekuningatteren, ainakin kaksi paavia, pedofiileja, gladiaattorikoulun sekä itsensä Steve Bannonin, trumppilaisen populistimin pääarkkitehdin.

Kuka siis haluaa puukottaa paavia selkään?

Radikaali paavi?

Vuonna 2013 valittu paavi Franciscus on saanut raivokkaita vihamiehiä paitsi USA:sta myös Vatikaanin sisäpiireistä.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, että erityisesti Yhdysvalloissa riehuva kulttuurisota, konservatiivien ja liberaalien kamppailu, on noussut myös Vatikaanin käytäville.

Paavi Franciscus koskettaa lapsen päätä Vatikaanissa.
Paavi Franciscus väkijoukon keskellä Vatikaanissa 2015. Ettore Ferrari / EPA

Konservatiivisia näkemyksiä esitetään myös katolisten piirissä yhä enemmän oikeistopopulistisessa muodossa.

Paavi Franciscus on asemoinut itsensä aika tukevasti tätä vastaan.

Katolinen kirkko ei tietysti koskaan edusta mitään erityisen liberaalia maailmankuvaa. Myös Paavi Franciscus vastustaa aborttia, eutanasiaa, homoavioliittoja ja naispappeutta.

Silti joillekin kirkon konservatiiveille hän on vaarallinen radikaali.

Franciscus puhuu paljon ja jatkuvasti muun muassa ilmastonmuutoksen uhasta ja taloudellisen eriarvoisuuden kasvusta. Hän kantaa suurta huolta pakolaisista ja siirtolaisista.

Paavi Franciscus tapaa Greta Thunbergin Vatikaanissa.
Paavi Franciscus tapasi Greta Thunbergin Vatikaanissa huhtikuussa 2019.

Paavi Franciscus on kehunut vuolaasti ilmastoaktivisti Greta Thunbergia.

Varsinkin Yhdysvaltain katolisessa kirkossa on paljon ihmisiä, joita tällaiset puheet ärsyttävät. Kirkon sisällä on paljon vaikutusvaltaisia tahoja, jotka ovat omaksuneet USA:n oikeiston arvomaailmasta pohjimmiltaan poliittisia näkemyksiä.

Franciscus tunnettiin ennen paaviuttaan argentiinalaisena kardinaali Jorge Mario Bergogliona. Hän on Latinalaisen Amerikan kirkkojen tyyliin hyvin voimakkaasti sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja köyhien puolesta puhuja.

Silti hän ei tue esimerkiksi vasemmistoväritteistä, niin sanottua “vapautuksen teologiaa”, jolla on vahva asema Latinalaisessa Amerikassa.

Paavista maalattu muraali Mauritiuksella.
Paavi Franciscuksesta maalattu muraali Mauritiuksella syyskuussa 2019.Dai Kurokawa / EPA

“Sosiaalisissa kysymyksissä puhun samoin kuin paavi Johannes Paavali II. Matkin häntä ja [kriitikot sanovat], että ‘paavi on kommunisti”, Franciscus ihmetteli syyskuussa 2019 puhuessaan toimittajille.

Puolalainen Johannes Paavali II tunnettiin kommunismin voimakkaana vastustajana.

Franciscus on kuitenkin paavi toisenlaisena aikana.

Anteeksiantava vai tuomitseva kirkko?

Pian paaviksi tultuaan Franciscus totesi: ”Jos joku on homo ja etsii Herraa vilpittömin mielin, kuka minä olen hänet tuomitsemaan?”

Paavi on sanonut myös, ettei kirkko voi suhtautua ”pakkomielteisesti” esimerkiksi homoihin tai ehkäisyyn.

Naiset osoittavat mieltään Roomassa.
Vuonna 2008 mielenosoituksessa Roomassa vaadittiin katolista kirkkoa hyväksymään naispapit. Sellaista mullistusta ei ole odotettavissa nykyisenkään paavin aikana. Claudio Peri / EPA

Kiistassa on siis pitkälti kyse myös siitä, miten kirkko suhtautuu niihin, joiden se katsoo rikkovan sen oppia vastaan, ”syntisiin”.

Länsimaissa yleinen mielipide on etääntynyt monista katolisen kirkon opetuksista koskien esimerkiksi homoseksuaalisuutta, avioeroa, ehkäisyä ja abortin laillisuutta.

Paavi Franciscuksen ja hänen tukijoidensa mielestä kirkko ei voi sulkea oviaan kaikilta, jotka ovat sen opetusten kanssa eri mieltä.

Nämä lausunnot ovat suututtaneet konservatiivit, jotka näkevät paavin loiventavan kirkon oppia.

Vatikaanin toinen kirkolliskokous vuonna 1962.
Vatikaanin toinen kirkolliskokous vuonna 1962.AOP

Katolinen kirkko uudisti oppiaan laajemmin viimeksi Vatikaanin toisessa kirkolliskokouksessa 1960-luvulla. Silloin sallittiin muun muassa muiden kielien kuin latinan käyttö messussa.

Osa niin sanotuista traditionalisteista ei hyväksy edes Vatikaanin II kirkolliskokouksen päätöksiä.

Toisella puolella ovat uudistajat, jotka ovat sitä mieltä, että katolinen kirkko on etääntynyt liian kauaksi muun yhteiskunnan arvomaailmasta.

 John F. Kennedy ja Paavi Paavali VI
Kun katolinen kirkko viimeksi uudisti oppiaan, Yhdysvaltain presidenttinä oli John F. Kennedy. Kennedy on edelleen ainoa katolinen USA:n presidentti.AOP

Kardinaali ja populistit samalla asialla

Osa paavin vastustajista on suoraan katolisen kirkon ylimmästä johdosta.

Näihin kuulu erittäin vaikutusvaltainen yhdysvaltalainen kardinaali Raymond Burke.

Burke on syyttänyt paavia katolisen opin vastaisista linjauksista.

Kardinaali Raymond Leo Burke
Kardinaali Raymond Leo Burke.Pierpaolo Scavuzzo / AOP

Mutta Burke ja monet vaikutusvaltaiset konservatiiviset katoliset mediat Yhdysvalloissa ovat omaksuneet myös samoja teemoja, joita maan populistinen, niin sanottu vaihtoehto-oikeisto (alt-right) ajaa.

Burke on kehunut presidentti Donald Trumpia. Hän tuntee henkilökohtaisesti vaihtoehto-oikeiston supertähden, Steve Bannonin.

Steve Bannon ja Matteo Salvini pyhän "papan" kimpussa

Trumppilaisen populismin eräänlainen päästrategi ja Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Steve Bannon on ottanut katolisen kirkon erääksi tärkeimmistä taistelutantereistaan.

Huhtikuussa 2016, muutama kuukausi ennen nousuaan Trumpin kampanjan johtoon, Bannon tapasi Italian Lega-puolueen innokkaan uuden johtajan, Matteo Salvinin.

Steve Bannon
Steve Bannon toukokuussa 2019. Lewis Joly / AOP

Tutkivien toimittajien Source Material -ryhmän haastatteleman Legan sisäpiiriläisen mukaan Bannon antoi Salvinille tapaamisessa tärkeän ohjeen: käy paavin kimppuun.

Näin Salvini on joka tapauksessa tehnyt.

Italialainen populisti käymässä pyhän papan kimppuun? Miten sellaisella kampanjoinnilla voisi menestyä?

Salvinin kannattajissa on hyvin paljon konservatiivisia katolisia. Mutta paavia on nyt aikaisempaa helpompi kritisoida, kun voi sanoa, että ennen paavitkin olivat parempia.

Paavi Benedictus XVI
Paavi Benedictus XVI helmikuussa 2013 muutama viikko ennen eroaan. Ettore Ferrari / EPA

Kaksi paavia

Katolisella kirkolla on outo tilanne, jollaista ei ole nähty vuosisatoihin. Hengissä on yhtä aikaa kaksi paavia.

Paavi Benedictus XVI päätti vuonna 2013 erota. Paavin eroa ei ollut tapahtunut 600 vuoteen. Uudeksi paaviksi valittiin argentiinalainen kardinaali, joka otti nimekseen paavi Franciscus.


Jonathan Pryce ja Anthony Hopkins näyttelevät Kaksi paavia -elokuvassa.
Jonathan Pryce ja Anthony Hopkins näyttelevät Kaksi paavia -elokuvassa. Elokuvassa paavit katsovat yhdessä jalkapallon MM-kisojen ottelua Saksa-Argentiina. Tiettävästi näin ei koskaan tapahtunut. Sen sijaan paavi Franciscuksen jalkapallohulluus on yleisesti tunnettua. Peter Mountain / Netflix

Viime aikoina erikoinen tilanne on näkynyt uutisissa. Näytelmäelokuva Kaksi paavia keräsi juuri Oscar-ehdokkuuksia. Netflixin tuottamassa elokuvassa kaksi miestä, paavi Benedictus ja tuleva paavi Franciscus väittelevät kirkon suunnasta.

Elokuva on fiktio, mutta on selvää, että entinen paavi Benedictus oli huomattavasti konservatiivisempi kuin seuraajansa.

