VR kertoo kalustoaan esittelevällä sivulla, että Pendolino on Suomen nopein juna, joka pystyy kulkemaan 220 kilometriä tunnissa.
Kuitenkin esimerkiksi Pohjanmaan radalla InterCity-juna on toisinaan Pendolinoa nopeampi. Sama ilmiö näkyy vaikkapa Helsinki–Tampere-reitillä.
Esimerkiksi kello 5.20 Kokkolasta Helsinkiin lähtevä Pendolino taittaa matkaa 4:13 tuntia, kun taas kello 7.41 lähtevä IC-juna matkaa vain 3:52 tuntia. Eroa on 21 minuuttia.
Mika Heijari VR:n viestinnästä kertoo, että matka-aikaan vaikuttaa todella moni asia. Kokkola–Helsinki-esimerkissä ilmeinen syy on se, että Pendolino pysähtyy matkan varrella kahdeksalla asemalla ja kyseinen InterCity vain neljällä.
Samoin esimerkiksi kello 8.27 Helsingistä Tampereelle lähtevä IC-juna matkaa vajaat puolitoista tuntia, kun taas kello 10.06 lähtevä Pendolino tunnin ja kolme varttia. Eroa on välipysäkkien määrässä, joita Pendolinolla on useampia.
Kalusto ei enää vaikuta
Heijari selventää, että junavaunut itsessään eivät matkaa hidasta tai nopeuta. IC-vaunut on rakennettu 200 kilometrin tuntinopeutta silmälläpitäen ja Pendolino taas 220 kilometrin.
Ero ei suurimmalla osalla Suomen rataverkkoa näy millään rataosuudella, sillä juuri missään ei radan puolesta pystytä ajamaan tuota maksiminopeutta, 220 kilometriä tunnissa. Rataosuudella Kerava–Lahti se käy, samoin Pietariin menevä Allegro voi ajaa tätä nopeutta.
Junavuoron nopeuteen vaikuttaa myös samanaikainen liikenne rataosuudella. Heijarin mukaan 90 prosenttia rataverkosta on yksiraiteista. Jos liikennettä on enemmän, vastaantuleva juna voi joutua odottelemaan sivuraiteella tai asemalla useammin tai pidempään.
– Tämä näkyy heti useiden minuuttien erona saman reitin junien aikatauluissa. Niin sanottuina ruuhka-aikoina vastaantulevan liikenteen odotusta on enemmän, kertoo Heijari.
Pysähdyksiä, ratatöitä...
Pysähdykset tuovat lisäminuutteja matkaan. Sama matka taittuu vaikkapa aamulla tai iltapäivällä hitaammin, kun juna pysähtelee työmatkalaisten vuoksi. Parin minuutin pysäykseen on laskettava vielä pitkä hidastus- ja kiihdytysmatka.
Ratatyöt vaikuttavat matkantekoon tällä hetkellä esimerkiksi Pohjanmaan radalla. Lisäksi henkilöstöä on vaihdettava pitkillä matkoilla, mikä tuo omat minuuttinsa matkantekoon millä vain rataosuudella.
Joillakin junavuoroilla kertyy lisää matka-aikaa, kun eri junia joko yhdistetään yhdeksi junaksi tai jaetaan pitempi juna kahdeksi eri junaksi. Näitä järjestelyitä tehdään esimerkiksi Tampereella.
– Tampereella kytketään aamuisin Pohjanmaalta ja Jyväskylästä tulevat Pendolinot yhdeksi junaksi, joka jatkaa Helsinkiin. Näin kahdesta eri suunnasta tulevat junat saadaan ruuhka-aikaan pääkaupunkiseudulle samaan aikaan. Nämä vuorot, joissa tätä tehdään, ovat tietysti hieman hitaampia kuin junat, joita ei eroteta tai kytketä, toteaa Heijari VR:n viestinnästä.