Benedictus oli ennen paaviksi nousuaan saksalainen kardinaali Joseph Ratzinger, joka tunnettiin vuosia kirkon opin tarkkana vartijana ja konservatiivisena johtohahmona.

Italian journalistiliitto FNSI:n mielenosoitus Roomassa.
Paavi Benedictuksen eroa edelsi ns. Vatileaks-vuoto. Italian lehdistölle vuodettiin dokumentteja, jotka paljastivat korruptiota ja valtataistelua Vatikaanin sisällä. Massimo Percossi / EPA

Benedictuksen eron syyt eivät ole vieläkään täysin selvät.

Ajatus siitä, että paavi voi oikeasti erota, sekä se, että elossa on toinenkin paavi, antaa Franciscuksen vastustajille selvästi erilaisen aseman arvostella kirkon päätä kuin aikaisemmin.

.

Matteo Salvini pitelee t-paitaa, jossa Paavin kuva.
Matteo Salvini pitelee t-paitaa, jossa lukee: "Minun paavini on Benedictus”.@matteosalvinimi

Bannonin ”gladiaattorikoulu”

Sen jälkeen kun Steve Bannon joutui lähtemään presidentti Donald Trumpin päästrategin tehtävästä elokuussa 2018, hän on keskittynyt kansallismielisen oikeistopopulismin levittämiseen Euroopassa.

Bannonin tarkoitus on perustaa akatemia, jossa koulutetaan tulevia ”populistisia ja kansallismielisiä” johtajia.

Luostari Italian trisulissa.
Bannonin koulun sijoittaminen luostarirakennukseen Trisultissa on kohdannut vastustusta paikallisilta asukkailta ja Italian viranomaisilta.Saverio Maria Gallotti / AOP

Bannonin ”gladiaattorikouluksi” kutsuma instituutti on tarkoitus perustaa Rooman lähellä sijaitsevaan entiseen luostariin.

Lapsena yksityistä katolista sotilaskoulua käynyt Bannon käyttää koulustaan nimeä ”Juutalaiskristillisen lännen akatemia” (Academy of Judeo-Christian West).

Steve Bannon
Steve Bannon puhumassa Roomassa maaliskussa 2019.Ettore Ferrari / EPA

Paavi Franciscus on voimakkaasti eri mieltä oikeistopopulistien kanssa ”länsimaiden kristillisistä juurista” etnisenä asiana.

Toukokuussa 2017 hän totesi: ”Kyllä, Euroopalla on kristilliset juuret. Kristityillä on velvollisuus kastella niitä, mutta palvelun hengessä, kuin jalkoja pesten. Kristinuskon vaikutus kulttuuriin on Kristus pesemässä jalkoja, palvelun ja elämän lahja. Kolonialismilla ei ole siinä sijaa.”

Paavi suutelee miehen jalkoja.
Paavi Franciscus pesee pakolaisten jalkoja Roomassa osana kiirastorstain rituaalia vuonna 2016. AOP

Paavi vastustaa jyrkkiä raja-aitoja ja puhuu paljon pakolaisten auttamisesta. Se saattaa olla pääsyy siihen, miksi häntä vastustetaan tietyissä piireissä niin paljon.

Bannon taas on saanut kouluhankkeelleen erikoisen tukijan.

Äärikatolisen prisessan hovi

Prinsessa Gloria von Thurn und Taxis kuuluu Saksan rikkaimpiin aatelissukuihin. Nykyisin kuusikymppinen prinsessa tunnettiin 1980-luvulla New Yorkin suihkuseurapiireissä viihtyvänä rankkana juhlijana, mutta nyt hän on konservatiivisten katolisten arvojen ankara puolustaja.

Gloria von Thurn und Taxis
Prinsessa Gloria von Thurn und Taxis naamiasjuhlassa vuonna 1986.AOP

Bannon on kaavaillut, että hänen ”gladiaattorikoulunsa” jonkinlainen ”kesäakatemia” voisi toimia prinsessan Regensburgin linnassa Saksassa.

New York Timesin mukaan prinsessa Gloriasta on tullut ”aurinkokuningatar, jonka ympärillä paavi Franciscusta vastustavat traditionalistikatoliset pyörivät”.

Wilhelm Imkamp, Gloria von Thurn and Taxis ja Georg Gaenswein
Prinsessa Gloria von Thurn und Taxis vuonna 2009. Oikealla paavi Benedictus XVI:n henkilökohtainen sihteeri Georg Gaenswein.

Tähän lähipiiriin kuuluu tiettävästi myös italialainen arkkipiispa Carlo Maria Viganò, joka on toiminut muun muassa Vatikaanin lähettiläänä Yhdysvalloissa

Elokuussa 2018 arkkipiispa Viganò teki toistaiseksi suoraviivaisimman hyökkäyksen paavi Franciscusta vastaan.

Pedofiiliskandaalin jäljet

Mikään ei ole horjuttanut viime vuosina katolista kirkkoa yhtä rajusti kuin lasten hyväksikäyttöskandaali.

Mielenosoitus Australiassa.
Mielenosoitus Australian Melbournessa liittyen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytettyä kardinaali Georg Pelliä vastaan nostettuun oikeusjuttuun. AOP

Kirkon piiristä on paljastunut suuri määrä tapauksia, jossa katoliset papit ovat vuosikymmeniä käyttäneet seksuaalisesti hyväksi lapsia. Lähes yhtä pahalta on näyttänyt se, että kirkko näyttää vuosia painaneen tapaukset villaisella ja on pyrkinyt estämään niiden julkitulon.

Skandaali on kolhinut kirkon mainetta ennen näkemättömällä tavalla.

Arkkipiispa Viganò väitti elokuussa 2018 julkaisemassaan kirjoituksessa, että paavi Franciscus olisi tietoisesti suojellut pedofiiliksi tietämäänsä amerikkalaiskardinaalia.

Carlo Maria Vigano
Arkkipiista Carlo Maria Viganò. Giuseppe Giglia / EPA

Kirjoituksessaan Viganò vaati paavin eroa ja piti koko hyväksikäyttöskandaalia kirkon sisälle pesiytyneiden ”homoseksuaalien verkostojen” syynä.

Amerikkalaislehti New York Times pitää kirjettä osana taistelua kirkon suunnasta. Lehden mukaan kirjeen kovia väitteitä ei ole todistettu lainkaan.

Erää katoliset konservatiivimediat ovat leimanneet koko pedofiiliskandaalin ”homopappien salaliitoksi”. Sen avulla ne ovat käyneet vapaamielisempien katolisten kimppuun kutsumalla näitä pedofiilien suojelijoiksi.

Hyväksikäyttöskandaali puhkesi kuitenkin jo paljon ennen Franciscuksen aikaa ja tärkeimmät salailuun liittyvät paljastukset koskevat tapahtumia vuosia aiemmin, edellisten paavien aikana.

Se ei tunnu hetkauttavan paavin vastustajia.

Gloria von Thurn und Taxis, Ludwig Müller ja  Regina Einig
Vasemmalla prinsessa Gloria von Thurn und Taxis ja keskellä paavin kriitikko kardinaali Gerhard Ludwig Müller. Vaikutusvaltainen Müller tunnettiin aiemmin eräänlaisena Vatikaanin kakkosmiehenä. AOP

Salaliittoteorioita ja “soluttautujia”

Vatikaani on yksi salaliittoteorioiden lempiaiheista, sillä katolisen kirkon sisäisistä asioista ei ole ollut tapana huudella julkisuuteen.

Nyt salaliittoteorioista on tullut olennainen osa julkisuudessa käytävää valtataistelua. Niitä esittelevät erityisesti paavia vastustavat konservativiimediat.

Jotkut katoliset traditionalistit uskovat, että katoliseen kirkkoon on 1800-luvulta alkaen salaa soluttautunut “modernisteja”, feministejä, kommunisteja ja vapaamuurareita.

Taylor R. Marshallin kirjan Infiltration-kirjan kansi.
Taylor R. Marshallin Infiltration-kirjan kansi. Teksasilaisen tohtori Marshallin viime vuonna ilmestynyt kirja väittää, että "saatanalliset" voimat, kuten "vapaamuurarit, kommunistit ja modernistit" ovat soluttautuneet katoliseen kirkkoon 1800-luvulta alkaen. Jyrki Lyytikkä/Yle

Joidenkin mielestä taas nimenomaan Benedictuksen ero, ja siten nykyisin paavi Franciscuksen valinta on kanonisen lain vastainen.

Erään teorian mukaan kirkossa vaikuttaa “Sankt Gallenin mafia”, joka tukee homoseksuaalisuutta, suojelee pedofiileja ja ajoi läpi kardinaali Bergoglion (Franciscuksen) valinnan paaviksi.

Monet kirkon vaikutusvaltaiset traditionalistit ja konservatiivit, kuten kardinaali Burke ja arkkipiispa Viganò vähintäänkin vihjailevat samansuuntaisia näkemyksiä.

Paavi Franciscus
Giuseppi Lami / EPA

Näillä salaliittoteoreetikoilla ei välttämättä olisi aiemmin ollut suurtakaan merkitystä. Mutta presidentti Trumpin aikana monenlaiset muutkin, täysin marginaalissa olleet salaliittoteoreetikot ovat saaneet enemmän julkisuutta ja kaikupohjaa.

Hämmentävästi konservatiiviset katoliset Yhdysvalloissa nojaavat usein pohjimmiltaan protestanttisten herätyskristittyjen agendaan.

Kristityt soturit

Vaikutusvaltaisista vastustajista huolimatta paavi Franciscus on erittäin suosittu. Kriitikot ovat äänekäs, mutta pieni vähemmistö.

Paavi Franciscus vierailee Nairobissa.
Paavi Franciscus vierailee Nairobin slummissa Keniassa 2015. Cyril Villemain / AOP

Yksi tukijoista, pappi Antonio Spadaro on huolissaan ”vihan ekumeniaksi” kutsumastaan ilmiöstä. Sillä Spadaro tarkoittaa sitä, että äärikatoliset ovat omaksuneet vastakkainasettelua tukevia näkemyksiä fundementalistiprotestanteilta.

Vuonna 2017 hän analysoi päätoimittamassaan lehdessä paavin vastustajia.

Spadaro kiinnitti huomiota siihen, että varsinkin paavin amerikkalaisten katolisten vastustajien puheissa korostuu ”uskonsota” sekä ajatus ”lopullisesta taistelusta” ja maailmanlopusta.

Paavi Franciscus ja Antonio Spadaro
Paavi Franciscus ja Antonio Spadaro.Andreas Solaro / AFP

Näissä ajatuksissa on hänen mielestään sisäänrakennettuna pelko ”amerikkalaiseen elämäntapaan” kohdistuvista uhista. Näitä uhkia ovat yhtä lailla mustien kansalaisoikeustaistelu ja feminismi.

Spadaron mukaan teologinen oikeutus näille ajatuksille haetaan yleensä vanhasta testamentista, sen sijaan, että ”ohjaava ajatus olisi Jeesuksen evankeliumi, täynnä rakkautta”.

Eräs Yhdysvalloissa vaikuttava ultrakonservatiivinen, katoliseksi itsensä luokitteleva digimedia kutsuu itseään nimellä ”Church militant” eli kirkon soturit.

Kuvakaappaus Church Militant -sivustosta.
Church Militant -sivusto.

Verkkosivulla esitetään näkemyksiä, että Trumpin valinta on vastaus amerikkalaisten rukouksiin.

Verkkosivun päätoimittajan mukaan edessä on taistelu uskovien ja ei-uskovien välillä. Vastustajia ovat vapaamieliset globaalit eliitit.

Paavia tukevan Spadaron mukaan paavi Franciscus ei hyväksy tällaista sisäisiä ja ulkoisia vihollisia korostavaa teologiaa. Paavi alleviivaa armoa Jumalan tärkeimpänä ominaisuutena.

Kirkko ei enää ole valkoinen eurooppalainen kirkko

Katolisen kirkon valtataistelussa on kyse myös maantieteestä.

Suurimmat kansalliset katoliset kirkot ovat nykyään Brasiliassa, Meksikossa ja Filippiineillä.

Paavi Franciscus osallistuu Amazonian synodiin.
Paavi Franciscus osallistuu Amazonin alueen piispainkokoukseen lokakuussa 2019. Maurizio Brambatti / EPA

Katoliset ovat yhä vahvemmin etelässä, mutta kirkon valta on edelleen pohjoisessa. Kirkon kardinaaleista yli puolet on kotoisin Euroopasta ja Yhdysvalloista, vaikka näillä alueilla asuu enää alle kolmannes maailman katolisista.

Paavi Franciscus on argentiinalainen, ensimmäinen Latinalaisesta Amerikasta noussut paavi.

Kun katolisen kirkon jäsenistä valtaosa asuu Latinalaisessa Amerikassa ja kasvu on suurinta Afrikassa, paavia selvästi ahdistavat puheet muureista ja aidoista, puhumattakaan ”juutalais-kristillisen lännen etnisestä suojelemisesta”.

Amazonian synodi.
Viime syksynä Vatikaanissa järjestetyssä Amazonin alueen piispainkokouksessa eli synodissa esillä olivat myös luonnosuojeluun liittyvät kysymykset. Pierpaolo Scavuzzo / AOP

Lokakuussa 2019 Amazonin alueen piispat päätyivät pyytämään paavilta suostumusta siihen, että Amazoniassa poikkeuksellisesti myös naimisissa olevat miehet voitaisiin vihkiä papeiksi. Alueella on suuri pula papeista, jotka voivat suorittaa katolisille tärkeitä sakramentteja.

Paavi ei ole vielä ratkaissut asiaa. Kirkon konservatiivit syyttävät silti paavia jo siitä, että tämä on vesittämässä kirkon oppia.

Amazonian synodi.
Amazonin piispainkokous suututti monet konservatiivit perusteellisesti. Grzegorz Galazka / AOP

Pari viikkoa sitten katolinen maailma kohahti, kun emerituspaavi Benedictus varoitti julkisesti seuraajaansa höllentämästä katolisten pappien selibaattisäädöstä.

Vai varoittiko?

Tieto tuli esiin kirjasta, jonka toiseksi kirjoittajaksi on nimetty Benedictus. Sittemmin kirjan pääasiallinen kirjoittaja, konservatiivinen kardinaali Robert Sarah on ilmoittanut, että tulevissa painoksissa Benedictuksen nimi tekijänä jätetään pois.

Kaksi paavia -elokuvan seinämainos Roomassa.
Kaksi paavia -elokuvan seinämainos Roomassa Vatikaanin lähellä joulukuussa 2019. Massimo Percossi / EPA

Kardinaali on kiistänyt, että hän olisi käyttänyt 92-vuotiasta emerituspaavia hyväksi omien näkemystensä ajamiseksi.

Kun on kaksi paavia, jokainen voi valita omansa.

Juttua päivitetty klo 19.20. Korjattu kuvatekstissä Mauritius, aiemmin luki virheellisesti Mauritania.

Viisi juttua sunnuntai-iltaan: Masennuslääkkeiden vieroitusoireet tunnetaan huonosti, kirjailija tutki naisen halua ja katso, asutko himoverottajakunnassa

$
0
0

Yhä useampi aloittaa masennuslääkityksen – Mia Mattila on yksi niistä, jotka eivät pääse lääkkeistä irti: “Tarjolla on vain menolippuja”

Masennuslääkkeiden vieroitusoireet ovat huonosti tunnettu ilmiö, vaikka käyttäjiä on Suomessa jo puoli miljoonaa.

Advocate elokuva , nainen haastattelussa
Dokumentti Advocate seuraa israelilaista ihmisoikeuksiin keskittynyttä asianajaja Lea Tsemeliä, joka rikkoo rajoja auttaessaan terrorismista syytettyjä palestiinalaisia.DocPoint

Israelinjuutalainen juristi puolustaa terrorismista syytettyjä palestiinalaisia: "Taistelen fasismia ja syrjintää vastaan, mitä pahaa siinä on?"

DocPoint- festivaalilla esitettävä dokumenttielokuva Advocate seuraa Lea Tsemelin työtä lähietäisyydeltä. "Vihaisen optimistin" voitot ovat harvassa.

– En häpeä sitä mitä teen. Päinvastoin. Olen hyvin ylpeä siitä, Tsemel totesi Helsingissä Ylen haastattelussa.

viivotin ja kädet ala-asteen oppilaat
Jaani Lampinen / Yle

Tarkista tästä listasta asutko sinäkin himoverottajakunnassa: Kalleimmassa kunnassa maksat veroja tuhansia euroja enemmän kuin halvimmassa

Keskituloinen pariskunta maksaa noin 5000 euroa enemmän veroja jos asuu kalleimman veroprosentin kunnassa halvimpaan verrattuna.

Kirjailija Jyri Paretskoi
Kirjailija Jyri Paretskoita on haukuttu somessa esimerkiksi rasistiksi, suvakiksi, fasistiksi ja hyssyttelijäksi.Sami Takkinen / Yle

Oletko sinä tolkun ihminen? Jyri Paretskoi luuli tehneensä maltillisuuden ylistyksen, mutta siitä tuli kärjistyneen keskustelun lempihokema

Iisalmelainen kirjailija Jyri Paretskoi toivoi Silakkaliikkeestä muutoksen siementä, mutta joutui pettymään. Hän antoi suomalaiseen keskusteluun termin tolkun ihminen, kuin hän neljä vuotta sitten kirjoitti Iisalmen Sanomiin kolumnin, josta innostui ensin presidentti Sauli Niinistö ja sen jälkeen Suomen kansa.

Lisa Taddeo
Yhdysvaltalainen kirjailija Lisa Taddeo kannustaa naisia arvostamaan seksuaalisuuttaan ilman häpeää.J. White

Lina kuihtuu kosketuksen puutteeseen ja Maggie rakastuu opettajaansa – Ainutlaatuinen dokumenttikirja pureutuu naisen haluun

Kirjailija ja toimittaja Lisa Taddeo kertoiYle Uutisille kohua herättäneestä kirjastaan Kolme naista. Taddeo paneutui aiheeseensa poikkeuksellisen perusteellisesti. Hän sukelsi syvälle amerikkalaisten naisten seksuaalisuuteen seuraamalla vuosien ajan ensin 20 naisen elämää. Lopulta kirjaan valikoitui kolme naista, jotka kertoivat Taddeolle rakkaudesta, seksistä, kosketuksen janosta, omien seksuaalisten halujen tunnistamisen vaikeudesta ja käänteentekevistä valinnoista.

Sanna Marin: Työllisyystoimista päätöksiä kesällä, hallitus ei halua vaikeuttaa työmarkkinakevättä

$
0
0

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että vaikea työmarkkinatilanne vaikuttaa aikatauluun, jolla hallitus tekee päätöksiä työllisyystoimistaan.

Marin sanoi Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että hallitus ei halua omilla toimillaan aiheuttaa sitä, että työmarkkinatilanne menisi entistä enemmän solmuun.

– Johtuen työmarkkinakeväästä realistinen aikataulu vaikeille päätöksille, joita hallitus joutuu tekemään, on kesän tienoilla, touko–elokuun välissä, Marin sanoi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) on sanonut, että huhtikuun kehysriihi on keskeinen paikka linjata työllisyystoimia. Kulmuni kertoi tällä viikolla, että kehysriihessä täytyy olla selkeä laskelma ja osio siitä, että hallitus tietää olevansa oikealla uralla työllisyystoimien suhteen.

Myös vihreissä on paineita siitä, että työllisyystoimista olisi päätettävä jo kevään kehysriihessä.

Satojen tuhansien kunta-alan työntekijöiden työehtosopimukset ovat umpeutumassa maaliskuun lopussa. Kiistely palkoista ja kiky-tunneista voi venyttää sovun pitkälle kevääseen.

Marin korosti, että elokuuhun mennessä pitää olla tehtynä päätökset, joilla varmistetaan 30 000 lisätyöpaikan syntyminen Suomeen.

– Uskon, että (huhtikuun) kehysriihessä hallituksella on kerrottavaa, mutta en halua etukäteen lisätä odotuksia. Pidän kiinni siitä, että elokuun budjetiriihessä päätökset ovat tehtynä, Marin sanoi.

– Ymmärtääkseni aiempia pääministerejä on kritisoitu siitä, että sanotaan asioita ohi sen mitä on yhdessä neuvoteltu, joten minä ainakin aion pitää tästä kiinni, hän viittasi edeltäjäänsä Antti Rinteeseen (sd.).

Tänä keväänä pitää Marinin mukaan antaa työllisyyttä pohtiville työryhmille tilaa tehdä työnsä hyvin.

Haastattelutunti oli joulukussa pääministeriksi nouseen Sanna Marinin ensimmäinen.

Hallituksen tuki hoitajien palkkataistelulle jäi auki

Marin toisti jälleen, että hän ymmärtää esimerkiksi hoitajien palkankorotusvaatimuksia. Muun muassa ammattiliitto Tehy on vedonnut suoraan Mariniin, että valtio auttaisi naisvaltaisen hoitoalan palkkatason nostamisessa.

Marin sanoi, ettei lähde kirittämään palkkaneuvotteluja ennenaikaisilla puheilla tai valtion antamilla lupauksilla. Hän jätti kuitenkin asian osin auki korostamalla, että hallitus katsoo kuntatalouden kokonaiskuvaa.

– Mikäli osapuolet löytävät ratkaisun, joka kunnille todennäköisesti joka tapauksessa tulee maksamaan, hallitus katsoo silloin kuntatalouden tilannetta ja kokonaisuutta ja arvioi millaisiin toimiin voidaan lähteä, Marin muotoili.

Marin sanoi myös ymmärtävänsä myös palkansaajapuolen vaatimuksia, että kiky-tunneista eli 24 vuotuisesta lisätyötunnista pitää päästä eroon.

Marin korosti haastattelutunnilla kuitenkin, että hallitus ei aio puuttua meneillään oleviin työmarkkinaneuvotteluihin.

Presidentti Sauli Niinistö: Ei pitäisi olla niin, että epävarmuus tulevasta saa nuoret luopumaan perheen perustamisesta

$
0
0

Presidentti Sauli Niinistö totesi Yhteisvastuukeräyksen avajaispuheessaan, että vanhemmuuden vastuut ja velvoitteet koetaan raskaiksi. Siksi monet nuoret pelkäävät vanhemmaksi tulemista.

– Maailman onnellisimmaksi arvioidussa maassa ei pitäisi olla niin, että epävarmuus tulevasta saa nuoret luopumaan perheen perustamisesta.

Hänen mukaansa vanhemmuuteen liittyy monenlaisia paineita ja odotuksia. Työelämän ja perheen yhteensovittaminen on useissa lapsiperheissä vaativaa, harvoin kuitenkaan ylivoimaista.

– Meidän jokaisen vanhemman on hyvä aika ajoin miettiä tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen lohdullista kampanjatunnusta: Sinä riität!

Niinistön mukaan vanhemmuuden tukeminen on vaikuttavaa, ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä. Hän kuitenkin muistutti, että puhuttaessa vanhemmuudesta keskustelua ei voida käydä ilman lapsia.

– Kun lapsilta ja nuorilta on kysytty, mitä he itse toivovat, heidän vastauksensa on selkeä: enemmän yhteistä aikaa perheenä. Tavallista, rauhallista arkea, ei vanhemmuuden suorittamista. Arkea, jossa on hyvä ja turvallista olla.

Presidentti sanoi, että yhteinen tehtävämme on rakentaa sellaista Suomea, jossa perheiden on hyvä elää ja jossa he saavat tarvitsemansa tuen ja kannustuksen. Julkisten palveluiden, samoin kuin yhteisöjen ja järjestöjen merkitys on korvaamaton.

Yhteisvastuu 2020 tekee ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tukemalla vanhemmuutta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Suomessa vanhemmuutta tuetaan yhteisvastuuvaroilla yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Maailman katastrofialueille avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Somalia julisti heinäsirkat kansalliseksi hätätilanteeksi – sateet saivat sirkat sikiämään, ruokaturva on uhattuna

$
0
0

Somalia julisti maata piinaavat heinäsirkat kansalliseksi hätätilanteeksi sunnuntaina. Nälkäisten hyönteisten parvet uhkaavat maan entisestäänkin heikkoa ruokatilannetta.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO varoitti viime kuussa, että Itä-Afrikassa on enemmän aavikkokulkusirkkoja kuin vuosikymmeniin. FAO:n mukaan Somaliassa ja Etiopiassa vastaavia parvia ei ole nähty 25 vuoteen ja Keniassa ainakaan 70 vuoteen.

Taustalla on sykloni Pawan, joka toi joulukuussa rankkasateita Afrikan sarveen. Sateet suosivat sirkkojen lisääntymistä.

Järjestö varoittaa, että sirkkojen määrä voi kasvaa jopa 500-kertaiseksi kesään mennessä.

– Jopa erittäin pieni sirkkaparvi voi syödä päivässä saman määrän ravintoa kuin 35 000 ihmistä. Tämä on erityisen tuhoisaa siellä, missä jokainen gramma ruokaa tarvitaan nälän helpottamiseen, FAO sanoi.

Lisää aiheesta:

Heinäsirkoista Itä-Afrikan uusin vitsaus – Neliökilometrillä 150 miljoonaa sormenmittaista hyönteistä

“Työ digitalisoituu” on tyhjä hokema, se tapahtui jo – Sairaanhoitaja jätti vakityöt kännykän avulla, koska halusi matkustaa silloin kun huvittaa

$
0
0

Sairaanhoitaja Anni Kaplas jätti vakituisen työnsä runsas vuosi sitten.

Samalla hänen toimistonsa siirtyi älypuhelimeen.

Kaplas on keikkatyöläinen, joka on listautunut pääkaupunkiseudun kuntien omistamaan Seure-työnvälityspalveluun.

Keikkaileville sairaanhoitajille on kysyntää. Halutessaan Kaplas voi joka päivä valita, mihin hän lähtee töihin. Työn määrää hän ei ole vähentänyt. Nyt hän vain valitsee ajat ja paikat itse – yleensä jo pariksi viikoiksi eteenpäin. Erikoisosaamisensa vuoksi hän työskentelee usein HUS:n sydänasemalla Helsingin Meilahden sairaalassa.

Kaplas on yksi esimerkki työelämän murroksesta.

Se on nimittäin viimeinkin täällä – se paljon puhuttu työn digitalisaatio.

Naisia digitalisaatio kuormittaa enemmän kuin miehiä

Kutakuinkin jokainen suomalainen käyttää työssään digitaalisia sovelluksia, kertoo Tilastokeskuksen viime vuoden lopulla julkaistu työolotutkimus.

Tavallisinta on käyttää työssä esimerkiksi pikaviestipalveluita.

Noin 30 prosenttia suomalaisista käyttää somea työnsä puolesta.

Monella taas työaikakirjanpito, projektinhallinta, laskutus ja vaikkapa kuittien skannaus on siirtynyt jo älykännykällä tehtäväksi.

Yli puolet palkansaajista kokee digitalisaation lisänneen työn tehokkuutta ja nopeatempoisuutta. Mutta samaan aikaan runsas kolmannes pitää digisovelluksia riesana: heistä ne vain lisäävät työn kuormittavuutta.

Naiset kokevat digitalisaation lisänneen työn kuormittavuutta ja nopeatempoisuutta useammin kuin miehet. Työolotutkimuksen mukaan varsinkin kuntasektorin palkansaajilla kokemus digisovellusten käyttöönotosta on kielteisempi kuin muilla.

Tilastografiikka: Digivälineidän käytön vaikutus työhön
Tilastokeskus, Harri Vähäkangas / Yle

Olet oman itsesi pomo

Digitaalisessa työssä yhä useampi johtaa yksin itseään. Pomo, asiakas tai työtoveri saattaa olla kaukana, jossain muualla.

Sairaanhoitaja Anni Kaplas sanoo, että itsenäinen työ vaatii ennen kaikkea kykyä sietää epävarmuutta.

Kännykän kautta Kaplas hoitaa työvuoronsa, listaa ylityötunnit, sopii lomista ja tarvittaessa Seuren sovelluksesta löytyy myös kartta, joka opastaa perille, jos työkeikkapaikka on entuudestaan tuntematon.

Kaplas haluaa työltään vapautta. Hän haluaa matkustaa paljon ja pitää lomia silloin kun hänelle itselleen parhaiten sopii.

Työ helpottuu, valvonta lisääntyy

Ensin digitalisaatio mahdollisti monen työn irtoamisen ajasta ja paikasta.

Siis vaikkapa niin, että toimistotyöntekijä saattoi viedä työt kotiinsa ja tehdä etätöitä läppärillä.

Samalla osa töistä siirtyi roboteille. Osa työpaikoista lopetettiin kokonaan.

Työntekijöillä on ristiriitainen käsitys digitalisaation vaikutuksesta. Työolotutkimuksen mukaan kaikista palkansaajista viisi prosenttia sanoo työpaikkansa työntekijöiden määrän vähentyneen viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana digitalisaation tai robotisaation seurauksena. Toisaalta isompi joukko, kuusi prosenttia, kertoo työpaikan henkilömäärän lisääntyneen samasta syystä

– Paljon on käyty keskustelua myös siitä, että köyhdyttääkö digitalisaatio työtä. Tarvitseeko enää käyttää luovuutta? Vai tekeekö se työn mielenkiintoisemmaksi ja tarjoaa kehittymismahdollisuuksia, Työterveyslaitoksen johtava tutkija Laura Seppänen sanoo.

Vastaus on, että se tekee molempia. Esimerkiksi moni pieni tylsä toimistotyö, jota asiantuntijatöissä ennen hoiti siihen erikoistunut toimistotyöntekijä, hoituu nyt digilaitteilla. Tai siis asiantuntija hoitaa työn itse.

Seuraava askel on yhä tarkempi työnkulun kirjaaminen ja työntekijän kontrolli.

Yritykset kehittävät yhä enemmän sovelluksia, joilla työn kulkua seurataan.

Erilaiset projektinhallintatyökalut kertovat, mitä työntekijä kullakin minuutilla tekee.

Tutkija Laura Seppänen Työterveyslaitokselta muistuttaa kuitenkin, että samat välineet, joita käytetään valvontaan, helpottavat myös työssäoppimista.

Laura Seppänen, Johtava tutkija, dosentti (HY) Työterveyslaitos
Tutkija Laura Seppänen pohtii työn muutosta.Markku Pitkänen / Yle

Kiinan koronatartunnat jyrkässä nousussa – ensimmäinen kuolemantapaus Kiinan ulkopuolella vahvistettu Filippiineillä

$
0
0

Kiinan raportoimat koronavirukseen sairastuneiden määrät ovat jyrkässä nousussa. Koko maassa on eilisen jälkeen vahvistettu 2 590 uutta tartuntaa, viranomaiset kertoivat. Yli 1 900 niistä on todettu virustartuntojen keskiössä olevassa Hubein maakunnassa.

Tuoreiden lukujen myötä Manner-Kiinassa on nyt ainakin 14 400 vahvistettua tartuntaa.

Myös virukseen kuolleiden määrä nousee yhä. Viranomaisten mukaan virukseen on kuollut yhteensä ainakin 304 ihmistä.

Filippiineillä on vahvistettu ensimmäinen virukseen liittyvä kuolemantapaus Kiinan ulkopuolella, kun Wuhanista kotoisin oleva 44-vuotias mies oli kuollut viruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen.

Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti uutisoi lauantain lukuihin perustuen, että Hubein maakunnassa tartunnan saaneista noin 1 100 sairastuneen tila oli vakava ja 444:n kriittinen. Tartuntoja oli tuolloin raportoitu alueelta yhteensä vähän yli 9 000.

Voiko sairastuneita olla enemmänkin?

Kiinan ulkopuolella on esitetty epäilyjä siitä, ettei maa välttämättä kertoisi koko totuutta sairastuneiden määristä.

Esimerkiksi Hongkongin yliopiston tutkijat esittivät laskelmassaan, että pelkästään Wuhanin kaupungissa voisi olla jopa 75 000 tartunnan saanutta. Laskelma perustui oletukseen, jonka mukaan jokainen sairastunut voisi tartuttaa 2,68 muuta ihmistä. Lääketieteen aikakauslehti Lancetissa ilmestyneestä laskelmasta kertoi esimerkiksi South China Morning Post.

Uuden koronaviruksen tartuntojen on kerrottu saaneen alkunsa Wuhanista, jossa asuu noin 11 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisistä tartunnoista kerrottiin julkisuuteen joulukuun lopulla. Kiina on sittemmin eristänyt Wuhanin. Tiukkoja eristystoimia on tehty myös Wuhania ympäröivässä Hubein maakunnassa sekä useissa muissa suurkaupungeissa.

Viranomaisia erotettu Huanggangissa

Kuusi viranomaista Huanggangin kaupungissa on erotettu virastaan, koska he hoitivat työnsä huonosti viruksen leviämisen estämisessä, Kiinan valtion uutistoimisto kertoo. Huanggang on koronaviruksen lähtöpaikan eli Wuhanin naapurikaupunki.

Huanggangin pormestari oli todennut, että kaupungin kyky hoitaa potilaita on ollut riittämättömällä tasolla. Lisäksi kaupungissa on ollut vakavaa puutetta lääkintätarvikkeista, suojapuvuista ja hengityssuojaimista.

Jyrkässä nousussa olevien tartuntojen vuoksi viranomaiset ovat pidentäneet uudenvuoden juhlapyhien kestoa viikolla 14:ssa maakunnassa, koska paluuliikenteen pelätään lisäävän tartuntojen määrää. Viranomaiset rohkaisevat ihmisiä välttämään julkisia kokoontumisia tartuntariskin vähentämiseksi.

Aiheesta lisää:

Koronavirus on valtava sokki maailmantaloudelle

Yhdysvallat ja Australia estävät maahanpääsyä Kiinasta tulevilta matkustajilta

Tämä koronaviruksesta tiedetään nyt: Lähes 10 000 tartuntaa, kuolleita 213 – Ruotsissa vahvistettiin ensimmäinen tartunta


Paperiliitto ilmoittaa jatkavansa paperiteollisuuden lakkoa viikolla, myös Teollisuusliitto ilmoitti laajentavansa lakkotoimiaan

$
0
0

Paperiliitto kertoo verkkosivuillaan jatkavansa paperiteollisuuden lakkoa viikolla. Metsäteollisuuden laajoiksi lakoiksi yltynyttä työkiistaa ratkottiin viimeksi perjantaina valtakunnansovittelijan toimistolla.

Paperiliiton mukaan suurimpana syynä lakon pidentämiseen on työnantajaliitto Metsäteollisuuden haluttomuus etsiä työkiistaan molempia osapuolia tyydyttävää ratkaisua.

Jatkoilmoitus tarkoittaa, että menellään oleva lakko jatkuu 24. helmikuuta alkavaan aamuvuoroon saakka. Paperiliitto kertoo sivuillaan, että päätös lisälakonuhasta tehtiin, jotta osapuolet pääsisivät nopeammin sopimukseen.

Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto jatkavat työehtoja koskevia neuvotteluja seuraavan kerran huomenna maanantaina valtakunnansovittelijan johdolla.

Teollisuusliitto laajentaa työtaistelutoimia

Myös Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina pidentävänsä lakkotoimiaan mekaanisen metsäteollisuuden sopimusalalla. Liiton johtoryhmä hyväksyi sunnuntaina käynnissäolevan lakon pidentämisen viikolla sekä ylityökiellon ja tukilakkojen laajentamisen, kerrotaan tiedotteessa.

Tämä tarkoittaa sitä, että mekaanista metsäteollisuutta koskeva lakko ja ylityökielto jatkuu 23.2. 23.59 asti. Työtaistelun piirissä ovat pääosin samat yritykset kuin tälläkin hetkellä. Tekninen huolto ja kunnossapidon työt ovat mekaanisen metsän tukilakkojen piirissä 10. helmikuuta alkaen.

Teollisuusliiton mukaan työtaistelutoimien syynä on työnantajapuolen haluttomuus tes-neuvotteluissa. Myös kemianteollisuuden ylityökieltoa pidennetään viikolla jatkumaan 23.2. asti.

Paperiliiton lakon jatkamisesta kertoi ensimmäisenä MTV uutiset.

Lisää aiheesta:

Metsäteollisuuden lakot jatkuvat yli viikonlopun – Työnantaja: "Palkankorotukset poltettu, kohta lomatkin", Ammattiliitto: "Tilanne ei helpotu"

New Model Armyn Justin Sullivan pitää Brexit-kampanjaa kuvottavana: "Kansallisvaltion palvonta on aiheuttanut aina pelkkiä verilöylyjä"

$
0
0

Justin Sullivan oli parikymppisenä koko ajan vihainen. Nyt, kun mittarissa on vähän päälle kuusikymmentä, sitä on vaikea uskoa.

Sullivan tulee sunnuntai-iltapäivänä Tavastialle Ylen haastatteluun, kättelee kohteliaasti, kaataa kupin kahvia, sytyttää sähkötupakan ja pyytelee hymyillen anteeksi tokkuraansa.

– Nousin juuri sängystä, enkä ole vielä hereillä.

Brittiläinen New Model Army soitti edellisiltana Oulussa ja sitä ennen Jyväskylässä. Palautuminen ottaa aikaa enemmän kuin 40 vuotta sitten bändin aloittaessa uraansa.

Sunnuntai-iltana Tavastialla on tarkoitus soittaa kaksi settiä: kolmekymmentä biisiä, kaksi ja puoli tuntia. Uskolliset fanit joutuvat luultavasti turhaan odottamaan lempikappalettaan, varoittaa laulaja-kitaristi-sanoittaja Sullivan.

– Se on vain kahdeksasosa tuotannostamme, joten suosikkibiisin kuulemisen todennäköisyys on yhden suhde kahdeksaan. Ei me ikinä soiteta mitä pyydetään, mutta ehkä juhlan kunniaksi voimme tehdä encoressa poikkeuksen.

Joitain kappaleitaan Sullivan ei välillä halua soittaa ollenkaan.

– Kun Vengeancesta, 51st Statesta ja Vagabondsista uhkasi tulla bändiä isompia biisejä, laitoimme ne viideksi vuodeksi kokonaan hyllylle. Nyt meillä on kymmenkunta isoa kappaletta, joista soitamme aina kaksi, mutta päätämme itse, mitkä kaksi.

"Thatcher päästi rahan mellastamaan"

Justin Sullivan juttelee kädet ilmassa
– 1990-luvun alussa näytti siltä, että seuraava pysäkki ovat isot areenat, mutta niin ei käynyt. Jokaisen nuoren muusikon haave on kuitenkin vain se, että voi elättää itsensä musiikilla. Se piste ohitettiin jo 1984, joten olemme menestyneet ihan riittävän hyvin. Marja Väänänen / Yle

Parin kahvin jälkeen vihainen nuori mies nostaa letkeässä Justin Sullivanissa päätään.

Hänestä Suomi on oikein hyvä paikka olla nyt, kun kotimaa näyttäytyy “paskana saarena” , jonka voisi Sullivanin puolesta hinata kauas Atlantille.

– Siitä helvetin perkeleen kauheasta sekasotkusta, Brexitistä, on nyt pari päivää. Onneksi olen täällä. Ihmiset varmasti jatkavat elämäänsä ja lentokoneet tuskin tippuvat taivaalta, mutta kaikesta tulee todella paljon byrokraattisempaa, ankeampaa ja vaikeampaa.

Poliittisista teksteistään ja yhteiskunnallisesta aktivismistaan tunnettu Sullivan pitää kaikkein vastenmielisimpänä sitä, miten Brexit-kampanjassa öyhötettiin kansallisvaltion puolesta ja liehuteltiin lippuja.

– Kaikkien 1900-luvun verilöylyjen jälkeen se on käsittämätöntä. On erityisen kornia, miten oikeistolaisia arvoja kannattavat kansallisvaltiot kuvittelevat olevansa keskenään liittolaisia. Sisäisen logiikkansa mukaan ne päätyvät kuitenkin lopulta keskenään sotimaan. Niin typerää!

Englannin sisällissodan aikaiselta parlamentaristiarmeijalta nimensä lainannut yhtye sai alkunsa Margaret Thatcherin tultua valtaan. Pääministerin kova linja johti jyrkkiin poliittisiin jakolinjoihin. Se antoi polttovoimaa punkille ja sitä seuranneelle uudelle aallolle.

New Model Army teki läpimurtonsa vuonna 1984 julkaistulla albumilla Vengeance, kosto. Sen laulut kertoivat roistoista, joita ei rankaista, Falklandin sodasta, tunkkaisten pikkukaupunkien kyräilystä ja kiihkouskovaisten vaarallisuudesta.

New Model army -bändi poseeraa
Justin Sullivan, Michael Dean, Dean White, Marshall Gill ja Ceri Monger Tavastian lavalla.Marja Väänänen / Yle

Sullivanin mielestä asiat eivät ole kuluneina vuosikymmeninä ainakaan parantuneet.

– Minulta kysellään usein, muistuttaako nykytoryjen hallinto Thatcherin aikaa. Ei, mutta se on suoraa seurausta siitä.

Raha päästettiin Thatcherin ja Ronald Reaganin valtakausilla mellastamaan Sullivanin mukaan täysin vapaasti koko läntisessä maailmassa.

– Meille väitettiin, että syntyvä vauraus jotenkin varisee rikkailta köyhille. Nyt tietysti tiedämme, että se oli täyttä potaskaa. Raha teki mitä teki, siksi me olemme siinä pisteessä missä nyt ollaan. Raha menee rahan luo, etenkin köyhien taskuista.

Kolkko on kaunista

Vaikka New Model Army ottaa yhä voimakkaasti kantaa, Sullivan huomauttaa, ettei yhtye ole poliittinen sanan varsinaisessa merkityksessä.

– Jotkut ajattelevat, että me olemme niin kuin Crass, Chumbawamba tai Billy Bragg, jotka ovat oikeastaan olemassa tehdäkseen politiikkaa. Me olemme olemassa täysin musiikin takia. Tietysti minua kiinnostaa aika ajoin kirjoittaa lauluja siitä, mitä maailmassa tapahtuu.

Joissain lauluissa näkökulma on täysin vastakkainen Sullivanin omalle. Jugoslavian hajoamissotien aikaan kirjoitettu My people kuvaa nationalistin päänsisäistä maailmaa; One of the Chosen käsittelee riemua, jota uskonnollinen fundamentalisti kokee oikeassaolemisestaan.

Justin Sullivan Tavastialla, seinässä tägejä
– Kuuntelen enimmäkseen radiota, mutta on minulla myös Spotify. Maksan heille kympin kuussa siitä, että voin kuunnella mitä huvittaa ja he maksavat minulle kympin kuussa siitä, että joku kuuntelee New Model Armya. Se on kirjaimellisesti nollasummapeliä.Marja Väänänen / Yle

Kirjailijankin pitää ymmärtää kaikkia hahmojaan, eikä vain sankaria, Sullivan selittää.

– Uskonnollisen fanaatikon ajatukset tosin muistan itsekin kokeneeni. Hypin teini-iässä kultista toiseen: tunne siitä, että on täydellisen oikeassa, eivätkä muut tiedä mitään, on huumaava. Tietenkin ymmärrän nyt, mitä hevonpaskaa sellainen on. Vanhemmiten tajuaa, ettei tiedä juuri mistään mitään.

Poliittisuuden sijaan yhtyettä määrittelevät muut asiat. Sullivanin mukaan olennaista on melankolian tuottama nautinto ja kauneuden näkeminen kolkkoudessa.

– Useissa kielissä ei oikein ole vastinetta sanalle bleak, mutta veikkaan, että suomen kielessä niitä on monta, Sullivan sanoo, ja eksyy pitkäksi aikaa puhumaan oululaisen merenrannan maagisesta maisemasta, jossa ei tähän aikaan vuodesta erota maata, merta ja taivasta toisistaan.

– Se maisema on todella kolkko ja jylhä! Rakastan sitä! Asun muutaman kymmenen kilometrin päässä paikasta, jota kuvaillaan Humiseva harju -romaanissa. Nummilla on avaruutta ja karuutta, jylhyyttä ja aina kylmä.

Takaisin asiaan.

New Model Armya määrittelee melankolian lisäksi se, että säveltäminen lähtee aina rummuista. Rytmisektio on jokaisen kappaleen selkäranka.

Sullivan on aina rakastanut tanssimista, eikä se homma toimi ilman rumpuja ja bassoa. Sitä paitsi yhtyeen alkuaikoina Sullivan hädin tuskin osasi soittaa kitaraa.

– NMA on rockia, mutta rockista puhuttaessa on vallalla outo väärinkäsitys. Esimerkiksi silloin kun puhutaan siitä, miten mahtava bändi The Clash oli, puhutaan aina (laulaja) Joe Strummerista ja (kitaristi) Mick Jonesista. Se oli mahtava bändi siksi, että siinä oli loistava rumpali ja upea basisti.

New Model Armyssa tosin basistit, kitaristit ja rumpalit ovat vaihtuneet. Vain Justin Sullivan on pysynyt ruorissa yhtyeen koko neljäkymmenvuotisen taipaleen ajan. Silti bändi on aina kuulostanut itseltään.

– Laulajan ääni tietysti määrittelee soundia todella paljon. Kitaristi voi todella kovalla treenaamisella alkaa kuulostaa vähän Jimi Hendrixiltä, mutta minä en ikinä voi kuulostaa Otis Reddingiltä vaikka kuinka haluaisin.

Sullivanin mielestä on loputtoman riemastuttavaa, kun journalistit yrittävät sulloa yhtyettä milloin mihinkin genrelaatikkoon heikolla menestyksellä. Postpunkia, folkia, metallia, soulia ja klassista lainaileva musiikki pakenee määrittelyjä.

– Joku kertoi joskus selvittäneensä, ketkä meitä fanittavat: älykkäät ihmiset, joilla on täysi työ koittaa selviytyä sisäisen synkkyytensä kanssa, Sullivan summaa.

Sitten hän nauraa päälle ja puhaltaa valtavan pilven nikotiinihöyryä ilmaan.

"Musiikki on pyhä paikka"

Justin Sullivan sanoo olevansa sataprosenttisen kyyninen ihminen.

– Mitä muuta näinä aikoina voisi olla? Planeetta tuhoutuu totaalisesti, enkä puhu vain ilmastonmuutoksesta vaan kaikesta muustakin. Lajeja kuolee joka hetki sukupuuttoon. Me myrkytämme kaiken mihin koskemme.

Ei ole uskottavaa.

Täysin kyyninen ihminen tuskin jaksaisi yrittää muuttaa maailmaa.

Justin Sullivan puhaltaa savua ja hymyilee
– Väitetään, että albumi on kuollut, kun ihmiset katsovat YouTubesta parinkymmenen sekunnin klippejä ja Spotify on täynnä kolmen minuutin ihmeitä. Me panostamme albumeihin. Ihmiset kuitenkin katsovat myös pitkiä tv-sarjoja, koska haluavat toisiin maailmoihin. Marja Väänänen / Yle

– Ehkä olet oikeassa. Paras lahja, mitä lapselle voi antaa, on ymmärrys siitä, että suurin osa ihmisistä on pohjimmiltaan ihan ok. Kun kulkee maailmalla ja tapaa tyyppejä, voi aina vedota hyvään ihmisessä, pieneen osaan jumaluutta, jonka jaamme.

Sitten kun uskonpuute iskee ja kaikki tuntuu painavalta, voi aina mennä merenrantaan, nummille, tai vaikka tekemään levyä keskelle talvista norjalaismetsää. Tai kuunnella, kun joku soittaa käsittämättömän kovaa rumpuja isossa tilassa.

– Monet väsyvät musiikkibisnekseen, koska siinä on riistäviä elementtejä, ja se on niin raadollista. He eivät ymmärrä, ettei sillä bisnespuolella ole mitään tekemistä musiikin kanssa. Se on aivan erillinen asia. Musiikki on taianomainen, pyhä paikka. Olen sen äärellä aina, että aaah! Ja jäisellä rannalla! Aaah!

Viulisti soitti niin paljon viulua, että kädet eivät enää kestäneet – ei pystynyt vuosiin käymään konserteissa: "Itkin vain takapenkissä"

$
0
0

Ensin tulivat kiukku ja viha. Ne muuttuivat hiljalleen katkeruudeksi. Lopulta jäljelle jäi suru.

Näin kuvailee Lisa Kallström-Jokipii kahdeksan vuoden takaisia tuntemuksiaan. Silloin hän joutui luopumaan elämäntyöstään. Tuolloin selvisi lopullisesti, että pitkä kamppailu terveysongelmien kanssa pakottaa hänet lopettamaan uransa sinfoniaorkesterin viulistina.

– Monta vuotta vaihdoin kanavaa, jos radiosta tuli klassista musiikkia. En halunnut kuulla sitä.

Kotkalainen Kallström-Jokipii kävi uransa lopettamisen jälkeen muutaman kerran entisen orkesterinsa Kymi Sinfoniettan konserteissa. Istuminen yleisössä soittamisen sijaan oli kuitenkin liian raskasta.

– Itkin vain takapenkissä ja lähdin pois paikalta, etten häiritsisi muita kuuntelijoita.

Lisa Kallström-Jokipii nostaa entisen työvälineensä kotinsa pöydälle. Hän avaa viulukotelon ja katsoo soitinta. Katse on haikea. Uran päättymisen hyväksyminen on ollut pitkä tie. Eikä vähiten siksi, että siitä aiheutuneelle katkeruudelle ei ole ollut oikeastaan kohdetta.

– Ensimmäisenä ajattelin, että mitä olen tehnyt väärin. Miksi minulle kävi näin? Mutta olen tajunnut, ettei se ollut kenenkään syy. Kyse oli useamman asian nipusta.

Lähes kaikilla vaivoja

Orkesterimuusikoilla on hämmästyttävän paljon vaivoja. Muusikon yleisimpiä ammattiin liittyviä vaivoja ovat yläraajoihin kohdistuvat rasitusperäiset tukielinvaivat, liialliseen soittamiseen liittyvät neurologiset vaivat tai työskentelyasentoon ja ergonomiaan liittyvät vaivat.

Musiikkifysioterapeutti Katarina Porander on työskennellyt muusikoiden kanssa 25 vuoden ajan. Hänen mukaansa orkesterimuusikoiden tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat erittäin yleisiä.

– Ne koskettavat lähes kaikkia soittajia jossain vaiheessa. Ammattimainen soittaminen orkesterissa on fyysisesti hyvin kuormittavaa. Rasitusta aiheuttavat toistot ja staattiset asennot, Porander kertoo.

Viulistilla ongelmat liittyvät yleensä käsiin ja erityisesti niiden hermotuksiin. Niin alkoivat myös Lisan ongelmat syksyllä 2005.

– Käteni alkoivat kipeytyä ja huomasin, ettei soitto oikein suju. Mietin vain, että nyt pitää alkaa treenata enemmän.

Se lisäsi kipua, mutta Kallström-Jokipii jatkoi sitkeästi.

Kotkalaisen entisen viulistin Lisa Kallström-Jokipiin soitin
Jesse Mäntysalo / Yle

Alkuvaiheessa suurimmat ongelmat olivat Lisan vasemmassa olkapäässä, joka kannatteli viulua. Vaivoja yritettiin hallita ensin pehmeämmillä keinoilla, kuten fysioterapialla. Siellä asiaan suhtauduttiin vakavasti, mutta fysioterapialla ongelma ei poistunut.

Perusteellisten tutkimusten jälkeen Lisa Kallström-Jokipii päätyi seuraavana vuonna tuki- ja liikuntaelinsairauksiin erikoistuneen Ortonin klinikalle, jossa tultiin siihen tulokseen, että olkapää täytyy operoida. Samoin tehtiin myöhemmin myös oikealle olkapäälle.

– Leikkauksia on ollut useita. Molemmista olkapäistäni on kiristetty nivelkapselit. Viulistille ne ovat hankalia tilanteita, koska toipumisajat ovat hyvin pitkiä. Vasemman olkapään kuntoutuksessa työkuntoon meni vuosi.

Lopulta Kallström-Jokipii ei pystynyt pitämään viulua enää ylhäällä.

Fysioterapiaa ei enää ihmetellä

Jälkiviisaus on helppoa. Nyt Lisa Kallström-Jokipii pystyy toteamaan, että entistä kovempi harjoittelu kipujen alettua oli paha virhe.

– Olisi tärkeää etsiä mahdollisimman varhain paras mahdollinen asiantuntija. Kyse on kuitenkin ihmisen työkyvystä.

Musiikkifysioterapeutti Katarina Poranderin mukaan muusikoiden kynnys hakea apua vaivoihin varhaisessa vaiheessa on madaltunut samalla kun tietoisuus niistä on lisääntynyt.

Myös asenne on muuttunut.

– Vielä 1990-luvun alussa taidekorkeakouluissa ihmeteltiin, mitä fysioterapeutti siellä tekee. Nykyisin musiikkioppilaitoksissa opetetaan ergonomiaa ja oheisharjoittelua. Se kuuluu asiaan, Porander sanoo.

Vaivojen ennaltaehkäisyssä yksi parhaista keinoista on juuri hyvä työergonomia. Myös hyvät fyysiset ominaisuudet ja lihasharjoittelu auttavat.

Kuormittava soitin

Lisa Kallström-Jokipii tuli vakituiseksi viulistiksi Kotkan kaupunginorkesteriin vuonna 1984. Orkesteri muuttui vuonna 1998 Kymi Sinfoniettaksi.

Viulu on ollut Kallström-Jokipiin pääsoitin koko uran ajan, nuoruudesta lähtien. Hänellä on yliliikkuvat nivelet, lisäksi tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat kulkeneet suvussa.

– Minulla on käynyt huono säkä.

Vielä 1970-luvulla kukaan ei hoksannut, ettei Lisan rakenne ole viulun soitolle sopivin mahdollinen. Nykyään asiaan kiinnitettäisiin luultavasti huomiota jo varhain.

Katarina Poranderin mukaan juuri viulu ja alttoviulu ovat erityisen kuormittavia, sillä niitä soittaessa kädet ovat kohoasennossa ja liikkeet ovat toistuvia.

– Jos soittaminen aiheuttaa kipuja eikä mikään apu tunnu auttavan, soitin todennäköisesti kuormittaa kroppaa liikaa. Mutta kyllä nykyäänkin on aika korkea kynnys ehdottaa muusikolle soittimen vaihtoa, Porander toteaa.

Valtava muutos

Vuonna 2011 Lisa Kallström-Jokipii kaatui pahasti. Olkapään kiertäjäkalvosin meni tapaturman vuoksi rikki ja vaati jälleen operoinnin.

– Olkapää on hyvin hankala paikka, koska siellä on niin paljon niitä pieniä luita. Kaatumisen jälkeen huomattiin, että luut ovat menneet siihen kuntoon, ettei ammattimainen soittaminen enää onnistu. Lääkäri kysyi minulta, koska aion antaa periksi.

Lopulta se oli väistämätöntä. Surutyötä Kallström-Jokipii ei kuitenkaan pysähtynyt juuri tekemään, vaan päätti paahtaa täysillä eteenpäin.

– Ensimmäinen ajatus oli, että nyt täytyy etsiä uusi ammatti. Menin tulta päin enkä ehtinyt käsitellä kunnolla sitä, mitä oli tapahtunut.

Soittamisen lopettamisen jälkeen hän kouluttautui lähihoitajaksi. Hoivatyötä hän ei käsiensä vuoksi voinut tehdä, mutta asiakaspalvelu ja tietojenhallintatyöt onnistuivat.

– Vanhasta työyhteisöstä pois hyppääminen oli myös iso muutos. Ei minulla ollut mitään kokemusta terveydenhuollon töistä. Se oli täysin uusi maailma.

Kotkalainen entinen viulisti Lisa Kallström-Jokipii kotonaan.
Jesse Mäntysalo / Yle

Myöhemmin Kallström-Jokipii on ajatellut, että pysähtyminen olisi ollut paikallaan.

– Se iski myöhemmin. Tajusin, että minulta katosi soittajan identiteetti.

Soittaminen kun oli muutakin kuin leipätyö. Se oli terapiakanava. Väylä, jota pitkin tunteita oli pystynyt ilmaisemaan lapsesta lähtien, käsitellä iloja ja suruja.

Nyt se väylä oli poissa.

– Vasta nyt alan pikkuhiljaa hyväksyä sen. Kannattaa antaa vähän aikaa itselleen ja miettiä rauhassa. Ja tukeutua, jos mahdollista, perheeseen, ystäviin tai etsiä vertaistukea.

Katkeruus lähti, suru jäi

Kallström-Jokipii kertoo voivansa tällä hetkellä hyvin. Hän on lähihoitajan työstään osatyökyvyttömyyseläkkeellä.

Jo soittamisen ohella Kallström-Jokipii toimi koirankouluttajana. Se oli tärkeä henkireikä vaikeuksien keskellä.

Pieni suru on yhä aina läsnä. Katkeruus on kuitenkin poissa, ja konserteissa käyminen onnistuu taas.

– Pidän mielessäni kahden kollegani lausahdukset. He sanoivat, että olen aina muusikko eikä se poistu minusta koskaan. “Koita silti rakastaa elämää”. Hienosti sanottu.

Kolme suomalaista on saapunut Wuhanista kotiutuslennolla Ranskaan

$
0
0

Pekingin suurlähetystö on avustanut Wuhanin kaupungista kolme suomalaista Ranskan toteuttamalle kotiutuslennolle, Suomen ulkoministeriö kertoo Twitter-palvelussa. Lento on laskeutunut sunnuntaina kello 16 aikaan Ranskaan.

Ulkoministeriön mukaan henkilöitä koskevista jatkotoimista vastaavat Ranskan terveysviranomaiset. Ulkoministeriö jatkaa yhteydenpitoa henkilöihin tarvittaessa.

Suomen Pekingin suurlähetystö jatkaa myös tarvittaessa muiden Hubein maakunnassa olevien suomalaisten avustamista pois alueelta.

Ranskan ilmavoimien tukikohtaan Istresiin lähellä Marseillea saapui iltapäivällä evakuointilento, jolla kuljetettiin noin 250 ranskalaista ja muuta eurooppalaista, kertoivat ranskalaisviestimet, kuten Le Monde. Aftonbladet puhui aiemmin yhteensä 350 ihmisestä.

Ruotsalaisia lennolla oli yksitoista. Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Piritta Kaartio vahvisti STT:lle, että suomalaisia evakuoiva lento laskeutui Istresiin lähellä Marseillea. Kyseessä on siis sama, eurooppalainen evakuointilento.

Le Monden mukaan osa lennolla olleista viedään samaan lomakeskukseen, jonne vietiin karanteeniin myös ensimmäisen evakuointilennon 178 matkustajaa perjantaina.

Osa puolestaan pannaan karanteeniin Aix-en-Provenceen palomieskouluun. Le Monde kertoo diplomaattilähteisiin viitaten, että osa kotiutettavista jatkaa suoraan Belgiaan. Suomalaiset jäivät kuitenkin Ranskaan.

Toistaiseksi WHO ei ole suositellut liikkumisen ja matkustamisen rajoituksia ihmisille, eläimille tai tavaroille. Jotkut maat ovat kuitenkin ottaneet käyttöön erilasia matkustusrajoituksia ja karanteenitoimenpiteitä.

Juttua päivitetty kello 17.58 STT:n uusilla tiedoilla.

Lue myös:

Huojentunut suomalaisopiskelija pääsee kotiuttamislennolle Wuhanista – "Pois päästyäni elämä voi taas jatkua"

Finnair peruu kaikki lentonsa Manner-Kiinaan koronaviruksen takia

Poliisi ampui useita ihmisiä puukottaneen miehen Lontoossa – tekijä oli aiemmin ollut vankilassa terrorismirikoksista

$
0
0

Lontoossa poliisi on ampunut miehen, joka puukotti useita ihmisiä Streathamin asuinalueella. Poliisin mukaan miehellä oli yllään huijaukseksi osoittautunut räjähdelaite.

Britannaian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan epäilty tekijä oli vapautunut vankilasta noin viikko sitten. Hän oli istunut puolet kolmen vuoden vankilatuomiostaan, johon hänet oli tuomittu terrorismirikoksista. Epäilty oli vuonna 2018 tuomittu vankeuteen 18-vuotiaana myönnettyään syyllisyytensä yhteensä 13 terrorismirikokseen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Lucy D'Orsi Lontoon metropolialueen poliisista sekä Euroopan terrorisminvastaisen yksikön viranomainen sittemmin vahvistivat mediassa esitetyt tiedot epäillystä.

Poliisi kertoo Twitterissä, että loukkaantuneita on aiemmista tiedoista poiketen kolme. Aiempien tietojen mukaan uhreja olisi ollut vain kaksi. Uhreista yksi on hengenvaarallisessa tilassa. Kahden muun vammat eivät ole poliisin mukaan vakavia.

Poliisi on vahvistanut Twitterissä, että epäilty tekijä on julistettu kuolleeksi. Uutistalo Sky Newsin mukaan tekijä oli ollut poliisin aktiivisessa tarkkailussa tapahtuma-aikaan.

Välikohtaus tapahtui sunnuntaina Etelä-Lontoossa Streathamin asuinalueella ja sen epäillään liittyvän islamistiseen terrorismiin, kertoo Britannian poliisi.

BBC:n mukaan alueella on kuultu laukauksia iltapäivällä paikallista aikaa kello kahden jälkeen.

AP:n mukaan 19-vuotias silminnäkijä Gulled Bulhan kertoo Britannian uutistoimisto PA:lle nähneensä tekijällä viidakkoveitsen. Bulhanin mukaan siviiliasuinen poliisi jahtasi häntä.

Poliisi on kehottanut ihmisiä pysymään poissa Streathamin alueelta. Sosiaalisessa mediassa on paljon kuva- ja videomateriaalia, jonka väitetään olevan tapahtumapaikalta. Julkaistussa materiaalissa näkyy, että alueella on paljon hälytysajoneuvoja.

Britannian pääministeri Boris Johnson on kiittänyt Twitterissä hälytyksellä olleita viranomaisia ja hoitohenkilökuntaa tapauksen hoitamisesta. Lisäksi Johnson on välittänyt valittelunsa loukkaantuneille ja niille, jotka joutuivat osallisiksi välikohtaukseen.

Myös Lontoon pormestari Sadiq Khan on kommentoinut tapausta.

– Terroristit yrittävät aiheuttaa erimielisyyksiä ja tuhota meidän tapamme elää – täällä Lontoossa emme anna heidän onnistua siinä koskaan, Khan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viimeisin vastaava välikohtaus tapahtui Lontoossa marraskuussa. Silloin poliisi ampui miehen, joka oli pukeutunut tekaistuun itsemurhaliiviin ja puukotti kaksi ihmistä kuolleeksi. Lisäksi kolme loukkaantui välikohtauksessa.

Viewing all 85865 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>